Niezwykle prosta i niezwykle smaczna sałatka z buraczków. Jak już masz ugotowane/upieczone buraki, to robi się ją dosłownie w pięć minut. Genialnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a mieszczona na krakersach stanie się elegancką przystawką. Zrób ją koniecznie i ciesz się dobrym jedzeniem!
Składniki (ok. 4 porcje):
500 g (ok. 4 średnie sztuki) ugotowanych/ upieczonych w skórkach buraczków
1 winne jabłko – u mnie Szara Reneta
1 łyżka majonezu – zwykłego lub wegańskiego
1 łyżka jogurtu – u mnie roślinny z nerkowców
1 łyżka octu jabłkowego
5 orzechów włoskich – posiekanych w takie kawałki, jak lubisz
sól – do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
- Buraczki obieramy, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Orzechy siekamy.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.
- Sałatkę przechorowujemy w lodówce w szczennym pojemniku przez 3 dni.
Rady:
- jeżeli nie możesz orzechów, to pomiń je – ja robię w obydwu wariantach;
- kolejnym wariantem sałatki będzie dodanie do niej twardego sera typu gouda, ementaler – ja dodaje wegańskie odpowiedniki.
Pyszna sałatka!
Ptyszny przepis!
Dziękuję! :*