Wszystkie receptury

Kategorie

  • Desery bez pieczenia
    Czytaj więcej…
  • Makarony i kluski

    Sosy na bazie mięsa we Włoszech nazywane są (ragù). Podaje się je najczęściej z przeróżnymi w swej formie makaronami. Najbardziej znanym włoskim mięsnym sosem jest ragù bolognese i to właśnie niemu dedykuję ten wpis.  Przepis na sos jest przepisem przepisem podstawowym ponieważ tak gotuję klasyczne i oryginalne ragù bolognese. Następnie wykorzystuję go do spaghetti  czy [...]

    Czytaj więcej…
  • Ciasteczka

    Pokochasz te ciasteczka - jestem o tym przekonana! Wyobraź sobie połączenie ciasta rozpływającego się w ustach ze słodyczą i soczystością jabłka. Taki właśnie jest ten bezglutenowy deser. A jaki prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi! Zamienniki składników. W przepisie użyłam skrobi ryżowej (zamiennie skrobia kukurydziana), ale jeżeli jej nie masz, to wykorzystaj bezglutenowy i bezcukrowy [...]

    Czytaj więcej…
  • Pieczywo, Pizze, Przepis tygodnia

    Delikatny drożdżowy placek pokryty aromatyczną karmelizowaną cebulą i soczystymi grzybami. Tak pyszne, że nikt nawet nie pomyśli, że może to być wypiek bezglutenowy. Ciasto skojarzyło mi się z nicejską pissaladière - tradycyjnym drożdżowym ciastem z cebulowym wierzchem. Dopisałam jednak  "w stylu", ponieważ do oryginalnej wersji brakuję anchois i oliwek. Składniki (forma o średnicy 21 cm): [...]

    Czytaj więcej…
  • Smażone Warzywa

    Peperonata, niezwykle esencjonalna i soczysta potrawa przygotowywana z papryki, cebuli, pasty pomidorowej, oliwek o kaparów.  Na ciepło, serwowane z pieczywem, może stanowić zarówno danie główne lub być dodatkiem do warzyw, dorsza czy innych mięs. Na zimno jest genialną przystawkę (antipasto) - chociażby jako część bruschetty. Pychota, mówię Ci i gwarantuje, że peperonata stanie się [...]

    Czytaj więcej…
  • Dodatki, Przetwory

    Jeżeli lubisz podkręcać smak odrobiną (lub ciut więcej) pikanterii, będziesz zachwycony tym przepisem. Dzięki niemu wydobędziesz z papryczek maksimum smaku, a przy tym w bardzo prosty sposób zakonserwujesz te maleństwa. We Włoszech jest to bardzo popularny sposób konserwacji nie tylko papryczek.  Ta receptura nie wymaga podania precyzyjnych ilości składników, gdyż wszystko zależy od tego, [...]

    Czytaj więcej…
  • Smażone Warzywa

    Zapraszam Cię do mojego bezglutenowego stołu na niezwykle smaczną i zarazem prostą potrawę inspirowaną kuchnią Włoch. W prostych przepisach nie da się oszukać jakości. Świeże, smaczne warzywa rozwijają w nich swój potencjał, kiepskiej jakości potrafią zepsuć całą potrawę.  Tego typu dania smażę na patelni żeliwnej, która genialnie rozprowadza temperaturę. W potrawie użyte są oliwki. [...]

    Czytaj więcej…
  • Dodatki, Przetwory

    Jeżeli lubisz podkręcać smak odrobiną (lub ciut więcej) pikanterii, będziesz zachwycony tym przepisem. Dzięki niemu wydobędziesz z papryczek maksimum smaku, a przy tym w bardzo prosty sposób zakonserwujesz te maleństwa. We Włoszech jest to bardzo popularny sposób konserwacji nie tylko papryczek.  Ta receptura nie wymaga podania precyzyjnych ilości składników, gdyż wszystko zależy od tego, [...]

    Czytaj więcej…
  • Smażone Warzywa

    Zapraszam Cię do mojego bezglutenowego stołu na niezwykle smaczną i zarazem prostą potrawę inspirowaną kuchnią Włoch. W prostych przepisach nie da się oszukać jakości. Świeże, smaczne warzywa rozwijają w nich swój potencjał, kiepskiej jakości potrafią zepsuć całą potrawę.  Tego typu dania smażę na patelni żeliwnej, która genialnie rozprowadza temperaturę. W potrawie użyte są oliwki. [...]

    Czytaj więcej…
  • Sałatki i Surówki

    Sałatka ziemniaczana, to przystawka, która genialnie komponuje się z potrawami z grilla. U nas w takich okolicznościach często gości na stole. Robię je w wielu wariantach. Dziś zapraszam Cię na jej najprostszą i najszybszą wersję. Do sałatki używam ziemniaków typu A takich, jak: Vineta czy Denar. Są to typowe ziemniaki sałatkowe, które w swoim [...]

    Czytaj więcej…
  • Dodatki, Sałatki i Surówki

    Zakochasz się w tych ogórkach, tyle Ci napiszę. 🙂  Są takie świeże, tak soczyste i tak aromatyczne, że nie może być inaczej.  Ogórki w marynacie staną się hitem spotkań przy grillu, serwowane do dań obiadowych również zachwycą.  Kilka porad.  Nie obieraj ogórków, jeżeli pochodzą ze sprawdzonego źródła i wiesz, że nie są pokryte woskiem [...]

    Czytaj więcej…