Indie, tak, jak i Europa, poznały ziemniaki późno. Do Indii przypłynęły wraz z Portugalczykami. Od nich również została przejęta nazwa, gdyż „batata” po portugalsku, to nic innego, jak „ziemniak”.

Batata Vada, to popularny wegański fast food. Jedzenie, jak na uliczne danie przystało, jest szybkie i smaczne. Robi się je z ziemniaków i ciecierzycowego ciasta.  Podaje na gorąco z rożnego rodzaju chutney np. z ananasa <klik> , rodzynek <klik> lub w bułkach. My te złote kuleczki jemy z warzywami i sosami. Tutaj podane z podsmażoną w bengalskim stylu cukinią.

Składanki (ok. 25 kulek):

400 g ugotowanych ziemniaków – grubo utłuczone

10 liści curry – pokruszone

3 ząbki czosnku

1 cm imbiru – poskienany

1/2 lyżeczki garam masali lub curry

1/4 lyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki kuminu

Szczypra asagetydy – opcjonalnie

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki brązowej gorczycy

Sól do smaku

1 łyżka tłuszczu +tłuszcz do głębokiego smażenia

Ciasto:

Ok. 90 g mąki z ciecierzycy

10 g mąki z ryżu – opcjonalnie

1/2 lyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki soli

Szczypta chili

Ok. 180 ml wody

Wykonanie ciasta:

wszytkie składniki łączymy ze sobą mieszając trzepaczką/rózgą. Ma powstać masa przypominająca  ciasto naleśnikowe.

Wykonanie kulek:

1. Na łyżce tłuszczu przesmażamy ziarenka gorczycy (od chwili aż ziarenka zaczną podskakiwać) i kuminu. Dodajemy pozostałe przyprawy, przepuszczony przez praskę czosnek. Minutę przesmażamy.

2. Ściągamy z ognia, dodajemy ziemniaki, mieszamy.

3. Rozgrzewamy tłuszcz. Z ziemniaków formujemy kulki. Zanurzamy je w cieście z ciecierzycy. Smażymy na złoty kolor

Rady/uwagi:

  • ciasto z mąki z ciecierzycy ma mieć konsystencję gęstego naleśnikowego. Jeżeli takie nie jest, to dolej wodę lub dosyp mąkę;
  • kulki doprawiłam w indyjskim klimacie – nie smakują jakoś wymyślnie, ale oczywiście możemy doprawić je „po naszemu”.

I

Komentarze:
4 komentarze
  1. Anna 14 maja, 2020 at 11:23 - Reply

    Jak Pani to robi, że ciasto się w ogóle Pani nie rozwala? Mi wyszły pyszne, ale rozwalone 🙁

    • Aga Bednarska 14 maja, 2020 at 11:44 - Reply

      Aniu, może to kwestia ziemniaków. Ja do takich potraw używam skrobiowych. Jak się sypią można dodać do nich trochę maki z ciecierzycy i wody.

  2. Ania 3 stycznia, 2020 at 18:25 - Reply

    Pani Agnieszko, jakiego oleju do głębokiego smażenia Pani najczęściej używa?

    • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:54 - Reply

      Aniu, smażę na mieszance masła klarowanego i np. oleju z pestek winogron albo na oliwie (kupuje 5 l karnisty). Smażę w klasycznym woku, który ma wąskie dno, jak jest możliwość, to go przechylam podczas smażenia bardziej na bok (nie wiem, jak to wytłumaczyć), wtedy potrzeba zdecydowanie mniej tłuszczu.