Pizze

Pizza ziemniaczana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.


Propozycja na danie główne lub dodatek do niego. 🙂 Pizza ziemniaczana w strukturze nie jest typowo pizzowa- ciasto  jest w środku miękkie, przypomina zapiekankę. Doskonale smakuję w towarzystwie sosu i surówek.

Składniki na ciasto:
300 g ziemniaków- ugotowanych i przepuszczonych przez praskę

1 jajko

70 g mieszanki mąk nr 1 z tego przepisu Klik

Szczypta gałki muszkatołowej, pieprz sól

Tłuszcz-np. rozpuszczone masło klarowane- do smarowania wierzchu placka

Dodatki:

Według uznania.
Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. W misce, ze wszystkich składników, zagnieść ciasto.

3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dłonie natłuścić np. masłem i uformować okrągły placek.

4. Piec bez dodatków ok. 30 minut, a następnie placek posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią, wyłożyć pieczarki i inne ulubione dodatki. Zetrzeć preferowany ser. Wstawić ponownie do pieczenia przez ok. 10 minut.

5. Podawać z ketchupem czy innym sosem i surówkami.

Tagged , , ,

19 thoughts on “Pizza ziemniaczana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.

    1. Eva, 😀 niestety kłopot z wytrawnymi wypiekami bezdrożdżowymi – na proszku kiepsko smakują… Ale jeżeli mąż może dzikie drożdże (zakwas), to postaram się takie przepisy spisywać. Na zakwasie pizze wychodzą smacznie. Ściskam ???❤️

          1. Eva, ❤️?? nie mam słów – największy komplement dla tej pizzy. ?? Bardzo się cieszę! Ściskam Was fest!

    1. Monika, sklejanie tutaj nie jest bardzo dużym problemem, bo jeżeli dodasz miks, to tak jest ciecierzyca, która sobie też z tym poradzi. Gorzej z wyrośnięciem. To musisz zastąpić. Nie wiem, jak będzie smakowała na proszku do pieczenia – jeżeli chcesz, żeby nadal była bez drożdży.

  1. Podoba pizze jadalismy w pizzerni bezglutenowej. Bardzo smaczna jest tez z garbanzo i ser mozna zastpic pysznym “serem ziemniaczanym” po zapieczeniu lepsze niz mozarella. Sciskam a twoja pizzunia jutro bedzie daniem glownym.

    1. Paula, ooo, mi się jeszcze nie zdarzyło na taką natrafić, a chciałabym. Sera ziemniaczanego też jeszcze nie robiłam, ale muszę bliżej tematowi się przyjęć. 😀 Mam nadzieję, że pizza Wam podeszłą. Ściskam kochana :*

  2. Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Wyszło mi tak klejące, że nic się nie dało z nim zrobić. Oczywiście wiem, że dużo zależy też od ziemniaków, ale wiedząc, jakie powinno wyjść, może ograniczę ich ilość… Będę wdzięczna za odpowiedź,
    pozdrawiam,
    Kasia

    1. Kasiu, z ciasta powinno dać się swobodnie uformować kulę. Na konsystencje ciasta wpływa rodzaj ziemniaków, blendowanie ziemniaków blnderwm (nie robimy tego nigdy), mąka z ciecierzycy, która powinna być pod palcami gładka, bez wyczuwalnych kawałeczków (inaczej nie ma odpowiednich właściwości wiążących). Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *