Niezawodne, w smaku całkiem zwyczajne – jak pszenne – takie są te krokiety! Nic się nie rozpada, nic nie pęka, wszytko smakuję. 😀 Do tego czerwony barszczyk np. ten <klik> i mamy ucztę doskonałą. Jeżeli masz ochotę na krokiety, a nie możesz używać jajek lub mąki kukurydzianej możesz wykonać naleśniki według tej receptury <klik>. Bezjajeczną panierkę natomiast zrobisz tym sposobem <klik>.
Składniki (ok. 12 sztuk):
Naleśniki:
ok. 370 ml wody
3 jajka
100 g tapioki
100 g mąki kukurydzianej
70 g mąki z sorgo
szczypta soli
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki (prócz oliwy) łączymy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 10 5 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę, wlewamy do ciasta, mieszamy.
3. Już bez natłuszczania patelni wylewamy na środek patelni ciasto, rozprowadzamy jego cienką warstwę – ciasto ma się lekko na patelni rozlewać.
Farsz
Składniki:
400 g pieczarek – oczyszczone z ziemi, kapelusze obrane ze skórki
300 g ugotowanej lub ze słoika pasteryzowanej kapusty kiszonej
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól do smaku
pieprz czarny – do smaku
Wykonanie:
1. Obrane pieczarki kroimy na cienkie plasterki (ja użyłam małej szatkownicy/mandoliny do warzyw), a następnie siekamy nożem.
2. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy szczyptę soli, podsmażamy do miękkości, do czasu, aż odparuję wodę wytrąconą z grzybów.
3. Kapustę odciskamy, siekamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą pieprzem.
4. Na brzegu naleśnika umieszczamy łyżkę farszu (ilość zależy od wielkości naleśników, u mnie duże), rozpłaszczamy go, zakładamy boki naleśników, a następnie zwijamy w rulon.
Panierka:
Panierujemy w jajku (wegańską panierką masz we wstępie do przepisu) i mące gari zmieszanej z odrobina innej np sorgo, kukurydzianej, ciecierzycy lub pokruszonych płatkach jaglanych, czy panierce z mąki z ciecierzycy. Tutaj mąka gari, sorgo i odrobina kurkumy dla koloru. Smażymy na złoty kolor.
Często na śniadanie robię rozmaite naleśniki (zwykle nie mam chleba), mieszając różne mąki na oko… Tym razem, zainspirowana tym przepisem, skorzystałam właśnie z miksu tapioki i kukurydzianej… Bomba! Moje były akurat na dużej ilości jajek i z bananem – mięciutkie, delikatne, pycha. Dziękuję za inspirację 🙂
Jaka maka moge zastapic make kukurydziana w tym przepisie?niestety oprocz glutenu nie moge tez jesc kukurydzy:(dziekuje bardzo za odpowiedz i wszystkie cudowne przepisy!
Hej.
Właśnie przymierzam się do zrobienia krokietów z tego przepisu, ale nie mam mąki z sorgo czy można ją czymś zastąpić? Pozdrawiam
Kasiu, na blogu jest drugi, podobny przepis ale bez mąki sorgo.
http://www.bezglutenowejadlo.pl/nalesniki/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami/
Robię przede wszystkim te naleśniki z uwagi na to że nie trzeba uważać mlek roślinnych. I nigdy jeszcze nie dodałam mąki z sorgo, bo jej ok prostu nie miałam, za to zamiast niej dodawałam mąkę owsianą, teff lub mieszkałam resztki innych mak. Zawsze wychodziły.
Ja do naleśników praktycznie też ich nie używam. Jeżeli już, to dla wyglądu, bo o ile ciasto na wodzie spokojnie da się zrobić, to np. po dodatku mleka kokosowego ciasto będzie miało takie rumiane plamki – nie wiem, jak to określić. 😉 Buziaki :*
Popełniłam je wczoraj, wyszło mi 13 🙂 mam nadzieję,że chociaż na dwa dni wystarczy 🙂 to prawda,w konsystencji ciasto wybitne,nic się nie rozkleja,nie rozpada. To zwykłe naleśniki przy krokietach mi pękały, a tu proszę, ani jeden! Panierkę zrobiłam z ciecierzycy. Podałam z keczupem z cukinii i śliwek suszonych, pycha,naprawdę.
Zastanawiam się tylko czy ewentualnie można te krokieciki mrozić, a jeśli tak to chyba lepiej przed smażeniem?
Magda, cieszę się, że krokiety wyszły jak trzeba. Dla mnie takie naleśniki do krokietów sprawdzają się idealnie – w smaku i w plastyczności. Co do mrożenia, to nie mam osobistego doświadczenia, ale słyszałam o mrożonych krokietach bez panierowania i smażenia. Układane na tacce czy w woreczkach tak, by się nie stykały. Odmrożane, a potem jak świeże panierowane i smażone. Ponoć wychodzą bardzo dobrze.
A można użyć mleko bez laktozę?