Dodatki, Naleśniki

Ryżowe nadzienie do naleśników. Wegetariański „twaróg”. 

Przyjemny, bo aromatyczny i słodki jest ten wpis. Niby nic, ot nadzienie ryżowe, ale rozkosznie działa na zmysły – przynajmniej moje – wprowadzając w stan ekstazy. 😉 Uwielbiam je na zmianę z nadzieniem migdałowym. Dzieci mówią, że smakuje, jak twaróg. Może i trochę racji mają, ale dyskutuję, niezgadzając się, bo według mnie jest dużo smaczniejszy. Jak widzisz, skład jest prosty. Główny sukces nadzienia, to jajko, które sprawia, że farsz nabiera delikatności, puszystości. Podczas zapiekania drugie tyle zwiększa swoją objętość.


Składniki:

Ok. 10 naleśników

400 ml mleka roślinne- u mnie kokosowe i tutaj się takie sprawdza doskonale, a kokosu nie czuć

80 g ryżu jaśminowego (idealny, bo delikatny)

1 duże jajko

1/2 limonki – sok lub sok z cytryny

1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + cynamon do posypaniu wierzchcu naleśników przed zapieczeniem lub po

3 łyżek ksylitolu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy przepłukany ryż. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, do miękkości. Studzimy. Dodajemy żółtko, ksylitol, ekstrakt i blendujemy ręcznym blenderem. Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy łącząc ją delikatnie łyżką ruchami góra dół. Nie mieszamy po okręgu.

2. Masę wykładamy na naleśnika, zwijamy w rulon. Umieszczamy w formie wyłożonej papierem i wysmarowanym masłem lub innym tłuszczem. Wierzch również smarujemy lekko masłem, posypujemy cynamonem. Zapiekamy ok. 15 – 20 minut w 170 – 180 stopniach.

3. Podajemy ciepłe polane słodkimi sosami lub posypane cynamonem.


Rady:

  • pomimo zapieczenia naleśniki są mięciutkie, delikatne;
  • masa bez jajka niestety będzie smakowała i wyglądała inaczej. Nie będzie puszysta, delikatna, ot taki gotowany ryż;
  • cynamon cejloński jest dużo szlachetniejszy, łagodniejszy w smaku, nie tak ostry, jak ogólnie dostępny w sklepach. Tego drugiego daj mniej;
  • nie musisz blindować ryżu z żółtkiem, wystarczy, że żółtko utrzesz łyżką, a potem dodasz do ryżu. Będą tylko bardziej wyczuwalne kawałki ryżu.

2 thoughts on “Ryżowe nadzienie do naleśników. Wegetariański „twaróg”. 

  1. Bardzo smaczne, mój syn marudził że chce naleśniki z dżemem, ale jak już spróbował to zjadł prawie 4 duże naleśniki a ma dopiero 6 lat;) Oczywiście całą rodziną jedliśmy i bardzo nam smakowały. Jestem zachwycona przepisami i podziwiam Twoją kuchnię, lekkość z jaką kombinujesz różne potrawy i zapał do gotowania;) ps. Przede mną wyzwanie – tort urodzinowy, zapewne skorzystam z tej stronki:). Pozdrawiam

    1. Część Ewa! Bardzo dobrze mi to czytać… Wzruszam się, jak czytam, ze coś dzieciom podeszło, bo wiem, jakie t wyzwanie… Co do tortu, to jeden już jest. Biszkopt niezawodny, możesz śmiało robić, masa czekoladowa też pyszna, można zrobić warstwę z dżemem, można zrobić masę z galaretki i mleka kokosowego (gdzieś takie przepis jest). Ale torty jeszcze będą, pracuje nad tym. 🙂 Dziękuję Ci bardzo i do napisania. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *