Cudo, proszę Państwa, takie są te pierniczki. Ładnie wyglądają, dobre smakuj, no i zawsze się udają. Możesz je wykonać w wersji nadziewanej, ale równie dobrze możesz z ciasta zrobić klasyczne pierniczki.

Składniki (ok. 12 sztuk):

55 g miodu naturalnego

40 g margaryny wegańskiej lub masła

1 jajko+ 1 żółtko

30 ml wody

80 g budyniu bezglutenowego – u mnie waniliowy

60 g mąki z sorgo

30 g mąki ryżowej

25 g mąki kasztanowej

20 g ksylitu lub innego preferowanego słodzidła

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

4 g łuski babki jajowatej

szczypta soli

dżem, powidła – gęste

Polewa:

100 g preferowanej czekolady

20 g masła kakaowego lub masła, margaryny

Wykonanie:

Miód wraz z tłuszczem i przyprawą do piernika podgrzewamy, następnie do letnich składników dodajemy jajko i żółtko, wodę, mieszamy. Mąki przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto partiami rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia na ok. 3 mm, wykrawamy koła. Na środku każdego koła umieszczamy dżem, przykrywamy drugim kołem, dociskamy brzegi, wykrawamy serduszka, brzegi ciasta odkładamy do ponownego zagniecenia. Ciasteczka przed pieczeniem spryskujemy lub smarujemy wodą. Pieczemy przez ok. 15 minut w 170 stopniach C. Studzimy, następnie wierzch ciastek zanurzamy w rozpuszczonych składniach plewy. Chłodzimy.

Uwagi:

  • pamiętaj, by przed pieczeniem obficie spryskać lub posmarować ciasteczka wodą; możesz też na dno piekarnika umieścić naczynie na którego dnie znajduje się woda – rozgrzewać piekarnik i piec z nim też ciacha – wytworzona para zmiękcza ciasto, które lepiej rośnie.
  • ciasteczka są wypukłe (nadzienie), więc podczas wzrostu ciasto pęka, polewa temat załatwia, w niczym to zupełnie nie przeszkadza.

 

Komentarze: