Pierogi z ziemniakami i grzybami pochodzą z kuchni ukraińskiej. Są proste w składzie i bardzo smaczne w smaku. Farsz, to tylko ugotowane ziemniaki, prawdziwki, cebulą i tłuszcz. Ciasto natomiast jest bardzo elastyczne.

Aby pierogi bezglutenowe niezawodnie wychodziły musimy nadziewać je niezbyt dużą ilością farszu. Ciasto też nie może być bardzo cienkie.


Składniki ( ok. 30 sztuk)

Farsz

350 g ugotowanych ziemniaków

15 g suszonych grzybów – namoczonych ok. 30 minut przed gotowaniem

1 cebula

2 łyżek preferowanego tłuszczu – u mnie masło

Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu wraz odciśniętymi i pokrojonymi grzybami. Wodę z grzybów zachowujemy! Do ziemniaków dodajemy cebulę z grzybami, łyżkę tłuszczu, sól, pieprz do smaku.

2. Nadziewamy farszem ciasto. Gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ciasto

ok. 300 ml wrzącej wody

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej niepalonej

70 g mąki z tapioki

15 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczka soli

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy tylko będzie to możliwe, zagniatani dłońmi ciasto w zwartą kulę. Przykrywamy je talerzem. Wałkujemy ciasto na blacie/desce obficie obsypanej maka ziemniaczaną.

Rady:

  • jeżeli ciasto jest jeszcze mało elastyczne, to dolejmy odrobinę gorącej wody, wyróbmy;
  • mąka gryczana musi być bardzo drobniutka;
  • jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajmy mąki ziemniaczanej i ryżowej.

Komentarze:
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
5 lat temu

ciekawa propozycja 🙂 chętnie bym spróbowała 🙂

Ervisha
5 lat temu

Nie słyszałam o takich pierogach ale to fajny pomysł 🙂 A jeśli mam mrożone podgrzybki to ile ich użyć? 🙂

ewelina
ewelina
5 lat temu

Przepis warty przetestowania 🙂 Czy może Pani napisać lub polecić sklep internetowy gdzie dostanę wszystkie mąki które występują w Pani przepisach? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂

Ala
Ala
5 lat temu

Mogę zastapić mąkę z tapioki amarantusową?

If
If
Reply to  Ala
5 lat temu

Nie. Bo to tapioka skleja, amarantus nie sklep.

If
If
5 lat temu

Czy te 15g mąki ziemniaczanej to do ciasta czy do podsypywania?

If
If
Reply to  Aga Bednarska
5 lat temu

Robię już drugi raz… pyszne 🙂

Paulina
Paulina
5 lat temu

Czy mąkę z tapioki można zastąpić skrobie kukurydzianą albo zmielonym siemieniem lnianym ?

AniBab
AniBab
5 lat temu

Skrupulatnie robiłam to ciasto, i nie było łatwo. Ciasto wyszło nieco gumowe i niejednorodne.dało się zjeść i nic mi nie dolega ale . Ja dodałam też olej w końcu, bez tego się rozpadało. Jak zrobić takie delikatne jak pierożki chińskie? O takich marzyłam.

Olesia
Olesia
2 lat temu

Najlepsze ciasto pierogowe, jakie, jak zyje 46 lat, mialam w reku (a wyroslam na Ukrainie). Zawsze podchodzilam do pierogow jak pies do jeza bo pierogi asocjowaly sie ze straszna meczarnia – ciasto sie klei do rak, pierogi nie chca sie zlepiac, robia sie dziurki, nadzienie wylazi, gotowe pierogi lepia sie do stolnicy, rozwalaja sie w gotowaniu…. Istna droga krzyzowa te pierogi… A jak ostatnimy czasy uzywalam glownie razowej maki – to juz w ogole, domownicy widzieli u mnie pierogi tylko raz w roku na Wigilie. Tutaj u Agnieszki – jak wszystko- pierogi – to jakas magia. Ciasto wyszlo latwe w uzyciu niesamowicie. Jak go robilam, to mialam takie uczucie, jakie pewnie ma slepy ktory nagle odzyskuje wzrok. Spokojnie , szybko i sprawnie pierogi sie lepily jeden za drugim, w ciszy i medytacji. Omal ommm nie zaczelam spiewac :). W smaku tez wyszly bardzo dobre, maz wyjadl nawet z talerza dziecka, czego zazwyczaj nie robi. Dzieci tradycyjnie, oprocz najmlodszej, ktora, jak lekarstwo, zjadla 2 sztuki, popijajac woda, by szybko zmyc smak z buzi, odmowily jedzenia.

Daria
Daria
2 lat temu

Aga, jak mrozić te pierogi, aby po rozmrożeniu na święta mi się nie rozpadły? Jak sie z nimi obsługiwać po rozmrożeniu?

Gosia
Gosia
2 lat temu

Czym mozna zastapi, w wiekszosci Pani przepisach- make ryżowa??? Jestem uczulona na ryz i gluten,cala reszta jest ok. Bardzo prosze o wskazowki. Pozdrawiam i Wesolych Swiat!