Szybkie, proste i bardzo smaczne chlebki z patelni. Mogą służyć jako bazy, na które Wykłada się ulubione dodatki. Świetnie sprawdzają się jako chlebki do potrwa. Może nie wyglądają wielce dojechanie, ale za to smakują świetnie!?

 

Zapraszam!

 

 

Składniki (ok. 5 sztuk – zależy od wielkości, jaką robimy):

 

ok. 200 ml wody

 

5 g świeżych drożdży

 

50 g mąki kasztanowej – zamiennie sorgo (na zdjęciach z kasztanową)

 

45 g skrobi ziemniaczanej

 

30 g mąki ryżowej

 

15 g mąki z ciecierzycy

 

10 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (białej)

 

1,5 łyżki łuski babki jajowatej

 

1/2 łyżeczka soli

 

2/3 łyżeczki cukru buraczanego, trzcinowego, kokosowego – pożywka drożdży

 

Wykonanie:

 

 

  1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej wody.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, mieszamy.
  3. Do mąk dolewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część wody. Przed dolaniem zamieszaj wodę z drożdżami, sprawdź czy pracują.
  4. Wyrób ciasto przez ok. 5 minut drewnianą łyżką.
  5. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  6. Przygotuj kawałki papieru do pieczenia o wymiarach ok. 8×12 cm lub takie, jakie Ci pasują. 😉
  7. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.
  8. Odrywamy kawałek ciasta. Naoliwionymi lub nawilżonymi dłońmi uformuj na papierze placek.
  9. Placek wraz z panierem przenieść na rozgrzaną patelnie. Placek pieczemy na papierze. Przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy spód się zarumieni, przekręcamy placek na drugą stronę, konturujemy pieczenie do przyrumienienia.
  10. Podajemy z ulubionymi dodatkami .

 

Rady/uwagi:

 

  • placuszki są miekkie;

 

  • ciasto możesz wykorzystać jako spód do pizzy.

 

 

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Ania 4 stycznia, 2022 at 20:20 - Reply

    czy drożdże mogę czymś zastąpić?

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 20:26 - Reply

      Zakwasem.

  2. Joanna 4 stycznia, 2022 at 20:03 - Reply

    nie mogę mąki z ciecierzycy – jest jakaś, którą mogłabym ją zastąpić? Babki też nie mam – może jajko albo siemię lniane?

  3. Marta 5 listopada, 2021 at 08:28 - Reply

    Jaką funkcję pełni w Twoich przepisach babka jajowata? Zastanawiam się, czym ją zastąpić, bo nie mam łusek babki w domu.

  4. Małgorzata 3 listopada, 2020 at 09:04 - Reply

    Ja poproszę o doprecyzowanie jaką ilość wody użyć.
    W składnikach mamy ok 200 ml a w samym przepisie jest napisane, ze drożdze rozpuszczamy w 100 ml wody.
    Więc 200 ml czy 100 ml ma zostać użyte ??

    • Aga Bednarska 3 listopada, 2020 at 09:38 - Reply

      Małgosiu, dopisałam – 200 ml całości wody, 100 ml do drożdży a reszta do ciasta.

      • Małgorzata 3 listopada, 2020 at 11:08

        dziękuję. rozumiem 🙂

    • Małgorzata 10 listopada, 2020 at 22:11 - Reply

      Wyszły SUPER. Naprawdę polecam. Proste w wykonaniu i przepyszne 🙂

      • Aga Bednarska 22 listopada, 2020 at 21:07

        Małgosiu, bardzo dobrze mi to czytać. Dziękuję! :*

  5. Justyna 4 kwietnia, 2020 at 10:43 - Reply

    Kolejne udane pieczywo bezglutenowe. Mięciutkie i puszyste. Trochę zbliżone w smaku do świeżego razowego chleba choć dużo delikatniejsze. Bardzo nam posmakowały te podpłomyki. Będziemy do nich wracać.

  6. Nuta 2 kwietnia, 2020 at 09:57 - Reply

    Niestety nie ma mąki z ciecierzycy i maka gryczana którą mam jest chyba palona ale nigdzie nie jest to napisane. Jak podmienić te składniki?