Jeżeli szukasz naleśników, które są smaczne, cienkie i elastyczne, to trafiłeś w dobre miejsce. Smaży się je również bezproblemowo. Smaczne,  następnego dnia, ponieważ nie zsychają się. Moje dzieci je kochają, zresztą ja też.

Składniki (ok. 9 sztuk):

70 g mąki kasztanowej

70 g mąki tapiokowej (skrobia)

1 jajko

Ok. 330 ml mleka roślinnego – u mnie domowe kokosowe

1/2 łyżeczki ksylitolu – jeżeli na słodko będą jedzone

Parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej- opcjonalnie

szczypta soli

Tłuszcz do smażenia – opcjonalnie


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Ciasto będzie rzadkie, ale tak ma być.

2. Smażyć do lekkiego zezłocenia.

Komentarze:
31 komentarzy
  1. Edyta 14 grudnia, 2023 at 19:45 - Reply

    Przepyszne naleśniory-takie delikatne i elastyczne ???? Polecam!

  2. Ewelina 6 października, 2021 at 07:22 - Reply

    Powinno sie spiewac piesni pochwalne nad tymi nalesnikami ? niebo w buzi ? moj syn chetnie je I mowi ze dobre. Ja uwazam ze sa wspaniale. Od kiedy trafilam na Twojego bloga to wstalam sie fanka Twoich bezglutenowych I innych eliminacyjnych przepisow 😉 uwazam nawet ze te z gluten (nalesniki) to juz mi nawet nie wychodza;-) natomiast bezglutenowe wszystkie I zaden nie porwany;-)

  3. Eurydyka 1 kwietnia, 2020 at 08:24 - Reply

    Najwspanialsze naleśniki na świecie 🙂 Dziękuję Aga 🙂

  4. Ilona 26 maja, 2019 at 08:13 - Reply

    Skorzystałam z porady i dodałam 1 łyżke siemienia lnianego zamiast jajka (syn ma nietolerancję) i choć ciasto jest pyszneeeee, przywiera mi na każdej patelni (żeliwna, ceramiczna). Aga, czy one mają się smażyć w taki sposób, że dosłownie odklejam je z patelni przez wzgląd na skrobię? Czy może czas zainwestować w inną patelnię 😉 Podpowiedz coś proszę z doświadczenia, bo czuję w tych naleśnikach drzemie moc 😉 Ściski

    • Aga Bednarska 26 maja, 2019 at 10:14 - Reply

      Ilona, ja wszystkie naleśniki smażę bez najmniejszego problemu, ale nie wyobrażam sobie tego na innej patelni, niż na teflonowej. Jeżeli na codzień używam stalowych, tak mam jedną teflonową do naleśnikow. N agranitowejnteż mi naleśniki wychodzily, ale chyba tych konkretnych nie smażyłam.

  5. Marzena 12 października, 2018 at 14:07 - Reply

    Wspaniałe te naleśniki, naprawdę.
    A przetestowałam już wiele przepisów na bzg naleśniki.
    Córka zjadła 5 sztuk, co prawda w małym rozmiarze 🙂 ale wołała o jeszcze :-0
    To sie do tej pory nigdy nie zdarzyło.Są niesamowicie delikatne i elastyczne, rzadkość w bezglutenowym świecie.
    Dziekujemy.Pozdrawiamy.

    • Aga Bednarska 20 października, 2018 at 09:26 - Reply

      Marzena, kocham takie wpisy, bo moja blogowa robota powstała z miłości do dzieci. Bardzo mnie tym wpisem uszczęśliwiłaś. Ściskam Was fest dziewczyny!

  6. Ania 11 czerwca, 2018 at 17:24 - Reply

    Aga. Te naleśniki są super:) dziękuję za przepis. Nawet ja na AIP je jem z młodym:) nie dałam jajka, ale za to dałam pół na pół tapiokę z marantą trzcinową (która nadaje gładkości i trochę zastępuje jajko). Teraz to sa naleśniki number one u mnie w domu.

    • Aga Bednarska 13 czerwca, 2018 at 11:41 - Reply

      Siema Aniu! Marantę lubię bardzo, ale z racji zapory cenowej używam jej w sumie tylko do sosów w azjatyckim klimacie i lodów. Pięknie te naleśniki sobie wymyśliłaś… Dziękuję, że podzieliłaś się swoim przepisem na nie – komuś się to przyda. Ściskam Was fest ciesząc się, że moje naleśniki zainspirowały Cię do Twoich. 😀 Do napisania. :*

  7. Kasia 7 maja, 2018 at 17:11 - Reply

    Zrobiłam naleśniki …. Nie wiem co zrobiłam nie tak ale wyszly tak gorzkie że nie dało się zjeść… Czy to wina mąki kasztanowej

    • Aga Bednarska 7 maja, 2018 at 18:02 - Reply

      Cześć!
      Nie mam pojęcia skąd taka gorycz. Może rzeczywiście od mąki kasztanowej, bo od pozostałych składników na pewno nie. Szczerze, jeszcze mi się to ni przytrafiło. Nam wychodzą zjadliwe.

  8. Agnieszka 14 stycznia, 2018 at 17:08 - Reply

    Aga złoty medal za te naleśniki Ci się należy. Są przepyszne. Mati uwielbia. Choć on nie jest jakimś fanem plackowo naleśnikowym to te wyjątkowo mu podeszły 🙂

    • Aga Bednarska 14 stycznia, 2018 at 21:03 - Reply

      Agnieszka, bardzo Ci dziękuję. Nawet nie Wiesz, jak się cieszę, że Matiemu podeszły. Dużo to dla mnie znaczy… Największy komplement świata i fest motywacja. Ściskam Was mocno.

  9. Ewa Kc 19 grudnia, 2017 at 16:22 - Reply

    Aga, zeby sprobowac tych nalesnikow specjalnie po raz pierwszy zamowilam make kaszyaniwa I tapioke. Warto bylo 🙂 corka powiedziala DOBREEEE 🙂

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2017 at 20:27 - Reply

      Ewa, nie mam słów, by wyrazić, jaką mi radość tym komentarzem sprawiłaś… Piszę do Ciebie i jestem szczęśliwa. Dziękuję… Sciskam Was dziewczyny bardzo mocno. :*

  10. A.h 17 grudnia, 2017 at 11:20 - Reply

    Mam pytanie,czy mogę tapiokę zamienić n mąkę ziemniaczaną?

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2017 at 13:01 - Reply

      Cześc. Może być mniej elastycznie, bo jednak tapioka jest delikatniejsza no i bardziej skleja, ale powinno być dobrze. Pisze jednak czysto teoretycznie. Nie robiłam na ziemniaczanej. Pozdrawiam.

  11. Ania R. 28 listopada, 2017 at 15:06 - Reply

    Doslownie uratowalas mnie tym przepisem… Pyszne! Dziekuje:***

    • Agnieszka Bednarska 1 grudnia, 2017 at 19:46 - Reply

      Cześć Aniu! Ale się ciesze, że na coś się przydałam. 😀 Dziękuję Ci, że znalazłaś ochotę i czas na ten wpis. Ściskam. :*

  12. Magda 19 października, 2017 at 19:44 - Reply

    Są przepyszne ! 🙂 będę robić często <3

    • Agnieszka Bednarska 20 października, 2017 at 06:09 - Reply

      Magda, bardzo się cieszę, że smakuję. Dziękuję. :*

  13. Hajka 15 października, 2017 at 13:36 - Reply

    A Czy na samej kasztanowej też wyjdzie? U nas za dużo skrobii nie możemy…

    • Agnieszka Bednarska 15 października, 2017 at 13:52 - Reply

      Beata, nie umiem Ci na to odpowiedzieć, bo nigdy nie robiłam. Na pewno można dać mniej skrobi, niż w przepisie i wyjdą. Pozdrawiam serdecznie. :*

  14. Maja 3 października, 2017 at 15:07 - Reply

    Aga.. nagroda nobla za te naleśniczki!! Co prawda młody nie może (nie trawi skrobi) ale my jak najbardziej ? młoda podsumowała, że w końcu zrobiłam „normalne” naleśniki☺ pyycha!

    • Agnieszka Bednarska 3 października, 2017 at 15:36 - Reply

      Maju, bardzo dobrze mi to czytać. 🙂 Komplement najwyższych lotów… Buziaki, szczególnie dla Elizy. :*

  15. Z 2 października, 2017 at 14:24 - Reply

    A CZYM można zastąpić mąkę kasztanowa?

    • Agnieszka Bednarska 2 października, 2017 at 15:09 - Reply

      Dowolnie, np. mieszanką ryżu i kukurydzy. Można zrobić też na samej tapiokowej. Zobacz inne przepisy na naleśniki. Tam jest tapioka w połączeniu z innymi makami tez. Pozdrawia.

  16. MagDa 29 września, 2017 at 11:03 - Reply

    Czym można zastàpić jajko?

    • Agnieszka Bednarska 29 września, 2017 at 15:28 - Reply

      Magda, skrobi jest dużo, dobrze trzyma strukturę. Dałabym zmielone siemie. Ale zmniejszyła trochę ilość płyny.

    • Nina 18 kwietnia, 2022 at 17:49 - Reply

      Siemię wymieszane z wodą, odstawione do lodówki na ok. 15 min., polecam poszukać proporcji w Google ????

      • Nina 18 kwietnia, 2022 at 17:50

        Zapomniałam wspomnieć że koniecznie musi to być zmielone siemię lub najlepiej mąka z siemienia lnianego