Wszystkie receptury
Kategorie
- Artykuły i recenzje
- Ciasta
- Ciasteczka
- Desery bez pieczenia
- Dodatki
- Kasze
- Kotlety
- Makarony i kluski
- Mleka i jogurty
- Moje ulubione desery
- Muffinki I Babeczki
- Najpopularniejsze
- Naleśniki i Omlety
- Napoje
- Pasty
- Pieczywo
- Pierogi
- Pizze
- Placuszki, racuchy, pączki.
- Przekąski i Alkohole
- Przepis tygodnia
- Przetwory
- Przyprawy i ekstrakty
- Ryby, mięso, owoce morza
- Ryż
- Sałatki i Surówki
- Sery
- Smarowidła
- Smażone Warzywa
- Sosy
- Strączki
- Święta, okoliczności
- Uncategorized
- Zapiekanki
- Zupy
To bezglutenowe ciasto z rabarbarem rozpieści Twoje zmysły. Jest tak nieprzyzwoicie dobre! Zrób i przekonaj się sama. W tym cieście składniki dobrałam tak, by wydobyć potencjał rabarbaru. Ciasto następnego dnia po upieczeniu jest nadal miękkie i smaczne. Składniki (forma 20 cm x 20 cm): 3 jajka (ok. 170 g) 85 g ghee/masła/margaryny 100 g mąki [...]
Bezglutenowe ciastka w amerykańskim stylu – z dużą ilością czekolady. Kruche, maślane, przepyszne. W przepisie użyłam masła klarowanego ghee - od lat kupuję ghee w sklepach z orientalną żywnością. Inne mi nie smakują. Składnik (6 sztuk średnica ok. 10 cm): 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady lub preferowanej 85 g masła ghee (klarowanego) lub zwykłego [...]
Masz ochotę na pyszne i bardzo chrupiące gofry, które chociaż wyglądają i smakują, jak z glutenem, są bezglutenowe? Na takie mam wielką przyjemność zaprosić Cię. Chrupiące, ale nie suche, bo wnętrze ich jest puszyste i mięciutkie. Lubię gofry z dodatkami, za to nie lubię się ograniczać, więc zwinęłam, to co miałam pod ręką, wyłożyłam na [...]
Ten mus sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Czekolada, orzechy laskowe genialnie podkreślają smak truskawek, mięta podbija ich słodycz. Zapraszam do wspólnego gotowania. 6 porcji po 150 ml Masa czekoladowa: 300 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła z orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki ksylitolu lub według smaku [...]
Przepyszna tarta z rabarbarem i dżemem morelowym - bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Jej kruchość zachwyca! Następnego dnia smakuje równie dobrze, jak tuż po upieczeniu. Koniecznie zapisz ten przepis! Rada. Jeżeli nie lubisz w wypiekach posmaku gryki, to tę mąkę zamień na np. sorgo. Składniki (forma 24 cm): 100 g masła ghee, margaryna lub [...]
Marzy Ci się pyszne bezglutenowe i wegańskie cannelloni? Zapraszam na takie! Ten przepis sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Potrawa jest tak smaczna, a jednocześnie tak skomponowana, że nie czuć w niej żadnych zamienników. Moje córki uwielbiają ją, ja też... Ta zapiekanka powstała z mojej wielkiej miłości do włoskiego jedzenia. Uwielbiam makarony w opcji wszelkiej. [...]
Niezwykle prosta i niezwykle smaczna sałatka z buraczków. Jak już masz ugotowane/upieczone buraki, to robi się ją dosłownie w pięć minut. Genialnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a mieszczona na krakersach stanie się elegancką przystawką. Zrób ją koniecznie i ciesz się dobrym jedzeniem! Składniki (ok. 4 porcje): 500 g (ok. 4 średnie sztuki) [...]
Zupa ziemniaczano-fasolowa, to pyszna rustykalna potrawa. Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna. Ze swej natury wegańska i bezglutenowa. Zupa po kilku godzinach od ugotowania gęstnieje i staje się kremowa. Składniki ( 5 porcji): Ok. 600 ml wody 500 g ziemniaków 250 g fasoli – małej 2 marchewki 2 łodygi selera 1 cebula – duża [...]
Cudo, proszę Państwa, takie są te pierniczki. Ładnie wyglądają, dobre smakuj, no i zawsze się udają. Możesz je wykonać w wersji nadziewanej, ale równie dobrze możesz z ciasta zrobić klasyczne pierniczki. Składniki (ok. 12 sztuk): 55 g miodu naturalnego 40 g margaryny wegańskiej lub masła 1 jajko+ 1 żółtko 30 ml wody 80 g budyniu [...]
Sosy na bazie mięsa we Włoszech nazywane są (ragù). Podaje się je najczęściej z przeróżnymi w swej formie makaronami. Najbardziej znanym włoskim mięsnym sosem jest ragù bolognese i to właśnie niemu dedykuję ten wpis. Przepis na sos jest przepisem przepisem podstawowym ponieważ tak gotuję klasyczne i oryginalne ragù bolognese. Następnie wykorzystuję go do spaghetti czy [...]