Naleśniki

Krokiety z kapustą i pieczarkami.

Jeżeli komuś marzą się niezawodne i smaczne krokiety,to polecam ten przepis. Naleśniki ze skrobi tapiokowej i mąki kukurydzianej wychodzą niezwykle cienkie i elastyczne, a przy tym nie rwą się. img_9987

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi tapiokowej

250 ml mleka roślinnego

3 jajka

1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

szczypta soli

Wykonanie:

Jajka zmiksować, dodać mleko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Do tej masy dodać mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 20 minut. Rozgrzać patelnię, posmarować tłuszczem, nalewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Gdy brzegi ciasta zaczynają robić się twarde i zaczynają się wywijać przewracać na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. To ciasto jest rzadsze, niż typowe naleśnikowe, ale takie ma być- nie należy dosypywać żadnej mąki.

Farsz:

150 gram kapusty kiszonej

100 gram pieczarek

cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżeczka skrobi-opcjonalnie

1/2 łyżeczki czarnuszki

pieprz, sól

Wykonanie:

Kapustę wypłukać i gotować do miękkości ok.30 minut. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, odcisnąć wodę i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać pieczarki i poddusić je do miękkości. Można podlać odrobiną wody, gdyby pieczarki puściły mało soku. Dodać rozdrobioną kapustę, czarnuszkę, skrobię, doprawić do smaku solą i pieprzem

Krokiety:

1 jajko

1/2 szkl. płatków gryczanych lub jaglanych

tłuszcz do smażenia

szczypta soli

Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Zmielić płatki.

Na brzeg usmażonych naleśników nakładamy czubatą łyżkę farszu, zakładamy górną część,a potem boki-zwijamy w krokiety.img_9984

Obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach. img_9986Smażyć na złoty kolor.img_9987

 

 

 

 

10 thoughts on “Krokiety z kapustą i pieczarkami.

  1. Witam. Mam pytanie dotyczące mąki kukurydzianej; czy to to samo co skrobia kukurydziana? Czy to grubsza mąka? Zawsze mam wątpliwości z tymi kukurydzianymi mąkami.

    1. Siema! Maka i skrobia mają różne właściwości wygląd – to nie to samo. Mąka jest żółta (są to zmielone całe ziarna), a skrobia jest biała (czysta skrobia). Po kolorze i teksturze (skrobia kukurydziana jest podobna do ziemniaczanej)najłatwiej rozpoznać, no i po nazwie, bo tutaj nie stosuje się jej zamiennie. Jak pisze mąka, to będzie mąka, jak skrobia, to skrobia. W skrobi ziemniaczanej natomiast nazywają, jak pasuje. 😉 Pozdrawiam. 😘😘😘

  2. Nadzienie robiłam wg domowego przepisu ale receptę na ciasto wzięłam stąd i kłaniam się w podzięce:) Pyszne, cieniutkie naleśniki, elastyczne i w ogóle- czysta przyjemność w robieniu. Mam nadzieję, że mrożenie też zniosą z honorem;-)

    1. Lella, a ja się odkłaniam zacnej Pani w podzięce za tak miłe słowa. Ciekawa jestem tego mrożenia, bo u mnie z tym doświadczenie żadne. 😉 Ściskam. :*

  3. Aga ile krokietow wyjdzie z powyzszych proporcji? Chce sie zabrac za robienie krokietow i uszek na weekendzie. Mam nadzieje, ze da sie je zamrozic bez problemu. Mam jeszcze pytanie dotyczace barszczyku z Twojego przepisu. Kiedy go gotujesz? Czy mozna go zrobic kilka dni przes Wigilia i zawekowac? Pozdrawiam

    1. Agata, krokietów wyjdzie ok. 8. Nie mam praktyki w wekowaniu zup – nie robię tego, ale jak każda zupę, tao i barszcz pewnie można. Barszcz dobrze jest ugotować dzień wcześniej – wtedy nabiera smaku i mocy. Przepraszam za późny odpis, ale mam gorący okres i mało czasu na wszytko. Ściskam :*

  4. Witam, bardzo się cieszę że natknęłam sie nz Pani stronke jest super. Jeden przepis wypróbowałam na mixie mąk po prostu super. Mam nietolerancje na pare produktów w tym jajka a przede wszystkim białko, pszenice, kzeinę, drożdże, papryki, cytryne i pomarańcze i dlatego wyszukuje te stronki.
    Mam pytanie czym moge zastąpić w krokietach jajka, myśle że będzie to moja ulubiona stronka, także serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cudowne przepisy
    Ania

    1. Aniu, musiałabym pierwsze sama zrobić, żeby zobaczyć, czy nie trzeba zmienić proporcji mąk itp. Na teraz do krokietów najpewniej zrobiłabym bez jajek naleśniki na miksie właśnie. Bardzo się ciesze, że dobrze Ci u mnie na blogu.:* Ściskam. :*

    1. Gosiu, nie napisałam od razu przy robocie i teraz ciężko mi dokładnie sprecyzować, ale myślę,patrząc na proporcje, że koło 8 sztuk. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *