Jeżeli komuś marzą się niezawodne i smaczne krokiety,to polecam ten przepis. Naleśniki ze skrobi tapiokowej i mąki kukurydzianej wychodzą niezwykle cienkie i elastyczne, a przy tym nie rwą się. img_9987

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi tapiokowej

250 ml mleka roślinnego

3 jajka

1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

szczypta soli

Wykonanie:

Jajka zmiksować, dodać mleko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Do tej masy dodać mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem, nalewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Gdy brzegi ciasta zaczynają robić się twarde i zaczynają się wywijać przewracać na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. To ciasto jest rzadsze, niż typowe naleśnikowe, ale takie ma być- nie należy dosypywać żadnej mąki.

Farsz:

150 gram kapusty kiszonej

100 gram pieczarek

cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżeczka skrobi-opcjonalnie

1/2 łyżeczki czarnuszki

pieprz, sól

Wykonanie:

Kapustę wypłukać i gotować do miękkości ok.30 minut. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, odcisnąć wodę i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać pieczarki i poddusić je do miękkości. Można podlać odrobiną wody, gdyby pieczarki puściły mało soku. Dodać rozdrobioną kapustę, czarnuszkę, skrobię, doprawić do smaku solą i pieprzem

Krokiety:

1 jajko

1/2 szkl. płatków gryczanych lub jaglanych

tłuszcz do smażenia

szczypta soli

Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Zmielić płatki.

Na brzeg usmażonych naleśników nakładamy czubatą łyżkę farszu, zakładamy górną część,a potem boki-zwijamy w krokiety.img_9984

Obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach. img_9986Smażyć na złoty kolor.img_9987

Komentarze:
15 komentarzy
  1. Ewa 12 czerwca, 2020 at 07:20 - Reply

    Hej. Ile krokietów wychodzi z takiej porcji na naleśniki?

    • Aga Bednarska 12 czerwca, 2020 at 09:11 - Reply

      Cześć! Nie napisałam od razu ilości, a teraz nie pamiętam, ale po proporcjach pewnie gdzieś koło 6 sztuk.Muszę zapamiętać, żeby ten przepis doprecyzować… Pozdrawiam!

      • Ewa 13 czerwca, 2020 at 13:31

        Super dziękuję 🙂

  2. Kasia 28 grudnia, 2019 at 10:35 - Reply

    Witam,

    Jakiego mleka roślinnego najlepiej użyć?

    Pozdrawiam Kasia;)

    • Aga Bednarska 28 grudnia, 2019 at 21:12 - Reply

      Kasiu, każde mleko roślinne będzie dobre, tylko jeżeli to będzie mleko kokosowe kupne, to Najczęściej trzeba je rozcieńczyć wodą. Naleśniki wyjdą również na wodzie.
      Pozdrawiam :*

  3. Gosia 18 grudnia, 2018 at 16:15 - Reply

    Witam, mam pytanie, ile sztuk naleśników wychodzi z podanej ilości składników? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2018 at 20:31 - Reply

      Gosiu, nie napisałam od razu przy robocie i teraz ciężko mi dokładnie sprecyzować, ale myślę,patrząc na proporcje, że koło 8 sztuk. Pozdrawiam.

  4. Ania 16 grudnia, 2018 at 15:50 - Reply

    Witam, bardzo się cieszę że natknęłam sie nz Pani stronke jest super. Jeden przepis wypróbowałam na mixie mąk po prostu super. Mam nietolerancje na pare produktów w tym jajka a przede wszystkim białko, pszenice, kzeinę, drożdże, papryki, cytryne i pomarańcze i dlatego wyszukuje te stronki.
    Mam pytanie czym moge zastąpić w krokietach jajka, myśle że będzie to moja ulubiona stronka, także serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cudowne przepisy
    Ania

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2018 at 20:54 - Reply

      Aniu, musiałabym pierwsze sama zrobić, żeby zobaczyć, czy nie trzeba zmienić proporcji mąk itp. Na teraz do krokietów najpewniej zrobiłabym bez jajek naleśniki na miksie właśnie. Bardzo się ciesze, że dobrze Ci u mnie na blogu.:* Ściskam. :*

  5. Agata 12 grudnia, 2018 at 11:43 - Reply

    Aga ile krokietow wyjdzie z powyzszych proporcji? Chce sie zabrac za robienie krokietow i uszek na weekendzie. Mam nadzieje, ze da sie je zamrozic bez problemu. Mam jeszcze pytanie dotyczace barszczyku z Twojego przepisu. Kiedy go gotujesz? Czy mozna go zrobic kilka dni przes Wigilia i zawekowac? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2018 at 21:07 - Reply

      Agata, krokietów wyjdzie ok. 8. Nie mam praktyki w wekowaniu zup – nie robię tego, ale jak każda zupę, tao i barszcz pewnie można. Barszcz dobrze jest ugotować dzień wcześniej – wtedy nabiera smaku i mocy. Przepraszam za późny odpis, ale mam gorący okres i mało czasu na wszytko. Ściskam :*

  6. lella 4 grudnia, 2018 at 18:24 - Reply

    Nadzienie robiłam wg domowego przepisu ale receptę na ciasto wzięłam stąd i kłaniam się w podzięce:) Pyszne, cieniutkie naleśniki, elastyczne i w ogóle- czysta przyjemność w robieniu. Mam nadzieję, że mrożenie też zniosą z honorem;-)

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:10 - Reply

      Lella, a ja się odkłaniam zacnej Pani w podzięce za tak miłe słowa. Ciekawa jestem tego mrożenia, bo u mnie z tym doświadczenie żadne. 😉 Ściskam. :*

  7. Ruda 23 lipca, 2018 at 09:43 - Reply

    Witam. Mam pytanie dotyczące mąki kukurydzianej; czy to to samo co skrobia kukurydziana? Czy to grubsza mąka? Zawsze mam wątpliwości z tymi kukurydzianymi mąkami.

    • Aga Bednarska 24 lipca, 2018 at 16:48 - Reply

      Siema! Maka i skrobia mają różne właściwości wygląd – to nie to samo. Mąka jest żółta (są to zmielone całe ziarna), a skrobia jest biała (czysta skrobia). Po kolorze i teksturze (skrobia kukurydziana jest podobna do ziemniaczanej)najłatwiej rozpoznać, no i po nazwie, bo tutaj nie stosuje się jej zamiennie. Jak pisze mąka, to będzie mąka, jak skrobia, to skrobia. W skrobi ziemniaczanej natomiast nazywają, jak pasuje. 😉 Pozdrawiam. ???