Naleśniki

Krokiety z kapustą i pieczarkami.

Jeżeli komuś marzą się niezawodne i smaczne krokiety,to polecam ten przepis. Naleśniki ze skrobi tapiokowej i mąki kukurydzianej wychodzą niezwykle cienkie i elastyczne, a przy tym nie rwą się. img_9987

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi tapiokowej

250 ml mleka roślinnego

3 jajka

1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

szczypta soli

Wykonanie:

Jajka zmiksować, dodać mleko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Do tej masy dodać mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem, nalewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Gdy brzegi ciasta zaczynają robić się twarde i zaczynają się wywijać przewracać na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. To ciasto jest rzadsze, niż typowe naleśnikowe, ale takie ma być- nie należy dosypywać żadnej mąki.

Farsz:

150 gram kapusty kiszonej

100 gram pieczarek

cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżeczka skrobi-opcjonalnie

1/2 łyżeczki czarnuszki

pieprz, sól

Wykonanie:

Kapustę wypłukać i gotować do miękkości ok.30 minut. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, odcisnąć wodę i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać pieczarki i poddusić je do miękkości. Można podlać odrobiną wody, gdyby pieczarki puściły mało soku. Dodać rozdrobioną kapustę, czarnuszkę, skrobię, doprawić do smaku solą i pieprzem

Krokiety:

1 jajko

1/2 szkl. płatków gryczanych lub jaglanych

tłuszcz do smażenia

szczypta soli

Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Zmielić płatki.

Na brzeg usmażonych naleśników nakładamy czubatą łyżkę farszu, zakładamy górną część,a potem boki-zwijamy w krokiety.img_9984

Obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach. img_9986Smażyć na złoty kolor.img_9987

 

 

 

 

2 thoughts on “Krokiety z kapustą i pieczarkami.

  1. Witam. Mam pytanie dotyczące mąki kukurydzianej; czy to to samo co skrobia kukurydziana? Czy to grubsza mąka? Zawsze mam wątpliwości z tymi kukurydzianymi mąkami.

    1. Siema! Maka i skrobia mają różne właściwości wygląd – to nie to samo. Mąka jest żółta (są to zmielone całe ziarna), a skrobia jest biała (czysta skrobia). Po kolorze i teksturze (skrobia kukurydziana jest podobna do ziemniaczanej)najłatwiej rozpoznać, no i po nazwie, bo tutaj nie stosuje się jej zamiennie. Jak pisze mąka, to będzie mąka, jak skrobia, to skrobia. W skrobi ziemniaczanej natomiast nazywają, jak pasuje. 😉 Pozdrawiam. 😘😘😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *