„Najlepsze krakersy świata”-tak córka ma skomentowała pierwsze ich schrupanie. W smaku zwyczajne, aż nie do uwierzenia, że zrobione z ziaren słonecznika. Łatwa w wykonaniu przekąska powinna zaspokoić nie jedna wyszukane gusta smakowe. 🙂 Przy tym jest niezwykle zdrowa-doskonały sposób na przemycenie chociażby dobrodziejstw czarnuszki, o której musi tu powstać osobny wpis. Dodajmy jej więc jak najwięcej do jedzenia- i dla zdrowia, i urody. 

img_9833

Składniki:

120 gram nasion słonecznika

60 gram skrobi z tapioki

1/2 łyżeczki (lub mniej) soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki octu jabłkowego

4 łyżki gorącej wody

nasiona,przyprawy, jakie kto lubi-u mnie czarnuszka, sezam, papryka

Wykonanie:

Nasiona słonecznika lekko podprażyć na rozgrzanej patelni, mieszając i uważając, aby nie przypalić, bo będą gorzkie. Ostudzić i zmielić na mąkę. Dodać do niej wszystkie suche składniki, wymieszać, a następnie dodać wszystkie płynne. Wyrobić ciasto. Odstawić je na ok. 5 minut. Odrywać po mniejszym kawałku (będzie łatwiej wałkować i wycinać), kłaść na rozłożony papier do pieczenia, przykryć drugim i wałkować. Tym sposobem wałkowania nic nam nie będzie przywierało do blatu. W tym momencie możemy posypać rozwałkowane ciasto ulubionymi przyprawami i nasionami, a następnie przewałkować lub dodać je wcześniej, przy mieszaniu suchych składników. Brzegi ciasta będą nieregularne, należy je na prosto przyciąć, podzielić ciasto na krakersy-romby, kwadraty na przykład. Piec w temperaturze 180stopni około 10 minut, ale warto doglądać pieczenia-z piekarnikami jest różnie.

Rada:

Krakersy im cieniej rozwałkowane, tym bardziej chrupiące.img_0135

 

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Ola 29 maja, 2022 at 09:06 - Reply

    Przygotowałam wczoraj ciasto na krakersy żeby dziś je upiec, przeleżało noc w naczyniu, rano zaglądam a ono… ZIELONE! Jak Shrek! Jaka tu reakcja zaszła?

  2. Ryszarda Mrugacz 21 maja, 2021 at 21:23 - Reply

    Witam,
    Czym zastapic skrobie z tapioki?

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:06 - Reply

      Skrobią ryżową lub skrobia kukurydzianą. Można też próbować ziemniaczaną, ale tu nie jestem pewna, czy wyjdzie dobrze – nie zamieniałam.

  3. Beata 28 lutego, 2021 at 12:50 - Reply

    Super są. Smakują jak prawdziwe krakersy.

  4. Anna 14 października, 2020 at 19:21 - Reply

    Dzień dobry, czym można zastąpić skrobię z tapioki?

  5. Ania 21 grudnia, 2019 at 18:09 - Reply

    A jak sie nie moze octu..? Co zrobic?

    • Aga Bednarska 21 grudnia, 2019 at 19:19 - Reply

      Aniu, zastąpić np. sokiem z cytryny.

  6. Magda 9 grudnia, 2019 at 15:16 - Reply

    W czym zmielić te nasiona słonecznika?

    • Aga Bednarska 9 grudnia, 2019 at 15:28 - Reply

      Magda, ja miele w rozdrabniaczu dołączonym do blendera. Można zmielić też w młynku do kawy.

  7. Aneta 11 kwietnia, 2019 at 06:59 - Reply

    Proste, smaczne i co najważniejsze zaakceptowane przez głównego zainteresowanego ?. Polecamy !

    • Aga Bednarska 13 kwietnia, 2019 at 14:21 - Reply

      Bardzo się cieszę! Przypomniałaś mi swoim komentarzem o nich – jutro bedą i u nas.