Naleśniki

Bezglutenowe i wegańskie naleśniki. Elastyczne, wrapy.

Na naszym bezglutenowym jedzeniu chleb jemy stosunkowo rzadko. Królują natomiast naleśniki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. Zamiast kanapki do szkoły moje córki najczęściej dostają naleśniki z warzywami.

Ten wpis poświęcony jest naleśnikom bezjajecznym. Są bardzo elastyczne, nie rwą się, mają neutralny smak. Idealne do krokietów, wrapów.


Składniki (6-7 sztuk):

250 ml wody

130 g miksu mąk <klik>

30 g mąki ryżowej

1 łyżeczka nasion babki płesznik

1/2 łyżeczki kurkumy – na kolor i dla zdrowia

1/2 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżki oleju, masła klarowanego

Rady:

  • zamiast nasion babki płesznik można użyć jej łuski. Nasionka są widoczne tylko po jednej stronie, nie chrupią, nie czuć ich podczas jedzenia;
  • kurkuma opcjonalna, tylko wtedy naleśniki będą blade;
  • ciasto jest bardzo wodniste i takie ma być, jeżeli chcemy cienkich, elastycznych naleśników.


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką w naczyniu. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Rozgrzewamy patelnie wraz z tłuszczem, który po nagrzaniu wlewamy do ciasta.

3. Wylewamy na patelnie cieniutką warstwę ciasta. Smażymy, jak zwykłe naleśniki.

Przepis na nadzienie znajdziesz tutaj <klik>

Tagged , , , , , ,

11 thoughts on “Bezglutenowe i wegańskie naleśniki. Elastyczne, wrapy.

  1. Najlepsze naleśniki bezglutenowe jakie jadłam ? Teraz muszę się nauczyć je jeść z umiarem bo przesadzilam z ilością.
    ABSOLUTNA REWELACJA

  2. Witam. Czy podana ilość składników jest na pewno prawidłowa? Robiłam ciasto zgodnie z przepisem i wyszło ono strasznie gęste:(

    1. Aniu, tak. Przepis już nie raz był robiony nie tylko przeze mnie. Tu jest praktycznie 1:1 wody i mąki.. Może mąką z ciecierzycy grupo mielona i zamiast wiązać składniki, to robi się taka papka? Tylko to przychodzi mi do głowy.

  3. Aga dlaczego moje wyszły twarde jak podeszwa i się kruszą a ja chciałam zawinąć je w tortillę.W smaku są super Aga ratuj.Ewa

    1. Ewa, jeżeli nie robiłaś żadnych podmian w składnikach, to obstawiam zbyt grubo mieloną mąkę z ciecierzycy – wtedy nie chłonie wody, nie wiąże się w gładkie ciasto..
      Pozdrawiam! Aga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *