Bezglutenowe ciastka w amerykańskim stylu – z dużą ilością czekolady. Kruche, maślane, przepyszne. W przepisie użyłam masła klarowanego ghee – od lat kupuję ghee w sklepach z orientalną żywnością. Inne mi nie smakują.

Składnik (6 sztuk średnica ok. 10 cm):

1 jajko

100 g gorzkiej czekolady lub preferowanej

85 g masła ghee (klarowanego) lub zwykłego – miękkie

90 g skrobi kukurydzianej

45 g mąki ryżowej

20 g ksylitolu

½ łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Szczypta soli

Wykonanie:

Ghee wraz z ksylitolem ucieramy na jasną masę, dodajemy całe jajko, ucieramy, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy wszystkie składniki poza czekoladą, mieszamy. Czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Masę umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki, lekko spłaszczamy, umieszczamy na papierze do pieczenia w sporych odstępach, ciasto rozpływa się na boki (tak ma być).

Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Studzimy.

Gotowe! Smacznego!

Rady:

Ciastka tuż po upieczeniu są kruche, wystudź je.

Tłuszcz, słodzidło i jajka powinny być utarte na jasną, puszystą masę.

Im drobniejsza mąka ryżowa, tym lepiej – moja w teksturze przypomina skrobię.

Kliknij i zobacz, jak ja je robię. 

Komentarze: