Indie, tak, jak i Europa, poznały ziemniaki późno. Do Indii przypłynęły wraz z Portugalczykami. Od nich również została przejęta nazwa, gdyż „batata” po portugalsku, to nic innego, jak „ziemniak”.
Batata Vada, to popularny wegański fast food. Jedzenie, jak na uliczne danie przystało, jest szybkie i smaczne. Robi się je z ziemniaków i ciecierzycowego ciasta. Podaje na gorąco z rożnego rodzaju chutney np. z ananasa <klik> , rodzynek <klik> lub w bułkach. My te złote kuleczki jemy z warzywami i sosami. Tutaj podane z podsmażoną w bengalskim stylu cukinią.
Składanki (ok. 25 kulek):
400 g ugotowanych ziemniaków – grubo utłuczone
10 liści curry – pokruszone
3 ząbki czosnku
1 cm imbiru – poskienany
1/2 lyżeczki garam masali lub curry
1/4 lyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki kuminu
Szczypra asagetydy – opcjonalnie
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki brązowej gorczycy
Sól do smaku
1 łyżka tłuszczu +tłuszcz do głębokiego smażenia
Ciasto:
Ok. 90 g mąki z ciecierzycy
10 g mąki z ryżu – opcjonalnie
1/2 lyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
Szczypta chili
Ok. 180 ml wody
Wykonanie ciasta:
wszytkie składniki łączymy ze sobą mieszając trzepaczką/rózgą. Ma powstać masa przypominająca ciasto naleśnikowe.
Wykonanie kulek:
1. Na łyżce tłuszczu przesmażamy ziarenka gorczycy (od chwili aż ziarenka zaczną podskakiwać) i kuminu. Dodajemy pozostałe przyprawy, przepuszczony przez praskę czosnek. Minutę przesmażamy.
2. Ściągamy z ognia, dodajemy ziemniaki, mieszamy.
3. Rozgrzewamy tłuszcz. Z ziemniaków formujemy kulki. Zanurzamy je w cieście z ciecierzycy. Smażymy na złoty kolor
Rady/uwagi:
- ciasto z mąki z ciecierzycy ma mieć konsystencję gęstego naleśnikowego. Jeżeli takie nie jest, to dolej wodę lub dosyp mąkę;
- kulki doprawiłam w indyjskim klimacie – nie smakują jakoś wymyślnie, ale oczywiście możemy doprawić je „po naszemu”.
Pani Agnieszko, jakiego oleju do głębokiego smażenia Pani najczęściej używa?
Aniu, smażę na mieszance masła klarowanego i np. oleju z pestek winogron albo na oliwie (kupuje 5 l karnisty). Smażę w klasycznym woku, który ma wąskie dno, jak jest możliwość, to go przechylam podczas smażenia bardziej na bok (nie wiem, jak to wytłumaczyć), wtedy potrzeba zdecydowanie mniej tłuszczu.
Jak Pani to robi, że ciasto się w ogóle Pani nie rozwala? Mi wyszły pyszne, ale rozwalone 🙁
Aniu, może to kwestia ziemniaków. Ja do takich potraw używam skrobiowych. Jak się sypią można dodać do nich trochę maki z ciecierzycy i wody.