Szybkie, proste i bardzo smaczne chlebki z patelni. Mogą służyć jako bazy, na które Wykłada się ulubione dodatki. Świetnie sprawdzają się jako chlebki do potrwa. Może nie wyglądają wielce dojechanie, ale za to smakują świetnie!?
Zapraszam!
Składniki (ok. 5 sztuk – zależy od wielkości, jaką robimy):
ok. 200 ml wody
5 g świeżych drożdży
50 g mąki kasztanowej – zamiennie sorgo (na zdjęciach z kasztanową)
45 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki ryżowej
15 g mąki z ciecierzycy
10 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (białej)
1,5 łyżki łuski babki jajowatej
1/2 łyżeczka soli
2/3 łyżeczki cukru buraczanego, trzcinowego, kokosowego – pożywka drożdży
Wykonanie:
- Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej wody.
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, mieszamy.
- Do mąk dolewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część wody. Przed dolaniem zamieszaj wodę z drożdżami, sprawdź czy pracują.
- Wyrób ciasto przez ok. 5 minut drewnianą łyżką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
- Przygotuj kawałki papieru do pieczenia o wymiarach ok. 8×12 cm lub takie, jakie Ci pasują. 😉
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.
- Odrywamy kawałek ciasta. Naoliwionymi lub nawilżonymi dłońmi uformuj na papierze placek.
- Placek wraz z panierem przenieść na rozgrzaną patelnie. Placek pieczemy na papierze. Przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy spód się zarumieni, przekręcamy placek na drugą stronę, konturujemy pieczenie do przyrumienienia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami .
Rady/uwagi:
- placuszki są miekkie;
- ciasto możesz wykorzystać jako spód do pizzy.
czy drożdże mogę czymś zastąpić?
Zakwasem.
nie mogę mąki z ciecierzycy – jest jakaś, którą mogłabym ją zastąpić? Babki też nie mam – może jajko albo siemię lniane?
Jaką funkcję pełni w Twoich przepisach babka jajowata? Zastanawiam się, czym ją zastąpić, bo nie mam łusek babki w domu.
Ja poproszę o doprecyzowanie jaką ilość wody użyć.
W składnikach mamy ok 200 ml a w samym przepisie jest napisane, ze drożdze rozpuszczamy w 100 ml wody.
Więc 200 ml czy 100 ml ma zostać użyte ??
Małgosiu, dopisałam – 200 ml całości wody, 100 ml do drożdży a reszta do ciasta.
dziękuję. rozumiem 🙂
Wyszły SUPER. Naprawdę polecam. Proste w wykonaniu i przepyszne 🙂
Małgosiu, bardzo dobrze mi to czytać. Dziękuję! :*
Kolejne udane pieczywo bezglutenowe. Mięciutkie i puszyste. Trochę zbliżone w smaku do świeżego razowego chleba choć dużo delikatniejsze. Bardzo nam posmakowały te podpłomyki. Będziemy do nich wracać.
Niestety nie ma mąki z ciecierzycy i maka gryczana którą mam jest chyba palona ale nigdzie nie jest to napisane. Jak podmienić te składniki?