Jeżeli szukasz naleśników, które są smaczne, cienkie i elastyczne, to trafiłeś w dobre miejsce. Smaży się je również bezproblemowo. Smaczne,  następnego dnia, ponieważ nie zsychają się. Moje dzieci je kochają, zresztą ja też.

Składniki (ok. 9 sztuk):

70 g mąki kasztanowej

70 g mąki tapiokowej (skrobia)

1 jajko

Ok. 330 ml mleka roślinnego – u mnie domowe kokosowe

1/2 łyżeczki ksylitolu – jeżeli na słodko będą jedzone

Parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej- opcjonalnie

szczypta soli

Tłuszcz do smażenia – opcjonalnie


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Ciasto będzie rzadkie, ale tak ma być.

2. Smażyć do lekkiego zezłocenia.

Komentarze:
guest
30 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
MagDa
MagDa
5 lat temu

Czym można zastàpić jajko?

Nina
Nina
Reply to  MagDa
11 miesięcy temu

Siemię wymieszane z wodą, odstawione do lodówki na ok. 15 min., polecam poszukać proporcji w Google ????

Nina
Nina
Reply to  Nina
11 miesięcy temu

Zapomniałam wspomnieć że koniecznie musi to być zmielone siemię lub najlepiej mąka z siemienia lnianego

Z
Z
5 lat temu

A CZYM można zastąpić mąkę kasztanowa?

Maja
Maja
5 lat temu

Aga.. nagroda nobla za te naleśniczki!! Co prawda młody nie może (nie trawi skrobi) ale my jak najbardziej ? młoda podsumowała, że w końcu zrobiłam „normalne” naleśniki☺ pyycha!

Hajka
Hajka
5 lat temu

A Czy na samej kasztanowej też wyjdzie? U nas za dużo skrobii nie możemy…

Magda
Magda
5 lat temu

Są przepyszne ! 🙂 będę robić często <3

Ania R.
Ania R.
5 lat temu

Doslownie uratowalas mnie tym przepisem… Pyszne! Dziekuje:***

A.h
A.h
5 lat temu

Mam pytanie,czy mogę tapiokę zamienić n mąkę ziemniaczaną?

Ewa Kc
Ewa Kc
5 lat temu

Aga, zeby sprobowac tych nalesnikow specjalnie po raz pierwszy zamowilam make kaszyaniwa I tapioke. Warto bylo 🙂 corka powiedziala DOBREEEE 🙂

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Aga złoty medal za te naleśniki Ci się należy. Są przepyszne. Mati uwielbia. Choć on nie jest jakimś fanem plackowo naleśnikowym to te wyjątkowo mu podeszły 🙂

Kasia
Kasia
4 lat temu

Zrobiłam naleśniki …. Nie wiem co zrobiłam nie tak ale wyszly tak gorzkie że nie dało się zjeść… Czy to wina mąki kasztanowej

Ania
Ania
4 lat temu

Aga. Te naleśniki są super:) dziękuję za przepis. Nawet ja na AIP je jem z młodym:) nie dałam jajka, ale za to dałam pół na pół tapiokę z marantą trzcinową (która nadaje gładkości i trochę zastępuje jajko). Teraz to sa naleśniki number one u mnie w domu.

Marzena
Marzena
4 lat temu

Wspaniałe te naleśniki, naprawdę.
A przetestowałam już wiele przepisów na bzg naleśniki.
Córka zjadła 5 sztuk, co prawda w małym rozmiarze 🙂 ale wołała o jeszcze :-0
To sie do tej pory nigdy nie zdarzyło.Są niesamowicie delikatne i elastyczne, rzadkość w bezglutenowym świecie.
Dziekujemy.Pozdrawiamy.

Ilona
Ilona
3 lat temu

Skorzystałam z porady i dodałam 1 łyżke siemienia lnianego zamiast jajka (syn ma nietolerancję) i choć ciasto jest pyszneeeee, przywiera mi na każdej patelni (żeliwna, ceramiczna). Aga, czy one mają się smażyć w taki sposób, że dosłownie odklejam je z patelni przez wzgląd na skrobię? Czy może czas zainwestować w inną patelnię 😉 Podpowiedz coś proszę z doświadczenia, bo czuję w tych naleśnikach drzemie moc 😉 Ściski

Eurydyka
Eurydyka
2 lat temu

Najwspanialsze naleśniki na świecie 🙂 Dziękuję Aga 🙂

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Powinno sie spiewac piesni pochwalne nad tymi nalesnikami ? niebo w buzi ? moj syn chetnie je I mowi ze dobre. Ja uwazam ze sa wspaniale. Od kiedy trafilam na Twojego bloga to wstalam sie fanka Twoich bezglutenowych I innych eliminacyjnych przepisow 😉 uwazam nawet ze te z gluten (nalesniki) to juz mi nawet nie wychodza;-) natomiast bezglutenowe wszystkie I zaden nie porwany;-)