Ten mus sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Czekolada, orzechy laskowe genialnie podkreślają smak truskawek, mięta podbija ich słodycz.

Zapraszam do wspólnego gotowania.

6 porcji po 150 ml

Masa czekoladowa:

300 ml mleka kokosowego

2 łyżki masła z orzechów laskowych

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2 łyżki ksylitolu lub według smaku

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki rumu – opcjonalnie

Szczypta soli

Frużelina:

1 łyżka ksylitolu

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej

6 truskawek

6 liści mięty

Dodatek:

Truskawki

Czekolada

Wykonanie:

W naczyniu umieszczamy mleko, czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy pozostałe składniki mieszamy.

W patelni umieszczamy pokrojone truskawki, słodzidło. Gotujemy ok. 5 minut, dodajemy skrobię, mieszamy trzepaczką, zagotowujemy. Pod koniec dokładamy rozdrobnioną miętę.

Składanie:

Brzegi słoików wykładamy plastrami truskawek, wlewamy masę czekoladową, wykładamy frużelinę, ponownie czekolada. Umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce, następnie polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy do lodówki do zakrzepnięcia.

 

Komentarze: