Pierogi.

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem. Zielone ciasto pierogowe. Wegańskie.

Na działce szaleństwo szpinaku, nic tylko rwać i jeść. 🙂 Wrzucam go więc wszędzie, gdzie tylko nam smakuję. Na stole królują sałatki, koktajle, sosy i pierogi. Łucja jest wielką miłośniczką szpinaku, Oliwia już nie do końca. 😉 Je go w błogiej nieświadomości np. w koktajlu. 😉 Ale powie Ci, że o dziwo te pierogi wsuwa bez wydłubywania składnika głównego (bo ziemniaki to i owszem reflektuje).

Poniżej przedstawiam Ci mój sposób na pierogi ze szpinakiem i tym samym dorzucam kolejny przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe. Do poniższego dodałam łuskę babki jajowatej sprawiając, że ciasto jest mało wymagające, bardzo plastyczne – nie rwie się, nie trzeba się z nim obchodzić jakoś bardzo delikatnie.

Nie masz babki jajowatej? Nie szkodzi! Masz w czym wybierać, poniżej kilka przyjemnych w obróbce ciast:

Ciasto ryżowo-tapiokowe.

Ciasto pierogowe ryżowo-gryczane.

Ciasto pierogowe z dodatkiem mąki kasztanowej.

Ciasto gryczane.

Składniki (ok. 20 sztuk)

Nadzienie:

ok. 300 ugotowanych ziemniaków – najlepiej skrobiowych

80 g szpinaku – świeżego lub innego preferowanego

1 średnia cebula – u mnie szalotka

2 ząbki czosnku

szczypta szafranu lub zamiennie gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:

  1. Szpinak obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy, siekamy drobno.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia, pod koniec dodajemy przepuszczamy przez praskę czosnek.
  3. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku.

Ciasto

ok. 250 ml wody – wrzątek

50 g szpinaku świeżego

140 g mąki ryżowej

80 g skrobi ryżowej lub tapioki

20 g mąki z ciecierzycy

2 g łuski babki jajowatej

1 łyżka oliwy plus odrobina oliwy do nasmarowania papieru

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Oczyszczony szpinak obgotowujemy w dowolnej (ale nie mniejsze niż 300 ml) ilości wody przez ok. 5 minut. Odcedzamy, wody nie wylewamy, odlewamy ok. 250 ml i blendujemy wraz z szpinakiem. Przed użyciem doprowadzamy do wrzenia.
  2. Przesiewamy mąki do miski, dodajemy łuskę, oliwę, sól, wlewamy stopniowo wrzącą szpinakową wodę, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo ma rzadszą konsystencję, ale po paru minutach się to zmienia.
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia wysmarowanego oliwą. Nadziewamy przygotowanym farszem, gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu przez ok. 2 minuty.
  4. Po ugotowaniu przelewamy delikatnie zimna wodą.
Tagged , , , , , , , ,

10 thoughts on “Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem. Zielone ciasto pierogowe. Wegańskie.

  1. Baby, nikt juz przez 3 dni nie moze Karinie pomoc? Toz to 30 sekund roboty! Waga, lyzeczka i babka jajowata. 2g to u mnie wyszlo 2 normalne (nie zabardzo czubate) lyzeczki do herbaty.

  2. Tez dokladnie 3 razy wazylam, wyobraz sobie, ale telepatia :))) ! Na to wyglada, ze lyzeczka z lyzeczka sie moga troche roznic, a babka polska pewnie jest ciezsza od francuskiej. Moja to jest taka jak puch!

    1. Olesiu, przeczytałam Twoj komentarz i też ważyłam, bo mi się ńie zgadzało pod Ciebie, ale za każdym razem tak mi wychodziło. Może wielkość łyżeczki inna, może coś z moją wagą jest nie tak… bo łuska pewnie tak samo leciutka.

    1. Łuska chłonie wodę, uelastycznia, siemie bardziej skleja, tez uelastyczniając. Myślę, że zamiana powinna się udać, tylko wtedy pewnie ilość płynu do zmniejszenia.

  3. Pierogi wyszły przepyszne. Zrobiłam co prawda bez szpinaku (na Wigilię) ale i tak były pyszniutkie?. Dziękuję za przepis

    1. ❤️Kasiu, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. ? Dziękuję za komentarz.? Ściskam i do napisania…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *