Cudo, proszę Państwa, takie są te pierniczki. Ładnie wyglądają, dobre smakuj, no i zawsze się udają. Możesz je wykonać w wersji nadziewanej, ale równie dobrze możesz z ciasta zrobić klasyczne pierniczki.
Składniki (ok. 12 sztuk):
55 g miodu naturalnego
40 g margaryny wegańskiej lub masła
1 jajko+ 1 żółtko
30 ml wody
80 g budyniu bezglutenowego – u mnie waniliowy
60 g mąki z sorgo
30 g mąki ryżowej
25 g mąki kasztanowej
20 g ksylitu lub innego preferowanego słodzidła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
4 g łuski babki jajowatej
szczypta soli
dżem, powidła – gęste
Polewa:
100 g preferowanej czekolady
20 g masła kakaowego lub masła, margaryny
Wykonanie:
Miód wraz z tłuszczem i przyprawą do piernika podgrzewamy, następnie do letnich składników dodajemy jajko i żółtko, wodę, mieszamy. Mąki przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto partiami rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia na ok. 3 mm, wykrawamy koła. Na środku każdego koła umieszczamy dżem, przykrywamy drugim kołem, dociskamy brzegi, wykrawamy serduszka, brzegi ciasta odkładamy do ponownego zagniecenia. Ciasteczka przed pieczeniem spryskujemy lub smarujemy wodą. Pieczemy przez ok. 15 minut w 170 stopniach C. Studzimy, następnie wierzch ciastek zanurzamy w rozpuszczonych składniach plewy. Chłodzimy.
Uwagi:
- pamiętaj, by przed pieczeniem obficie spryskać lub posmarować ciasteczka wodą; możesz też na dno piekarnika umieścić naczynie na którego dnie znajduje się woda – rozgrzewać piekarnik i piec z nim też ciacha – wytworzona para zmiękcza ciasto, które lepiej rośnie.
- ciasteczka są wypukłe (nadzienie), więc podczas wzrostu ciasto pęka, polewa temat załatwia, w niczym to zupełnie nie przeszkadza.
Komentarze: