Przepyszna tarta z rabarbarem i dżemem morelowym – bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Jej kruchość zachwyca! Następnego dnia smakuje równie dobrze, jak tuż po upieczeniu. Koniecznie zapisz ten przepis!

Rada. Jeżeli nie lubisz w wypiekach posmaku gryki, to tę mąkę zamień na np. sorgo.

Składniki (forma 24 cm):

100 g masła ghee, margaryna lub zwykła – zależy, od tego, co możesz

100 g mąki sorgo

2  (80 g)  budynie waniliowe

20 g skrobi ziemniaczanej

50 g mąki gryczanej niepalonej

45 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła

1 jajko

1 łyżka wody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

W misce przesiewamy suche składniki, dłońmi rozcieramy je z masłem ghee. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto w zwartą kule. Umieszczamy w zamrażarce no ok. 30 minut.

Masa +pozostałe:

1 łyżka zmielonych migdałów +1 łyżka płatków migdałowych

400 g obranego rabarbaru

100 g dżemu morelowego – u mnie domowy

60 g ksylitolu lub tego, co używasz

15 ml wody

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni umieszczamy słodzidło i wodę, dodajemy pokrojony w 1 cm kawałki rabarbar, przesmażamy ok. 5 minut. Mieszamy z dżemem.

¾ ciasta ścieramy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy – z tego ciasta wyklejamy również boki, pieczemy przez ok. 15 minut w 170 stopniach. Następnie posypujemy upieczony spód zmielonymi migdałami, wykładamy masę, ścieramy pozostałą część ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi (opcjonalnie). Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

 

Komentarze:
4 komentarze
  1. bea 24 września, 2023 at 17:06 - Reply

    ah doczytalam lepiej i juz wszystko jasne :))

  2. bea 24 września, 2023 at 12:43 - Reply

    czym moge zastapic maka gryczana?

  3. Justyna 8 czerwca, 2023 at 11:08 - Reply

    Czym można zastąpić migdały? Potrzebuje zrobić ciasto do szkoły, a tutaj gdzie mieszkam tj. w Szwecji jest zakaz jakichkolwiek orzechów stosowanie w szkołach, bo dużo dzieci ma silną alergie na nie ????

    • Aga Bezglutenowe Jadło 11 czerwca, 2023 at 20:06 - Reply

      Zastąpiłabym mąką kokosową lub pominęła.