Jakiś okropny wirus sponiewierał mnie i moje dziewczyny. Szczerze, nie przypominam sobie, żebym w swoim dorosłym życiu chorowała, ot jakieś kilkudniowe chwile słabości. A tutaj w ciągu jednego dnia zmiotło nas permanentnie. Jeszcze godzinę przez padnięciem wybierałam się na zajęcia z salsy… Godzinę przez 38.7 na termometrze. Jedynym sprawiedliwym, który ostał przy zdrowiu jest Grzesiek – dzielnie opiekuje się swoimi dziewczynami. Jak przez 16 lat mieszkania w Sandomierzu nie miałam potrzeby, by założyć sobie kartę pacjenta, tak od wtorku ją posiadam. 😉 Na szczęście po kilku dniach mało znośnej egzystencji powoli wracamy do życia dodając sobie siły naturalnym izotonikiem – wodą kokosową. Pisze do Ciebie jeszcze z łózka, ale przynajmniej widzę, co pisze. 😉
Wirus pokrzyżował mi trochę blogowe plany, bo poniższy przepis miał pojawić się tutaj już kilka dni temu. „Miał” – słowo klucz. 😀 Ale ponoć co się odwlecze, to nie uciecze.
Dla wielu osób pizza bez sosu pomidorowego nie istnieje. Sos pomidorowy utarł się, jako wymóg i podstawa absolutnie każdej pizzy. Na szczęście nie dla Włochów. 😀 Takim wdzięcznym i smacznym zaprzeczeniem tego jest np. tzw. pizza bianca (biała pizza). Jeżeli miałabym wybrać swojego faworyta w tej kategorii, to byłaby to biała pizza ze śmietaną. Kto raz spróbował prawdziwej włoskiej pizzy w takim wydaniu, ten wie, że smak jest obłędny!
Dziś zapraszam Cię moją bezglutenową i bezmleczną wariacje na jej temat. Myślę, że ta receptura pomoże wielu osobom, które nie mogą jeść pomidorów. Miłośnicy pizzy z pastą pomidorową mogą poczuć się również mile zaskoczeni.
Zapraszam!
Nie możesz drożdży? Zrób pizze ziemniaczaną.
Składniki (ok. 6 sztuk)
Ciasto
Zaczyn:
100 ml wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżeczka białego lub brązowego cukru – pożywka dla drożdży (ksylitolu nie ruszą ;))
Pozostałe składniki:
100 g ugotowanego topinamburu
150 ml wody
70 g mąki z brązowego ryżu
60 g skrobi ziemniaczanej
60 g skrobi kukurydzianej lub tapioki
40 g mąki z sorgo
20 g mąki gryczanej jasnej (białej)
20 g mąki z ciecierzycy
3 łyżki łuski babki jajowatej
65 ml mleka kokosowego – tłustego tutaj z Real Thai
3/4 łyżeczki soli
ok. 3 łyżki oliwy
Wierzch:
ser wegański
ok. 150 ml jogurtu naturalnego – u mnie kokosowy z Lidla
2 łyżki majonezu – jeżeli nie możesz, pomiń i daj trochę więcej skrobi
1/3 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, jeżeli lubimy – opcjonalnie
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy i sprawdzamy, czy drożdże pracują – zasyczą, pojawią się na wierzchu bąbelki.
- Cebulę kroimy w piórka, smażymy do zeszklenia na słabym ogniu. Możemy dodać szczyptę soli.
- Ugotowany topinambur blendujemy ze 100 ml wody.
- Mąki przesiewamy do miski.
- Dodajemy wszystkie składniki poza solą, drewnianą łyżką łączymy, następnie dodajemy sól.
- Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut.
- Dzielimy ciasto na ok. 6 kulek lub według uznania np. 1 duża pizza. Umieszczamy na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ścierką, pozwalamy wyrastać ok. 30 minut.
- Rozkładamy papier do pieczenia, bierzemy kulkę ciasta, wylewamy na dłoń ok. 1 łyżeczki oliwy i duchami od środka formujemy spód pod pizze.
- Rozgrzewamy piekarnik przynajmniej do ok. 250 stopni Celsjusza, podpiekamy ciasto przez ok. 5 minut.
- W tym czasie mieszamy składniki sosu.
- Wyjmujemy podpieczone ciasto, wykładamy na nie obficie sos jogurtowy, ser, podsmażoną cebulę lub inne preferowane dodatki, skrapiamy odrobiną oliwy.
- Pieczemy kolejne ok. 10 minut.
Kolejne pytanie z cyklu „czym zastąpić…” Chodzi mi o mąkę z brązowego ryżu -czy zamiana na mąkę z białego ryżu będzie ok? Dziękuję za cierpliwość ?
Daria, myślę, ze będzie dobrze. Ewentualnie jak masz skrobię kukurydzianą lub ryżową, to daj.
Czym mogłabym zastąpić topinambur?
Możesz zastąpić go ziemniakami.
Czym mozna zastąpic mleczko kokosowe ?
Możesz zasępić je dowolnym napojem lub wodą.