To bezglutenowe ciasto z rabarbarem rozpieści Twoje zmysły. Jest tak nieprzyzwoicie dobre! Zrób i przekonaj się sama. W tym cieście składniki dobrałam tak, by wydobyć potencjał rabarbaru. Ciasto następnego dnia po upieczeniu jest nadal miękkie i smaczne.
Składniki (forma 20 cm x 20 cm):
3 jajka (ok. 170 g)
85 g ghee/masła/margaryny
100 g mąki migdałowej
70 g budyniu waniliowego
60 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
35 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Szczypta soli
Rabarbar:
Ok. 150 g rabarbaru ( u mnie trzy łodygi)
100 dżemu truskawkowego (u mnie bez cukru) – preferowanego
45 ml syropu klonowego
Ok. 10 g ksylitolu/cukru – lub według smaku – jeżeli dżem jest słodki, możesz pominąć.
Wykonanie:
Tłuszcz rozpuszczamy, studzimy. W misce umieszczamy jajka, słodzidło, ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę – u mnie trwa to ok. 5 minut. Masa powinna by bardzo dobrze ubita. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy trzepaczką. Dodajemy ekstrakt migdałowy, wlewamy stopniowo schłodzony tłuszcz. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Obrany rabarbar kroimy na ok. 2 cm kawałki. W patelni rozgrzewamy syrop klonowy, dodajemy rabarbar, ksylitol, przesmażamy przez ok. 2 minuty. Ściągamy z palnika, dodajemy dżem, mieszamy.
Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy szpatułką jego wierzch. Wykładamy rabarbar. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto posypujemy pudrem.
Smacznego!
Pierwszy raz zrobiłam coś z Pani przepisu – gratuluję i dziękuję. Ciasto naprawdę pyszne. Będę sięgać częściej po Ono przepisy – smaki nam się zgadzają ????
Nareszcie!!!!!!!!!
Już zaczynałam się obawiać, że będzie jak z Jadłonomią.
Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie jest w porządku.
I czekam na rabarbar.