Chleby i bułki, Placuszki, racuchy, pączki.

Bezglutenowe podpłomyki. Chlebki bez jajek.

Szybkie, proste i bardzo smaczne chlebki z patelni. Mogą służyć jako bazy, na które Wykłada się ulubione dodatki. Świetnie sprawdzają się jako chlebki do potrwa. Może nie wyglądają wielce dojechanie, ale za to smakują świetnie!?

Zapraszam!

Składniki (ok. 5 sztuk – zależy od wielkości, jaką robimy):

ok. 200 ml wody

5 g świeżych drożdży

50 g mąki kasztanowej – zamiennie sorgo (na zdjęciach z kasztanową)

45 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki ryżowej

15 g mąki z ciecierzycy

10 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (białej)

1,5 łyżki łuski babki jajowatej

1/2 łyżeczka soli

2/3 łyżeczki cukru buraczanego, trzcinowego, kokosowego – pożywka drożdży

Wykonanie:

  1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej wody.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, mieszamy.
  3. Do mąk dolewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część wody. Przed dolaniem zamieszaj wodę z drożdżami, sprawdź czy pracują.
  4. Wyrób ciasto przez ok. 5 minut drewnianą łyżką.
  5. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  6. Przygotuj kawałki papieru do pieczenia o wymiarach ok. 8×12 cm lub takie, jakie Ci pasują. 😉
  7. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.
  8. Odrywamy kawałek ciasta. Naoliwionymi lub nawilżonymi dłońmi uformuj na papierze placek.
  9. Placek wraz z panierem przenieść na rozgrzaną patelnie. Placek pieczemy na papierze. Przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy spód się zarumieni, przekręcamy placek na drugą stronę, konturujemy pieczenie do przyrumienienia.
  10. Podajemy z ulubionymi dodatkami .

Rady/uwagi:

  • placuszki są miekkie;
  • ciasto możesz wykorzystać jako spód do pizzy.

Tagged , , , , , , , , , ,

8 thoughts on “Bezglutenowe podpłomyki. Chlebki bez jajek.

  1. Niestety nie ma mąki z ciecierzycy i maka gryczana którą mam jest chyba palona ale nigdzie nie jest to napisane. Jak podmienić te składniki?

  2. Kolejne udane pieczywo bezglutenowe. Mięciutkie i puszyste. Trochę zbliżone w smaku do świeżego razowego chleba choć dużo delikatniejsze. Bardzo nam posmakowały te podpłomyki. Będziemy do nich wracać.

  3. Ja poproszę o doprecyzowanie jaką ilość wody użyć.
    W składnikach mamy ok 200 ml a w samym przepisie jest napisane, ze drożdze rozpuszczamy w 100 ml wody.
    Więc 200 ml czy 100 ml ma zostać użyte ??

  4. Jaką funkcję pełni w Twoich przepisach babka jajowata? Zastanawiam się, czym ją zastąpić, bo nie mam łusek babki w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *