Niezwykle prosta i niezwykle smaczna sałatka z buraczków. Jak już masz ugotowane/upieczone buraki, to robi się ją dosłownie w pięć minut.  Genialnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, a mieszczona na krakersach stanie się elegancką przystawką. Zrób ją koniecznie i ciesz się dobrym jedzeniem!

 

Składniki (ok. 4 porcje):

500 g (ok. 4 średnie sztuki) ugotowanych/ upieczonych w skórkach buraczków

1 winne jabłko – u mnie Szara Reneta

1 łyżka majonezu – zwykłego lub wegańskiego

1 łyżka jogurtu – u mnie roślinny z nerkowców

1 łyżka octu jabłkowego

5 orzechów włoskich – posiekanych w takie kawałki, jak lubisz

sól – do smaku

pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Buraczki obieramy, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Orzechy siekamy.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.
  3. Sałatkę przechorowujemy w lodówce w szczennym pojemniku przez 3 dni.

Rady:

  • jeżeli nie możesz orzechów, to pomiń je – ja robię w obydwu wariantach;
  • kolejnym wariantem sałatki będzie dodanie do niej twardego sera typu gouda, ementaler – ja dodaje wegańskie odpowiedniki.

 

 

 

 

Komentarze:
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments