Pokochasz te ciasteczka – jestem o tym przekonana! Wyobraź sobie połączenie ciasta rozpływającego się w ustach ze słodyczą i soczystością jabłka. Taki właśnie jest ten bezglutenowy deser. A jaki prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi!
Zamienniki składników.
W przepisie użyłam skrobi ryżowej (zamiennie skrobia kukurydziana), ale jeżeli jej nie masz, to wykorzystaj bezglutenowy i bezcukrowy budyń. Jeżeli w swojej kuchni nie musisz eliminować cukru, to możesz dodać tego z cukrem – wtedy daj mniej słodzidła do ciasta.
Mąkę kukurydzianą możesz zamienić na większa ilość sorgo.
Zaczynamy!
Składniki (14 sztuk):
Ciasto:
1 jajko
70 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej
55 g mąki z sorgo
20 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki kukurydzianej
25 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła – forma pudru
90 g margaryny roślinnej (ta opcja u mnie) lub masła – zimne
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
2 g łuski babki jajowatej
Szczypta soli
Nadzienie:
1 średnie jabłko
Cynamon
Ksylitol lub inne preferowane słodzidło
Ksylitolowy puder do posypania ciastek przed podaniem.
Wykonanie:
Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy posiekany zimny tłuszcz, łączymy go z mąkami. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto w zwartą kulę. Ciasto umieszczamy w lodówce przynajmniej na 3 godziny lub na noc – jeżeli chcesz przyśpieszyć, to włóż na ok. 40 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na podsypanym lekko mąką papierze do pieczenia i poprzez papier. Na wyciętych literatką lub foremką krążkach umieszczamy ok. 1 cm plaster połówki jabłka, posypujemy szczyptą ksylitolu i cynamonu, przykrywamy połową ciasta. Wygładzamy, sklejamy potencjalne pęknięcia, wierzch ciasta pokrywamy wodą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Uwaga!
Tuż po upieczeniu ciastka są dosyć kruche ale zmieni się to, gdy wystygną.
Będzie mi bardzo miło, jeżeli będę mogła zobaczyć ciasteczka w Twoim wykonaniu. Wystarczy, że odznaczysz mnie na Facebooku lub Instagramie @bezglutenowejadlo lub #bezglutenowejadlo.
Komentarze: