Pierogi z ziemniakami i grzybami pochodzą z kuchni ukraińskiej. Są proste w składzie i bardzo smaczne w smaku. Farsz, to tylko ugotowane ziemniaki, prawdziwki, cebulą i tłuszcz. Ciasto natomiast jest bardzo elastyczne.
Aby pierogi bezglutenowe niezawodnie wychodziły musimy nadziewać je niezbyt dużą ilością farszu. Ciasto też nie może być bardzo cienkie.
Farsz
350 g ugotowanych ziemniaków
15 g suszonych grzybów – namoczonych ok. 30 minut przed gotowaniem
1 cebula
2 łyżek preferowanego tłuszczu – u mnie masło
Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu wraz odciśniętymi i pokrojonymi grzybami. Wodę z grzybów zachowujemy! Do ziemniaków dodajemy cebulę z grzybami, łyżkę tłuszczu, sól, pieprz do smaku.
2. Nadziewamy farszem ciasto. Gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ciasto
ok. 300 ml wrzącej wody
100 g mąki ryżowej
80 g mąki gryczanej niepalonej
70 g mąki z tapioki
15 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczka soli
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy tylko będzie to możliwe, zagniatani dłońmi ciasto w zwartą kulę. Przykrywamy je talerzem. Wałkujemy ciasto na blacie/desce obficie obsypanej maka ziemniaczaną.
Rady:
- jeżeli ciasto jest jeszcze mało elastyczne, to dolejmy odrobinę gorącej wody, wyróbmy;
- mąka gryczana musi być bardzo drobniutka;
- jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajmy mąki ziemniaczanej i ryżowej.
Którą mąkę gryczaną Pani polecą? Moja nie jest idealnie gładka.
Pozdrawiam serdecznie
Czym mozna zastapi, w wiekszosci Pani przepisach- make ryżowa??? Jestem uczulona na ryz i gluten,cala reszta jest ok. Bardzo prosze o wskazowki. Pozdrawiam i Wesolych Swiat!
Gosiu, w większości mąka sorgo da radę.
Aga, jak mrozić te pierogi, aby po rozmrożeniu na święta mi się nie rozpadły? Jak sie z nimi obsługiwać po rozmrożeniu?
Daria, wiem, że dziewczyny je robiły i mroziły. Osobiście nie mam takiego doświadczenia, bo nie mrożę pierogów, ale jakbym miała to robić, to mroziłabym raczej nie ugotowane. Buziaki :*
Najlepsze ciasto pierogowe, jakie, jak zyje 46 lat, mialam w reku (a wyroslam na Ukrainie). Zawsze podchodzilam do pierogow jak pies do jeza bo pierogi asocjowaly sie ze straszna meczarnia – ciasto sie klei do rak, pierogi nie chca sie zlepiac, robia sie dziurki, nadzienie wylazi, gotowe pierogi lepia sie do stolnicy, rozwalaja sie w gotowaniu…. Istna droga krzyzowa te pierogi… A jak ostatnimy czasy uzywalam glownie razowej maki – to juz w ogole, domownicy widzieli u mnie pierogi tylko raz w roku na Wigilie. Tutaj u Agnieszki – jak wszystko- pierogi – to jakas magia. Ciasto wyszlo latwe w uzyciu niesamowicie. Jak go robilam, to mialam takie uczucie, jakie pewnie ma slepy ktory nagle odzyskuje wzrok. Spokojnie , szybko i sprawnie pierogi sie lepily jeden za drugim, w ciszy i medytacji. Omal ommm nie zaczelam spiewac :). W smaku tez wyszly bardzo dobre, maz wyjadl nawet z talerza dziecka, czego zazwyczaj nie robi. Dzieci tradycyjnie, oprocz najmlodszej, ktora, jak lekarstwo, zjadla 2 sztuki, popijajac woda, by szybko zmyc smak z buzi, odmowily jedzenia.
Skrupulatnie robiłam to ciasto, i nie było łatwo. Ciasto wyszło nieco gumowe i niejednorodne.dało się zjeść i nic mi nie dolega ale . Ja dodałam też olej w końcu, bez tego się rozpadało. Jak zrobić takie delikatne jak pierożki chińskie? O takich marzyłam.
Cześć. Niedobrze mi to czytać. Na tapioce robiłaś? Ciasto robiłam nie raz, zawsze elastyczne, nie gumowate. Robię makaron z niego, lasagne. Grudek czy innych niejednolitości brak. Musi być tylko wrzątkiem zaparzane i jak tylko jesteśmy w stanie wymieszać dłońmi, zagniecione, a potem pod talerzyk. Najdelikatniejsze, jakie do tej pory zrobiłam, to takie: https://www.bezglutenowejadlo.pl/pierogi/bezglutenowe-uszka-ciasto/ Możesz wypróbować, jak chcesz. Ale ciasto nie będzie tak delikatne, jak chińskie. Nie jestem w stanie bezglutenowego takiego zrobić. Pozdrawiam.
Czy mąkę z tapioki można zastąpić skrobie kukurydzianą albo zmielonym siemieniem lnianym ?
Cześć! Możesz zamienić na skrobię ziemniaczaną, tylko ona nie jest tak delikatna, jak tapioka – trzeba na to wsiąść poprawkę. Nie będzie aż tak plastycznie. Pozdrawiam.
Czy te 15g mąki ziemniaczanej to do ciasta czy do podsypywania?
Cześć. Do ciasta. Pozdrawiam. :*
Robię już drugi raz… pyszne 🙂
Którą mąkę gryczaną Pani polecą? Ta, której używam nie jest idealnie gładka. Pozdrawiam serdecznie
Mogę zastapić mąkę z tapioki amarantusową?
Nie. Bo to tapioka skleja, amarantus nie sklep.
Przepis warty przetestowania 🙂 Czy może Pani napisać lub polecić sklep internetowy gdzie dostanę wszystkie mąki które występują w Pani przepisach? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂
Nie słyszałam o takich pierogach ale to fajny pomysł 🙂 A jeśli mam mrożone podgrzybki to ile ich użyć? 🙂
Ervisha, do tych proporcji dałabym z dwie garści – jak masz w kostce, jak w całości, to daj z dwie sztuki. Zresztą z grzybami nie przedobrzysz nigdy. 🙂 Pozdrawiam. :*
ciekawa propozycja 🙂 chętnie bym spróbowała 🙂
Zuza, bardzo zachęcam. Buźka. :*