„Najlepsze krakersy świata”-tak córka ma skomentowała pierwsze ich schrupanie. W smaku zwyczajne, aż nie do uwierzenia, że zrobione z ziaren słonecznika. Łatwa w wykonaniu przekąska powinna zaspokoić nie jedna wyszukane gusta smakowe. 🙂 Przy tym jest niezwykle zdrowa-doskonały sposób na przemycenie chociażby dobrodziejstw czarnuszki, o której musi tu powstać osobny wpis. Dodajmy jej więc jak najwięcej do jedzenia- i dla zdrowia, i urody.
Składniki:
120 gram nasion słonecznika
60 gram skrobi z tapioki
1/2 łyżeczki (lub mniej) soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki gorącej wody
nasiona,przyprawy, jakie kto lubi-u mnie czarnuszka, sezam, papryka
Wykonanie:
Nasiona słonecznika lekko podprażyć na rozgrzanej patelni, mieszając i uważając, aby nie przypalić, bo będą gorzkie. Ostudzić i zmielić na mąkę. Dodać do niej wszystkie suche składniki, wymieszać, a następnie dodać wszystkie płynne. Wyrobić ciasto. Odstawić je na ok. 5 minut. Odrywać po mniejszym kawałku (będzie łatwiej wałkować i wycinać), kłaść na rozłożony papier do pieczenia, przykryć drugim i wałkować. Tym sposobem wałkowania nic nam nie będzie przywierało do blatu. W tym momencie możemy posypać rozwałkowane ciasto ulubionymi przyprawami i nasionami, a następnie przewałkować lub dodać je wcześniej, przy mieszaniu suchych składników. Brzegi ciasta będą nieregularne, należy je na prosto przyciąć, podzielić ciasto na krakersy-romby, kwadraty na przykład. Piec w temperaturze 180stopni około 10 minut, ale warto doglądać pieczenia-z piekarnikami jest różnie.
Rada:
Krakersy im cieniej rozwałkowane, tym bardziej chrupiące.
Przygotowałam wczoraj ciasto na krakersy żeby dziś je upiec, przeleżało noc w naczyniu, rano zaglądam a ono… ZIELONE! Jak Shrek! Jaka tu reakcja zaszła?
Witam,
Czym zastapic skrobie z tapioki?
Skrobią ryżową lub skrobia kukurydzianą. Można też próbować ziemniaczaną, ale tu nie jestem pewna, czy wyjdzie dobrze – nie zamieniałam.
Super są. Smakują jak prawdziwe krakersy.
Dzień dobry, czym można zastąpić skrobię z tapioki?
A jak sie nie moze octu..? Co zrobic?
Aniu, zastąpić np. sokiem z cytryny.
W czym zmielić te nasiona słonecznika?
Magda, ja miele w rozdrabniaczu dołączonym do blendera. Można zmielić też w młynku do kawy.
Proste, smaczne i co najważniejsze zaakceptowane przez głównego zainteresowanego ?. Polecamy !
Bardzo się cieszę! Przypomniałaś mi swoim komentarzem o nich – jutro bedą i u nas.