Propozycja na danie główne lub dodatek do niego. 🙂 Pizza ziemniaczana w strukturze nie jest typowo pizzowa- ciasto  jest w środku miękkie, przypomina zapiekankę. Doskonale smakuję w towarzystwie sosu i surówek.

Składniki na ciasto:
300 g ziemniaków- ugotowanych i przepuszczonych przez praskę

1 jajko

70 g mieszanki mąk nr 1 z tego przepisu Klik

Szczypta gałki muszkatołowej, pieprz sól

Tłuszcz-np. rozpuszczone masło klarowane- do smarowania wierzchu placka

Dodatki:

Według uznania.
Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. W misce, ze wszystkich składników, zagnieść ciasto.

3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dłonie natłuścić np. masłem i uformować okrągły placek.

4. Piec bez dodatków ok. 30 minut, a następnie placek posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią, wyłożyć pieczarki i inne ulubione dodatki. Zetrzeć preferowany ser. Wstawić ponownie do pieczenia przez ok. 10 minut.

5. Podawać z ketchupem czy innym sosem i surówkami.

Komentarze:
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Natka
Natka
5 lat temu

kolejne mistrzostwo 😉 pizza wyszła przepyszna ;D w końcu !!!

Sylwia
Sylwia
3 lat temu

To wege czy z jajkiem? Xd

Eva W.
Eva W.
3 lat temu

dzisiaj zrobię 🙂 jako ze maz nie moze drozdzy – trzeba sie ratowac kartoflami 😉

Eva
Eva
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Inna, ale pyszna, zwłaszcza smakowała nam na zimno. Tak więc idealna np.do zabrania w drogę ☺️

Eva
Eva
Reply to  Eva
3 lat temu

Na specjalne życzenie syna – dziś ta pizza znów.

monika
monika
3 lat temu

A można zastąpić jajko nasionami chia? Niestety mam alergie na jajka 🙁

Asia
Asia
3 lat temu

Wlasnie zjedlismy… Moj 13letni syn powiedzial: to lepsze od zwyklej pizzy! Przepyszna! Pozdrawiam.

Paula
Paula
3 lat temu

Podoba pizze jadalismy w pizzerni bezglutenowej. Bardzo smaczna jest tez z garbanzo i ser mozna zastpic pysznym „serem ziemniaczanym” po zapieczeniu lepsze niz mozarella. Sciskam a twoja pizzunia jutro bedzie daniem glownym.

Iza
Iza
2 lat temu

A czy miks mak można zrobić jedynie z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Wyszło mi tak klejące, że nic się nie dało z nim zrobić. Oczywiście wiem, że dużo zależy też od ziemniaków, ale wiedząc, jakie powinno wyjść, może ograniczę ich ilość… Będę wdzięczna za odpowiedź,
pozdrawiam,
Kasia