Na działce szaleństwo szpinaku, nic tylko rwać i jeść. 🙂 Wrzucam go więc wszędzie, gdzie tylko nam smakuję. Na stole królują sałatki, koktajle, sosy i pierogi. Łucja jest wielką miłośniczką szpinaku, Oliwia już nie do końca. 😉 Je go w błogiej nieświadomości np. w koktajlu. 😉 Ale powie Ci, że o dziwo te pierogi wsuwa bez wydłubywania składnika głównego (bo ziemniaki to i owszem reflektuje).

 

Poniżej przedstawiam Ci mój sposób na pierogi ze szpinakiem i tym samym dorzucam kolejny przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe. Do poniższego dodałam łuskę babki jajowatej sprawiając, że ciasto jest mało wymagające, bardzo plastyczne – nie rwie się, nie trzeba się z nim obchodzić jakoś bardzo delikatnie.

 

Nie masz babki jajowatej? Nie szkodzi! Masz w czym wybierać, poniżej kilka przyjemnych w obróbce ciast:

 

Ciasto ryżowo-tapiokowe.

 

Ciasto pierogowe ryżowo-gryczane.

 

Ciasto pierogowe z dodatkiem mąki kasztanowej.

 

Ciasto gryczane.

 

 

Składniki (ok. 20 sztuk)

 

Nadzienie:

 

ok. 300 ugotowanych ziemniaków – najlepiej skrobiowych

 

80 g szpinaku – świeżego lub innego preferowanego

 

1 średnia cebula – u mnie szalotka

 

2 ząbki czosnku

 

szczypta szafranu lub zamiennie gałki muszkatołowej

 

sól, pieprz do smaku

 

1 łyżeczka oliwy

 

Wykonanie:

 

  1. Szpinak obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy, siekamy drobno.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia, pod koniec dodajemy przepuszczamy przez praskę czosnek.
  3. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku.

 

 

Ciasto

 

ok. 250 ml wody – wrzątek

 

50 g szpinaku świeżego

 

140 g mąki ryżowej

 

80 g skrobi ryżowej lub tapioki

 

20 g mąki z ciecierzycy

 

2 g łuski babki jajowatej

 

1 łyżka oliwy plus odrobina oliwy do nasmarowania papieru

 

1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

 

  1. Oczyszczony szpinak obgotowujemy w dowolnej (ale nie mniejsze niż 300 ml) ilości wody przez ok. 5 minut. Odcedzamy, wody nie wylewamy, odlewamy ok. 250 ml i blendujemy wraz z szpinakiem. Przed użyciem doprowadzamy do wrzenia.
  2. Przesiewamy mąki do miski, dodajemy łuskę, oliwę, sól, wlewamy stopniowo wrzącą szpinakową wodę, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo ma rzadszą konsystencję, ale po paru minutach się to zmienia.
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia wysmarowanego oliwą. Nadziewamy przygotowanym farszem, gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu przez ok. 2 minuty.
  4. Po ugotowaniu przelewamy delikatnie zimna wodą.
Komentarze:
15 komentarzy
  1. Eliza 25 kwietnia, 2022 at 16:01 - Reply

    Witam czym mogę zastąpić make z ciecierzycy? Mieszkam w uk i w sklepach jej nie ma

    • Aga Bednarska 4 maja, 2022 at 18:59 - Reply

      Jest, kupowałam. Szukaj pod nazwą Gram Flour np. marki TRS. W każdym pakistańskim sklepie dostaniesz. Jeżeli chcesz podmian, to możesz ją zastąpić Besan flour lub innymi strączkowymi. Ja osobiście w mąki w UK obkupowałam się właśnie w orientalnych sklepach, uwielbiałam po nich buszować – najlepsze miejsce na poznanie ciekawych mąk bg. Pozdrawiam.

    • Mag 2 września, 2022 at 08:08 - Reply

      Jest w Tesco nawet kupiłam na pakistańsko indyjskiej? półce. Żółto czerwone opakowanie, gram flour, tylko przeczytaj skład bo mają też podobne maki z groszku

  2. Monika 10 lutego, 2022 at 16:54 - Reply

    Mam pytanie czym można zastąpić mąkę ryżowa synek ma alergie na ryż kokos soję wiec te maki odpadają gryczana tak sobie lubi i w jakiej proporcji

  3. Kasia 12 grudnia, 2021 at 11:28 - Reply

    Cześć, chciałabym zrobić te pierogi całkowicie bez szpinaku – trzeba go czymś zastąpić w cieście, jeśli go pominę?

  4. Kasia 29 grudnia, 2020 at 00:18 - Reply

    Pierogi wyszły przepyszne. Zrobiłam co prawda bez szpinaku (na Wigilię) ale i tak były pyszniutkie?. Dziękuję za przepis

    • Aga Bednarska 30 grudnia, 2020 at 08:46 - Reply

      ❤️Kasiu, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. ? Dziękuję za komentarz.? Ściskam i do napisania…

  5. Nanetka85 17 września, 2020 at 17:11 - Reply

    A zamiast babki jajowatej można użyć zmielonego siemienia lnianego w tej samej proporcji?

    • Aga Bednarska 17 września, 2020 at 19:00 - Reply

      Łuska chłonie wodę, uelastycznia, siemie bardziej skleja, tez uelastyczniając. Myślę, że zamiana powinna się udać, tylko wtedy pewnie ilość płynu do zmniejszenia.

  6. Karina 12 czerwca, 2020 at 10:26 - Reply

    Ślicznie dziękuję dziewczyny, zaraz zaczynam?

  7. Olesia 11 czerwca, 2020 at 15:24 - Reply

    Tez dokladnie 3 razy wazylam, wyobraz sobie, ale telepatia :))) ! Na to wyglada, ze lyzeczka z lyzeczka sie moga troche roznic, a babka polska pewnie jest ciezsza od francuskiej. Moja to jest taka jak puch!

    • Aga Bednarska 11 czerwca, 2020 at 16:48 - Reply

      Olesiu, przeczytałam Twoj komentarz i też ważyłam, bo mi się ńie zgadzało pod Ciebie, ale za każdym razem tak mi wychodziło. Może wielkość łyżeczki inna, może coś z moją wagą jest nie tak… bo łuska pewnie tak samo leciutka.

  8. Olesia 10 czerwca, 2020 at 13:40 - Reply

    Baby, nikt juz przez 3 dni nie moze Karinie pomoc? Toz to 30 sekund roboty! Waga, lyzeczka i babka jajowata. 2g to u mnie wyszlo 2 normalne (nie zabardzo czubate) lyzeczki do herbaty.

  9. Karina 7 czerwca, 2020 at 19:56 - Reply

    Witam jak odmierzyć 2g babki jajowate?

    • Aga Bednarska 10 czerwca, 2020 at 20:27 - Reply

      U mnie 2 g wyszło, że 1 łyżeczka z leciuteńkim wzgórkiem – trzy razy ważyłam.