Pierwszy raz z gryczanym ciastem pierogowym spotkałam się w kuchni białoruskiej. Od razu przypadło mi do gustu, bo lubię grykę w postaci wszelkiej.

Przepis jest bardzo prosty i niezawodny. Polecam.


Składniki (na ok. 25 sztuk pierogów):

150 g mąki gryczanej niepalonej

ok. 300 ml wody – wrzątek

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Mąkę, sól umieszczamy w misce, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy jest to tylko możliwe, zagniatamy szybko ręką i przykrywamy na 15 minut.

2. Podsypujemy ciasto mąką – używam tapioki, ale może być gryczana, ryżowa. Wałkujemy ciasto na grubość kilku milimetrów, dosyć cienko. Wykrawamy i lepimy pierogi.

Rady:

  • mąki różnie chłoną wodę. W przepisie użyłam bio mąki gryczanej z kaszy niepalonej; ogólnie lejemy tyle wody, aby zagnieść zwarte ciasto.
Komentarze:
3 komentarze
  1. Anna 21 grudnia, 2023 at 22:39 - Reply

    Pyszne ciasto, ale lepienie mi nie wyszło, ciasto szybko schło a o klejeniu mogłam zapomnieć, no nie poszlo

  2. MagicznyPopcorn.pl 9 listopada, 2020 at 07:04 - Reply

    halohalo a może być prażona czy nie?
    bo ja nie mam nieprażonej a moja mama chce zrobić pierogi.

    • Aga Bednarska 9 listopada, 2020 at 14:12 - Reply

      Też wyjdą, tylko ciasto będzie mocno gryczane – ja nie robię, bo porostu ni nie smakuje.