Pierogi ruskie bez sera? Jest to możliwe, a nawet smaczne. Córka, jedząc je pierwszy raz, zapytana, jakie to pierogi, odpowiedziała, że ruskie. 🙂 Stwierdzenie to jest ich najlepszą rekomendacją.
Ciasto ryżowo -tapiokowe z tego przepisu.
Farsz:
150 g fasoli „Piękny Jaś”- ugotowanej
250 g ziemniaków-ugotowanych
1 cebula
Preferowany tłuszcz
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Ugotowaną fasolę zblendować. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem.
Powstałym farszem nadziewać pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę-gotować ok. 4 minut.
Rada:
Do bezglutenowej okrasy/polewki można użyć pokruszonych w dłoniach płatków jaglanych przrumienionych na tłuszczu.
Wszystkie przepisy, na bieżąco, umieszczam na Facebooku. Zapraszam:
Czy zamiast ugotowanej fasoli może być w ostateczności fasola z puszki?
Super …
wyprobuje
Polecam i pozdrawiam. 🙂