Wszystkie receptury

Kategorie

  • Makarony i kluski
    Czytaj więcej…
  • Sałatki i Surówki

    Sałatka ziemniaczana, to przystawka, która genialnie komponuje się z potrawami z grilla. U nas w takich okolicznościach często gości na stole. Robię je w wielu wariantach. Dziś zapraszam Cię na jej najprostszą i najszybszą wersję. Do sałatki używam ziemniaków typu A takich, jak: Vineta czy Denar. Są to typowe ziemniaki sałatkowe, które w swoim [...]

    Czytaj więcej…
  • Dodatki, Sałatki i Surówki

    Zakochasz się w tych ogórkach, tyle Ci napiszę. 🙂  Są takie świeże, tak soczyste i tak aromatyczne, że nie może być inaczej.  Ogórki w marynacie staną się hitem spotkań przy grillu, serwowane do dań obiadowych również zachwycą.  Kilka porad.  Nie obieraj ogórków, jeżeli pochodzą ze sprawdzonego źródła i wiesz, że nie są pokryte woskiem [...]

    Czytaj więcej…
  • Placuszki, racuchy, pączki., Przekąski i Alkohole

    Bezglutenowa rolada z cukinii, to genialny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. W bardzo prosty sposób zrobisz danie, które pokocha Twoja rodzina. To jest tak dobre, że przy jedzeniu nie sposób nie mruczeć. 🙂 W przepisie wykorzystałam wegański ser, ale nie jest to jakaś konieczność - bez niego również smakuję doskonale.  Roladę możesz podać z [...]

    Czytaj więcej…
  • Smażone Warzywa

    Caponata - genialna w swej prostocie, genialna w swym bogatym smaku. Lato kocha takie potrawy!  Z natury bezglutenowa, wegańska. Idealnie komponuje się z opieczonym/tostowanym pieczywem. Caponata należy do potraw, które z czasem smakowo rozkwitają, więc możesz śmiało robić podwójną porcję, by cieszyć się nią następnego dnia. Odmian tego dania jest bardzo dużo - z [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta

    Poniżej znajdziecie przepis na pierońsko dobre bezglutenowe ciasto z dżemem i orzechami pekan.????????????Ciasto bardzo proste w przygotowaniu.Nieziemsko kruche - w smaku i teksturze niczym pszenne.Mruczenie przy jedzeniu gwarantowane.????????Ciasto nie kamienieje zachowując kruchość przez długi czas.Zapiszcie je i korzystajcie. ????‍????Składniki (20cmx14):80 g tłuszczu - margaryna/masło70 g skrobi kukurydzianej/skrobi ryżowej40 g mąki z sorgo/mąki kukurydzianej - [...]

    Czytaj więcej…
  • Pieczywo

    Focaccia con patate e cipolle, to włoska klasyka, na którą Cię dzisiaj zapraszam – oczywiście, jak to u mnie, w wersji bezglutenowej.  Ciasto w tym przepisie robi konkretną robotę – jest mięciutkie, delikatne, sprężyste… a w smaku, chociaż bez glutenu, bardzo pszenne. W tym przepisie nie dodałam jako pożywkę dla drożdży cukru. Chciałam pokazać, [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta

    Poniżej znajdziecie przepis na pierońsko dobre bezglutenowe ciasto z dżemem i orzechami pekan.????????????Ciasto bardzo proste w przygotowaniu.Nieziemsko kruche - w smaku i teksturze niczym pszenne.Mruczenie przy jedzeniu gwarantowane.????????Ciasto nie kamienieje zachowując kruchość przez długi czas.Zapiszcie je i korzystajcie. ????‍????Składniki (20cmx14):80 g tłuszczu - margaryna/masło70 g skrobi kukurydzianej/skrobi ryżowej40 g mąki z sorgo/mąki kukurydzianej - [...]

    Czytaj więcej…
  • Pieczywo

    Focaccia con patate e cipolle, to włoska klasyka, na którą Cię dzisiaj zapraszam – oczywiście, jak to u mnie, w wersji bezglutenowej.  Ciasto w tym przepisie robi konkretną robotę – jest mięciutkie, delikatne, sprężyste… a w smaku, chociaż bez glutenu, bardzo pszenne. W tym przepisie nie dodałam jako pożywkę dla drożdży cukru. Chciałam pokazać, [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasta

    Ciasto wyborne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu.  Kruche bezglutenowe ciasto długo zachowuje świeżość, czekoladowe nadzienie rozpływa się w ustach... Jeżeli nie możesz używać czekolady  na ciasto wyłóż dżem - moim ulubionym do tego typu ciast jest morelowy. Do pieczenia ciasta użyłam prostokątną formę z wyjmowanym dnem. Polecam tego typu rozwiązania. Składniki (forma [...]

    Czytaj więcej…
  • Muffinki I Babeczki

    Babeczki niezwykle smaczne, miękkie, nie czerstwiejące szybko - przy bezglutenowych wypiekach są to niezwykle pożądane cechy. Na takie właśnie Cię zapraszam.  Jest to receptura niezawodna - nie mogą się nie udać. A że robią się ekspresowo, są idealne na słodkościową zachciewajkę.  Moje babeczki upiekłam w formach silikonowych ale z każdej wyjdą świetnie.  W przepisie [...]

    Czytaj więcej…