Wszystkie receptury

Kategorie

  • Ciasta
    Czytaj więcej…
  • Pieczywo

    Masz dosyć bezglutenowego chleba, który się kruszy, jest niesmaczny, a następnego dnia przypomina kamień? Zapomnij o tym, bo mam dla Ciebie genialny przepis na przepyszny chleb. Chleb, który następnego dnia jest nadal mięciutki... Nie ściemniam. Uwagi techniczne: W przepisie kluczowy jest wzrost zaczynu jak i ciasta - zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość przynajmniej trzykrotnie. Czas [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta, Ciasteczka, Muffinki I Babeczki

    To bezglutenowe kruche jest spełnieniem Twoich marzeń. Wytrawne tarty, babeczki, tartaletki – z nim zrobisz je najlepsze. Kruche, delikatne, iście pszenne… To ciasto nie rozpada się w trakcie jedzenia, nie jest gumowate ani nie kamienieje z biegiem czasu, a sama wiesz, jak z bezglutenowymi ciastami kruchymi jest... Rady: Chcesz bardziej poręczne, takich takie na raz [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta

    Obłędna tarta z rabarbarem – przy okazji bez glutenu – nie da się  obok niej przejść obojętnie. Cudownie kruche ciasto wypełnione rabarbarem i truskawkami, a to wszystko przełamane szczyptą anyżu. Anyż wspaniale komponuje się z cierpkimi owocami, ale również swą orzeźwiającą nutą pomaga mniej wyrazistym migdałom. Anyż, to zdecydowanie jedna z tych przypraw, którą warto [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta

    To bezglutenowe ciasto z rabarbarem rozpieści Twoje zmysły. Jest tak nieprzyzwoicie dobre! Zrób i przekonaj się sama. W tym cieście składniki dobrałam tak, by wydobyć potencjał rabarbaru. Ciasto następnego dnia po upieczeniu jest nadal miękkie i smaczne. Składniki (forma 20 cm x 20 cm): 3 jajka (ok. 170 g) 85 g ghee/masła/margaryny 100 g mąki [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasteczka, Przepis tygodnia

    Bezglutenowe ciastka w amerykańskim stylu – z dużą ilością czekolady. Kruche, maślane, przepyszne. W przepisie użyłam masła klarowanego ghee - od lat kupuję ghee w sklepach z orientalną żywnością. Inne mi nie smakują. Składnik (6 sztuk średnica ok. 10 cm): 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady lub preferowanej 85 g masła ghee (klarowanego) lub zwykłego [...]

    Czytaj więcej…
  • Desery bez pieczenia, Naleśniki i Omlety, Pieczywo

    Masz ochotę na pyszne i bardzo chrupiące gofry, które chociaż wyglądają i smakują, jak z glutenem, są bezglutenowe? Na takie mam wielką przyjemność zaprosić Cię. Chrupiące, ale nie suche, bo wnętrze ich jest puszyste i mięciutkie. Lubię gofry z dodatkami, za to nie lubię się ograniczać, więc zwinęłam, to co miałam pod ręką, wyłożyłam na [...]

    Czytaj więcej…
  • Desery bez pieczenia

    Ten mus sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Czekolada, orzechy laskowe genialnie podkreślają smak truskawek, mięta podbija ich słodycz. Zapraszam do wspólnego gotowania. 6 porcji po 150 ml Masa czekoladowa: 300 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła z orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki ksylitolu lub według smaku [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta

    Przepyszna tarta z rabarbarem i dżemem morelowym - bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Jej kruchość zachwyca! Następnego dnia smakuje równie dobrze, jak tuż po upieczeniu. Koniecznie zapisz ten przepis! Rada. Jeżeli nie lubisz w wypiekach posmaku gryki, to tę mąkę zamień na np. sorgo. Składniki (forma 24 cm): 100 g masła ghee, margaryna lub [...]

    Czytaj więcej…
  • Makarony i kluski, Zapiekanki

    Marzy Ci się pyszne bezglutenowe i wegańskie cannelloni? Zapraszam na takie! Ten przepis sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Potrawa jest tak smaczna, a jednocześnie tak skomponowana, że nie czuć w niej żadnych zamienników. Moje córki uwielbiają ją, ja też... Ta zapiekanka powstała z mojej wielkiej miłości do włoskiego jedzenia. Uwielbiam makarony w opcji wszelkiej. [...]

    Czytaj więcej…
  • Sałatki i Surówki

    Niezwykle prosta i niezwykle smaczna sałatka z buraczków. Jak już masz ugotowane/upieczone buraki, to robi się ją dosłownie w pięć minut.  Genialnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a mieszczona na krakersach stanie się elegancką przystawką. Zrób ją koniecznie i ciesz się dobrym jedzeniem!   Składniki (ok. 4 porcje): 500 g (ok. 4 średnie sztuki) [...]

    Czytaj więcej…