„Najlepsze krakersy świata”-tak córka ma skomentowała pierwsze ich schrupanie. W smaku zwyczajne, aż nie do uwierzenia, że zrobione z ziaren słonecznika. Łatwa w wykonaniu przekąska powinna zaspokoić nie jedna wyszukane gusta smakowe. 🙂 Przy tym jest niezwykle zdrowa-doskonały sposób na przemycenie chociażby dobrodziejstw czarnuszki, o której musi tu powstać osobny wpis. Dodajmy jej więc jak najwięcej do jedzenia- i dla zdrowia, i urody. 

img_9833

Składniki:

120 gram nasion słonecznika

60 gram skrobi z tapioki

1/2 łyżeczki (lub mniej) soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu jabłkowego

4 łyżki gorącej wody

nasiona,przyprawy, jakie kto lubi-u mnie czarnuszka, sezam, papryka

Wykonanie:

Nasiona słonecznika lekko podprażyć na rozgrzanej patelni, mieszając i uważając, aby nie przypalić, bo będą gorzkie. Ostudzić i zmielić na mąkę. Dodać do niej wszystkie suche składniki, wymieszać, a następnie dodać wszystkie płynne. Wyrobić ciasto. Odstawić je na ok. 5 minut. Odrywać po mniejszym kawałku (będzie łatwiej wałkować i wycinać), kłaść na rozłożony papier do pieczenia, przykryć drugim i wałkować. Tym sposobem wałkowania nic nam nie będzie przywierało do blatu. W tym momencie możemy posypać rozwałkowane ciasto ulubionymi przyprawami i nasionami, a następnie przewałkować lub dodać je wcześniej, przy mieszaniu suchych składników. Brzegi ciasta będą nieregularne, należy je na prosto przyciąć, podzielić ciasto na krakersy-romby, kwadraty na przykład. Piec w temperaturze 180stopni około 10 minut, ale warto doglądać pieczenia-z piekarnikami jest różnie.

Rada:

Krakersy im cieniej rozwałkowane, tym bardziej chrupiące.img_0135

 

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
3 lat temu

Proste, smaczne i co najważniejsze zaakceptowane przez głównego zainteresowanego ?. Polecamy !

Magda
Magda
3 lat temu

W czym zmielić te nasiona słonecznika?

Ania
Ania
3 lat temu

A jak sie nie moze octu..? Co zrobic?

Anna
Anna
2 lat temu

Dzień dobry, czym można zastąpić skrobię z tapioki?

Beata
Beata
2 lat temu

Super są. Smakują jak prawdziwe krakersy.

Ryszarda Mrugacz
Ryszarda Mrugacz
1 rok temu

Witam,
Czym zastapic skrobie z tapioki?

Ola
Ola
9 miesięcy temu

Przygotowałam wczoraj ciasto na krakersy żeby dziś je upiec, przeleżało noc w naczyniu, rano zaglądam a ono… ZIELONE! Jak Shrek! Jaka tu reakcja zaszła?