Ten mus sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Czekolada, orzechy laskowe genialnie podkreślają smak truskawek, mięta podbija ich słodycz.

Zapraszam do wspólnego gotowania.

6 porcji po 150 ml

Masa czekoladowa:

300 ml mleka kokosowego

2 łyżki masła z orzechów laskowych

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2 łyżki ksylitolu lub według smaku

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki rumu – opcjonalnie

Szczypta soli

Frużelina:

1 łyżka ksylitolu

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej

6 truskawek

6 liści mięty

Dodatek:

Truskawki

Czekolada

Wykonanie:

W naczyniu umieszczamy mleko, czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy pozostałe składniki mieszamy.

W patelni umieszczamy pokrojone truskawki, słodzidło. Gotujemy ok. 5 minut, dodajemy skrobię, mieszamy trzepaczką, zagotowujemy. Pod koniec dokładamy rozdrobnioną miętę.

Składanie:

Brzegi słoików wykładamy plastrami truskawek, wlewamy masę czekoladową, wykładamy frużelinę, ponownie czekolada. Umieszczamy na ok. 2 godziny w lodówce, następnie polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy do lodówki do zakrzepnięcia.

 

Komentarze:
One Comment
  1. Kasia 8 kwietnia, 2024 at 15:40 - Reply

    Cześć!
    Ogromnie proszę o poradę: jak przechować wypieki do następnego dnia? Kupiłam wszystkie Twoje książki, wszystko jest super, ale chciałabym zabrać do pracy na przykład tortille, ale rano nie dam rady ich upiec. Co mam zrobić? Zawinąć? Szczelnie zamknąć? Lodówka czy temperatura pokojowa? Cały czas mam na myśli oczywiście już upieczone ciasto, nie surowe. Będę niezmiernie wdzięczna za poradę, pozdrawiam, Kasia