Zupa ziemniaczano-fasolowa, to pyszna rustykalna potrawa. Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna.

Ze swej natury wegańska i bezglutenowa. Zupa po kilku godzinach od ugotowania gęstnieje i staje się kremowa.

 

Składniki ( 5 porcji):

Ok. 600 ml wody

500 g ziemniaków

250 g fasoli – małej

2 marchewki

2 łodygi selera

1 cebula – duża

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 suszone grzyby

1 łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie

Ok. 80 ml oliwy z oliwek

Pieprz

Sól

Cząber

Majeranek

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Fasolę moczymy przez noc w wodzie, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny. Fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody z jej gotowania.

Seler, cebulę, marchewkę siekamy na bardzo drobno, a następnie przesmażamy je na rozgrzanej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim oliwą. Po ok. 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażamy ok. 5 minut.  1/3 fasoli blendujemy z ok. 500 ml wody w której się gotowała. Do warzyw dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby i wodę. Gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy cząbrem, majerankiem, octem balsamicznym solą i pieprzem.

 

Komentarze: