Zupa ziemniaczano-fasolowa, to pyszna rustykalna potrawa. Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna.
Ze swej natury wegańska i bezglutenowa. Zupa po kilku godzinach od ugotowania gęstnieje i staje się kremowa.
Składniki ( 5 porcji):
Ok. 600 ml wody
500 g ziemniaków
250 g fasoli – małej
2 marchewki
2 łodygi selera
1 cebula – duża
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 suszone grzyby
1 łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie
Ok. 80 ml oliwy z oliwek
Pieprz
Sól
Cząber
Majeranek
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc w wodzie, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny. Fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody z jej gotowania.
Seler, cebulę, marchewkę siekamy na bardzo drobno, a następnie przesmażamy je na rozgrzanej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim oliwą. Po ok. 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażamy ok. 5 minut. 1/3 fasoli blendujemy z ok. 500 ml wody w której się gotowała. Do warzyw dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby i wodę. Gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy cząbrem, majerankiem, octem balsamicznym solą i pieprzem.
Komentarze: