Ten mus sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Czekolada, orzechy laskowe genialnie podkreślają smak truskawek, mięta podbija ich słodycz.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
6 porcji po 150 ml
Masa czekoladowa:
300 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła z orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki ksylitolu lub według smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki rumu – opcjonalnie
Szczypta soli
Frużelina:
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej
6 truskawek
6 liści mięty
Dodatek:
Truskawki
Czekolada
Wykonanie:
W naczyniu umieszczamy mleko, czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy pozostałe składniki mieszamy.
W patelni umieszczamy pokrojone truskawki, słodzidło. Gotujemy ok. 5 minut, dodajemy skrobię, mieszamy trzepaczką, zagotowujemy. Pod koniec dokładamy rozdrobnioną miętę.
Składanie:
Brzegi słoików wykładamy plastrami truskawek, wlewamy masę czekoladową, wykładamy frużelinę, ponownie czekolada. Umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce, następnie polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy do lodówki do zakrzepnięcia.
Komentarze: