Na działce szaleństwo szpinaku, nic tylko rwać i jeść. 🙂 Wrzucam go więc wszędzie, gdzie tylko nam smakuję. Na stole królują sałatki, koktajle, sosy i pierogi. Łucja jest wielką miłośniczką szpinaku, Oliwia już nie do końca. 😉 Je go w błogiej nieświadomości np. w koktajlu. 😉 Ale powie Ci, że o dziwo te pierogi wsuwa bez wydłubywania składnika głównego (bo ziemniaki to i owszem reflektuje).
Poniżej przedstawiam Ci mój sposób na pierogi ze szpinakiem i tym samym dorzucam kolejny przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe. Do poniższego dodałam łuskę babki jajowatej sprawiając, że ciasto jest mało wymagające, bardzo plastyczne – nie rwie się, nie trzeba się z nim obchodzić jakoś bardzo delikatnie.
Nie masz babki jajowatej? Nie szkodzi! Masz w czym wybierać, poniżej kilka przyjemnych w obróbce ciast:
Ciasto pierogowe ryżowo-gryczane.
Ciasto pierogowe z dodatkiem mąki kasztanowej.
Składniki (ok. 20 sztuk)
Nadzienie:
ok. 300 ugotowanych ziemniaków – najlepiej skrobiowych
80 g szpinaku – świeżego lub innego preferowanego
1 średnia cebula – u mnie szalotka
2 ząbki czosnku
szczypta szafranu lub zamiennie gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Szpinak obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy, siekamy drobno.
- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia, pod koniec dodajemy przepuszczamy przez praskę czosnek.
- Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku.
Ciasto
ok. 250 ml wody – wrzątek
50 g szpinaku świeżego
140 g mąki ryżowej
80 g skrobi ryżowej lub tapioki
20 g mąki z ciecierzycy
2 g łuski babki jajowatej
1 łyżka oliwy plus odrobina oliwy do nasmarowania papieru
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Oczyszczony szpinak obgotowujemy w dowolnej (ale nie mniejsze niż 300 ml) ilości wody przez ok. 5 minut. Odcedzamy, wody nie wylewamy, odlewamy ok. 250 ml i blendujemy wraz z szpinakiem. Przed użyciem doprowadzamy do wrzenia.
- Przesiewamy mąki do miski, dodajemy łuskę, oliwę, sól, wlewamy stopniowo wrzącą szpinakową wodę, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na ok. 10 minut. Ciasto początkowo ma rzadszą konsystencję, ale po paru minutach się to zmienia.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia wysmarowanego oliwą. Nadziewamy przygotowanym farszem, gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu przez ok. 2 minuty.
- Po ugotowaniu przelewamy delikatnie zimna wodą.
Witam czym mogę zastąpić make z ciecierzycy? Mieszkam w uk i w sklepach jej nie ma
Jest, kupowałam. Szukaj pod nazwą Gram Flour np. marki TRS. W każdym pakistańskim sklepie dostaniesz. Jeżeli chcesz podmian, to możesz ją zastąpić Besan flour lub innymi strączkowymi. Ja osobiście w mąki w UK obkupowałam się właśnie w orientalnych sklepach, uwielbiałam po nich buszować – najlepsze miejsce na poznanie ciekawych mąk bg. Pozdrawiam.
Jest w Tesco nawet kupiłam na pakistańsko indyjskiej? półce. Żółto czerwone opakowanie, gram flour, tylko przeczytaj skład bo mają też podobne maki z groszku
Mam pytanie czym można zastąpić mąkę ryżowa synek ma alergie na ryż kokos soję wiec te maki odpadają gryczana tak sobie lubi i w jakiej proporcji
Cześć, chciałabym zrobić te pierogi całkowicie bez szpinaku – trzeba go czymś zastąpić w cieście, jeśli go pominę?
Pierogi wyszły przepyszne. Zrobiłam co prawda bez szpinaku (na Wigilię) ale i tak były pyszniutkie?. Dziękuję za przepis
❤️Kasiu, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. ? Dziękuję za komentarz.? Ściskam i do napisania…
A zamiast babki jajowatej można użyć zmielonego siemienia lnianego w tej samej proporcji?
Łuska chłonie wodę, uelastycznia, siemie bardziej skleja, tez uelastyczniając. Myślę, że zamiana powinna się udać, tylko wtedy pewnie ilość płynu do zmniejszenia.
Ślicznie dziękuję dziewczyny, zaraz zaczynam?
Tez dokladnie 3 razy wazylam, wyobraz sobie, ale telepatia :))) ! Na to wyglada, ze lyzeczka z lyzeczka sie moga troche roznic, a babka polska pewnie jest ciezsza od francuskiej. Moja to jest taka jak puch!
Olesiu, przeczytałam Twoj komentarz i też ważyłam, bo mi się ńie zgadzało pod Ciebie, ale za każdym razem tak mi wychodziło. Może wielkość łyżeczki inna, może coś z moją wagą jest nie tak… bo łuska pewnie tak samo leciutka.
Baby, nikt juz przez 3 dni nie moze Karinie pomoc? Toz to 30 sekund roboty! Waga, lyzeczka i babka jajowata. 2g to u mnie wyszlo 2 normalne (nie zabardzo czubate) lyzeczki do herbaty.
Witam jak odmierzyć 2g babki jajowate?
U mnie 2 g wyszło, że 1 łyżeczka z leciuteńkim wzgórkiem – trzy razy ważyłam.