Na działce szaleństwo szpinaku, nic tylko rwać i jeść. 🙂 Wrzucam go więc wszędzie, gdzie tylko nam smakuję. Na stole królują sałatki, koktajle, sosy i pierogi. Łucja jest wielką miłośniczką szpinaku, Oliwia już nie do końca. 😉 Je go w błogiej nieświadomości np. w koktajlu. 😉 Ale powie Ci, że o dziwo te pierogi wsuwa bez wydłubywania składnika głównego (bo ziemniaki to i owszem reflektuje).

 

Poniżej przedstawiam Ci mój sposób na pierogi ze szpinakiem i tym samym dorzucam kolejny przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe. Do poniższego dodałam łuskę babki jajowatej sprawiając, że ciasto jest mało wymagające, bardzo plastyczne – nie rwie się, nie trzeba się z nim obchodzić jakoś bardzo delikatnie.

 

Nie masz babki jajowatej? Nie szkodzi! Masz w czym wybierać, poniżej kilka przyjemnych w obróbce ciast:

 

Ciasto ryżowo-tapiokowe.

 

Ciasto pierogowe ryżowo-gryczane.

 

Ciasto pierogowe z dodatkiem mąki kasztanowej.

 

Ciasto gryczane.

 

 

Składniki (ok. 20 sztuk)

 

Nadzienie:

 

ok. 300 ugotowanych ziemniaków – najlepiej skrobiowych

 

80 g szpinaku – świeżego lub innego preferowanego

 

1 średnia cebula – u mnie szalotka

 

2 ząbki czosnku

 

szczypta szafranu lub zamiennie gałki muszkatołowej

 

sól, pieprz do smaku

 

1 łyżeczka oliwy

 

Wykonanie:

 

  1. Szpinak obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy, siekamy drobno.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia, pod koniec dodajemy przepuszczamy przez praskę czosnek.
  3. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku.

 

 

Ciasto

 

ok. 250 ml wody – wrzątek

 

50 g szpinaku świeżego

 

140 g mąki ryżowej

 

80 g skrobi ryżowej lub tapioki

 

20 g mąki z ciecierzycy

 

2 g łuski babki jajowatej

 

1 łyżka oliwy plus odrobina oliwy do nasmarowania papieru

 

1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

 

  1. Oczyszczony szpinak obgotowujemy w dowolnej (ale nie mniejsze niż 300 ml) ilości wody przez ok. 5 minut. Odcedzamy, wody nie wylewamy, odlewamy ok. 250 ml i blendujemy wraz z szpinakiem. Przed użyciem doprowadzamy do wrzenia.
  2. Przesiewamy mąki do miski, dodajemy łuskę, oliwę, sól, wlewamy stopniowo wrzącą szpinakową wodę, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo ma rzadszą konsystencję, ale po paru minutach się to zmienia.
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia wysmarowanego oliwą. Nadziewamy przygotowanym farszem, gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu przez ok. 2 minuty.
  4. Po ugotowaniu przelewamy delikatnie zimna wodą.
Komentarze:
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karina
Karina
2 lat temu

Witam jak odmierzyć 2g babki jajowate?

Olesia
Olesia
2 lat temu

Baby, nikt juz przez 3 dni nie moze Karinie pomoc? Toz to 30 sekund roboty! Waga, lyzeczka i babka jajowata. 2g to u mnie wyszlo 2 normalne (nie zabardzo czubate) lyzeczki do herbaty.

Olesia
Olesia
2 lat temu

Tez dokladnie 3 razy wazylam, wyobraz sobie, ale telepatia :))) ! Na to wyglada, ze lyzeczka z lyzeczka sie moga troche roznic, a babka polska pewnie jest ciezsza od francuskiej. Moja to jest taka jak puch!

Karina
Karina
2 lat temu

Ślicznie dziękuję dziewczyny, zaraz zaczynam?

Nanetka85
Nanetka85
2 lat temu

A zamiast babki jajowatej można użyć zmielonego siemienia lnianego w tej samej proporcji?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Pierogi wyszły przepyszne. Zrobiłam co prawda bez szpinaku (na Wigilię) ale i tak były pyszniutkie?. Dziękuję za przepis

Kasia
Kasia
1 rok temu

Cześć, chciałabym zrobić te pierogi całkowicie bez szpinaku – trzeba go czymś zastąpić w cieście, jeśli go pominę?

Monika
Monika
1 rok temu

Mam pytanie czym można zastąpić mąkę ryżowa synek ma alergie na ryż kokos soję wiec te maki odpadają gryczana tak sobie lubi i w jakiej proporcji

Eliza
Eliza
11 miesięcy temu

Witam czym mogę zastąpić make z ciecierzycy? Mieszkam w uk i w sklepach jej nie ma

Mag
Mag
Reply to  Eliza
6 miesięcy temu

Jest w Tesco nawet kupiłam na pakistańsko indyjskiej? półce. Żółto czerwone opakowanie, gram flour, tylko przeczytaj skład bo mają też podobne maki z groszku