To bezglutenowe ciasto z rabarbarem rozpieści Twoje zmysły. Jest tak nieprzyzwoicie dobre! Zrób i przekonaj się sama. W tym cieście składniki dobrałam tak, by wydobyć potencjał rabarbaru. Ciasto następnego dnia po upieczeniu jest nadal miękkie i smaczne.

Składniki (forma 20 cm x 20 cm):

3 jajka (ok. 170 g)

85 g ghee/masła/margaryny

100 g mąki migdałowej

70 g budyniu waniliowego

60 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

35 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Szczypta soli

Rabarbar:

Ok. 150 g rabarbaru ( u mnie trzy łodygi)

100 dżemu truskawkowego (u mnie bez cukru) – preferowanego

45 ml syropu klonowego

Ok. 10 g ksylitolu/cukru – lub według smaku – jeżeli dżem jest słodki, możesz pominąć.

Wykonanie:

Tłuszcz rozpuszczamy, studzimy. W misce umieszczamy jajka, słodzidło, ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę – u mnie trwa to ok. 5 minut. Masa powinna by bardzo dobrze ubita.  Następnie dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy trzepaczką. Dodajemy ekstrakt migdałowy, wlewamy stopniowo schłodzony tłuszcz. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Obrany rabarbar kroimy na ok. 2 cm kawałki. W patelni rozgrzewamy syrop klonowy, dodajemy rabarbar, ksylitol, przesmażamy przez ok. 2 minuty. Ściągamy z palnika, dodajemy dżem, mieszamy.

Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy szpatułką jego wierzch. Wykładamy rabarbar. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto posypujemy pudrem.

Smacznego!

Komentarze:
2 komentarze
  1. Ewelina 28 kwietnia, 2024 at 08:40 - Reply

    Pierwszy raz zrobiłam coś z Pani przepisu – gratuluję i dziękuję. Ciasto naprawdę pyszne. Będę sięgać częściej po Ono przepisy – smaki nam się zgadzają ????

  2. Dytek 23 kwietnia, 2024 at 11:05 - Reply

    Nareszcie!!!!!!!!!
    Już zaczynałam się obawiać, że będzie jak z Jadłonomią.
    Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie jest w porządku.

    I czekam na rabarbar.