Uwielbiam robić przetwory domowe, a potem wpatrywać się w kolorowe słoiki na piwnicznych regałach… 😀 Często spotykam się z opiniami, że przetwory bez cukru nie wychodzą, że się psują. Śmiem się z tym nie zgodzić. Swoje przetwory robię właśnie bez tego dodatku – w tamtym roku żaden słoik się mi nie popsuł. Zawsze powtarzam, że na to, jak przechowują się przetwory wpływa ich ph i sposób pasteryzacji, po której wieczka słoików powinny być zassane.

Dziś zapraszam Cię na świetny pomysł na bób w słoiku, który miałam przyjemność poznać dzięki Włochom – bób w oliwie.

O jego smaku możemy decydować sami dodając odpowiednie przyprawy. Jeżeli chcemy go wykorzystać do orientalnej sałatki dosyp curry, jeżeli chcesz nuty orzeźwienia, dodaj miętę. Bób z miętą w ogóle bardzo fajnie współgra.

Składniki ( ok. 7 słoiczków po 150 ml):

1 kg bobu

750 ml octu winnego lub jabłkowego

250 ml wina białego (w ostateczności można zamienić na wodę ale wtedy najlepiej użyć octu winnego)- wytrawnego

2 łyżki soli

2 – 3 ząbki czosnku

świeża mięta, bazylia lub suszone oregano, przyprawa typu curry, suszone papryczki chili

oliwa

Wykonanie:

  1. Bób obieramy. Czosnek kroimy w plasterki, odrzucamy środkowy jego rdzeń. Zioła drobno siekamy.
  2. Ocet, wino zagotowujemy, pod koniec solimy, następnie wrzucamy bób, gotujemy go przez ok. 15 minut.
  3. Po ugotowaniu bób odcedzamy, obsuszamy na ręczniku lub ścierce przez przynajmniej 2 godziny, a najlepiej zostawiając go na noc (12 godzin).
  4. W słoiczkach naprzemiennie układamy obsuszony bób, czosnek i zioła. Zalewamy oliwą, tak, żeby cały bób został przykryty.
  5. Zakręcamy słoiczki, pasteryzujemy przez ok. 20-25 minut od chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiczków przekręcamy dogóry dnem, przykrywamy kocykiem lub grubym ręcznikiem. Zostawiamy tak do zupełnego wystudzenia.

 

Komentarze:
7 komentarzy
  1. Dytek 20 lipca, 2020 at 16:02 - Reply

    Jak zwykle cudowny przepis. Czy mogłabyś doprecyzować – w słoiczku bób wygląda na ubrany w skórkę. Czy „obrać bób” w przepisie oznacza obrać nasiona ze strączków lub zanieczyszczeń, czy każde nasiono ze skórki?

    • Aga Bednarska 20 lipca, 2020 at 22:14 - Reply

      Dziękuję. :* Obrać ze strączków – ma być w skórkach, przyjajmiej ja tylko z takimi się spotkałam. 😉 Ściskam :*

      • Dytek 21 lipca, 2020 at 21:40

        Dzięki za odpowiedź. To robimy! Tylko raz widziałam w sprzedaży w strączkach, więc dla mojej osoby obieranie, to właśnie ze skórki. Tylko ten czas gotowania wtedy taki dłuuuuuugi;)))))

      • Aga Bednarska 22 lipca, 2020 at 07:45

        Czy ze skórką czy bez czas u mnie byłby podobny w gotowaniu – bób jest już miekki po obgotowaniu, czas pasteryzacji dla dobrego zapasteryzowania. Możesz zrobić bez skórki – jak dla Ciebie jest najlepiej. 😉

  2. Emilia 20 lipca, 2020 at 12:18 - Reply

    Czy można to wykorzystać , np. do obiadu sałatki? Do czegoś innego?

    • Aga Bednarska 20 lipca, 2020 at 12:49 - Reply

      Tak, do sałatki, do pasty na pieczywo czy do sosu.

  3. Ala 18 lipca, 2020 at 14:59 - Reply

    O nie wiedziałam ,ze bób nadaje się na takie przetwory