Przepyszna tarta z rabarbarem i dżemem morelowym – bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Jej kruchość zachwyca! Następnego dnia smakuje równie dobrze, jak tuż po upieczeniu. Koniecznie zapisz ten przepis!
Rada. Jeżeli nie lubisz w wypiekach posmaku gryki, to tę mąkę zamień na np. sorgo. Składniki (forma 24 cm): 100 g masła ghee, margaryna lub zwykła – zależy, od tego, co możesz 100 g mąki sorgo 2 (80 g) budynie waniliowe 20 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki gryczanej niepalonej 45 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła 1 jajko 1 łyżka wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: W misce przesiewamy suche składniki, dłońmi rozcieramy je z masłem ghee. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto w zwartą kule. Umieszczamy w zamrażarce no ok. 30 minut. Masa +pozostałe: 1 łyżka zmielonych migdałów +1 łyżka płatków migdałowych 400 g obranego rabarbaru 100 g dżemu morelowego – u mnie domowy 60 g ksylitolu lub tego, co używasz 15 ml wody Wykonanie: Na rozgrzanej patelni umieszczamy słodzidło i wodę, dodajemy pokrojony w 1 cm kawałki rabarbar, przesmażamy ok. 5 minut. Mieszamy z dżemem. ¾ ciasta ścieramy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy – z tego ciasta wyklejamy również boki, pieczemy przez ok. 15 minut w 170 stopniach. Następnie posypujemy upieczony spód zmielonymi migdałami, wykładamy masę, ścieramy pozostałą część ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi (opcjonalnie). Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. |
Zrobiłam dzisiaj z dżemem z rabarbaru domowym i dołożyłam trochę również domowego dżemu z wiśni. Petarda wyszło. Do ciasta nie dałam w ogóle żadnego cukru . Pychota
Alicjo jak bardzo miło mi to czytać. Świetny pomysł na pyszną tarte. Ściskam.
ah doczytalam lepiej i juz wszystko jasne :))
czym moge zastapic maka gryczana?
Czym można zastąpić migdały? Potrzebuje zrobić ciasto do szkoły, a tutaj gdzie mieszkam tj. w Szwecji jest zakaz jakichkolwiek orzechów stosowanie w szkołach, bo dużo dzieci ma silną alergie na nie ????
Zastąpiłabym mąką kokosową lub pominęła.