Propozycja na danie główne lub dodatek do niego. 🙂 Pizza ziemniaczana w strukturze nie jest typowo pizzowa- ciasto jest w środku miękkie, przypomina zapiekankę. Doskonale smakuję w towarzystwie sosu i surówek.
Składniki na ciasto:
300 g ziemniaków- ugotowanych i przepuszczonych przez praskę
1 jajko
70 g mieszanki mąk nr 1 z tego przepisu Klik
Szczypta gałki muszkatołowej, pieprz sól
Tłuszcz-np. rozpuszczone masło klarowane- do smarowania wierzchu placka
Dodatki:
Według uznania.
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2. W misce, ze wszystkich składników, zagnieść ciasto.
3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dłonie natłuścić np. masłem i uformować okrągły placek.
4. Piec bez dodatków ok. 30 minut, a następnie placek posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią, wyłożyć pieczarki i inne ulubione dodatki. Zetrzeć preferowany ser. Wstawić ponownie do pieczenia przez ok. 10 minut.
5. Podawać z ketchupem czy innym sosem i surówkami.
Dobry wieczór. Jakie składniki widnieją na zdjęciu tej pizzy? Pozdrawiam
Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Wyszło mi tak klejące, że nic się nie dało z nim zrobić. Oczywiście wiem, że dużo zależy też od ziemniaków, ale wiedząc, jakie powinno wyjść, może ograniczę ich ilość… Będę wdzięczna za odpowiedź,
pozdrawiam,
Kasia
Kasiu, z ciasta powinno dać się swobodnie uformować kulę. Na konsystencje ciasta wpływa rodzaj ziemniaków, blendowanie ziemniaków blnderwm (nie robimy tego nigdy), mąka z ciecierzycy, która powinna być pod palcami gładka, bez wyczuwalnych kawałeczków (inaczej nie ma odpowiednich właściwości wiążących). Pozdrawiam serdecznie!
A czy miks mak można zrobić jedynie z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej?
Tutaj w pizzy przejdzie, ale w innych przepisach już nie do końca…
Podoba pizze jadalismy w pizzerni bezglutenowej. Bardzo smaczna jest tez z garbanzo i ser mozna zastpic pysznym „serem ziemniaczanym” po zapieczeniu lepsze niz mozarella. Sciskam a twoja pizzunia jutro bedzie daniem glownym.
Paula, ooo, mi się jeszcze nie zdarzyło na taką natrafić, a chciałabym. Sera ziemniaczanego też jeszcze nie robiłam, ale muszę bliżej tematowi się przyjęć. 😀 Mam nadzieję, że pizza Wam podeszłą. Ściskam kochana :*
Wlasnie zjedlismy… Moj 13letni syn powiedzial: to lepsze od zwyklej pizzy! Przepyszna! Pozdrawiam.
Asiu, ciesze się bardzo. Takie słowa w ustach dziecka, to największy komplement. Buziaki dla Was :*
A można zastąpić jajko nasionami chia? Niestety mam alergie na jajka 🙁
Monika, sklejanie tutaj nie jest bardzo dużym problemem, bo jeżeli dodasz miks, to tak jest ciecierzyca, która sobie też z tym poradzi. Gorzej z wyrośnięciem. To musisz zastąpić. Nie wiem, jak będzie smakowała na proszku do pieczenia – jeżeli chcesz, żeby nadal była bez drożdży.
dzisiaj zrobię 🙂 jako ze maz nie moze drozdzy – trzeba sie ratowac kartoflami 😉
Eva, 😀 niestety kłopot z wytrawnymi wypiekami bezdrożdżowymi – na proszku kiepsko smakują… Ale jeżeli mąż może dzikie drożdże (zakwas), to postaram się takie przepisy spisywać. Na zakwasie pizze wychodzą smacznie. Ściskam ???❤️
Inna, ale pyszna, zwłaszcza smakowała nam na zimno. Tak więc idealna np.do zabrania w drogę ☺️
Na specjalne życzenie syna – dziś ta pizza znów.
Eva, ❤️?? nie mam słów – największy komplement dla tej pizzy. ?? Bardzo się cieszę! Ściskam Was fest!
To wege czy z jajkiem? Xd
Wege nie wegan – wydaje mi się, że nie popełniłam faux-pas. 😉 Pozdrawiam.
kolejne mistrzostwo 😉 pizza wyszła przepyszna ;D w końcu !!!
Cieszę się niezmierni…:) Buziaki:*