Masz dosyć bezglutenowego chleba, który się kruszy, jest niesmaczny, a następnego dnia przypomina kamień? Zapomnij o tym, bo mam dla Ciebie genialny przepis na przepyszny chleb. Chleb, który następnego dnia jest nadal mięciutki… Nie ściemniam.

Uwagi techniczne:

  • W przepisie kluczowy jest wzrost zaczynu jak i ciasta – zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość przynajmniej trzykrotnie.
  • Czas wzrostu chleba to 45 minut, powiększył się prawie drugie tyle. Ciasta drożdżowe uczą cierpliwości.
  • Obsypując dno formy płatkami lub mąką, uważaj z ilością. Dasz za dużo płatków, na spodzie może zrobić się zakalec.
  • Przed wypiekiem powierzchnie chleba spryskaj wodą. Po włożeniu formy obficie spryskuję również blachę, na której stoi forma, szybko zamykam drzwiczki. Para wpływa na lepszy wzrost ciasta. Po ok. 3 minutach od włożenia chleba ponownie spryskuję jego powierzchnie.
  • Swoje wypieki piekę na blasze, nie na kratce. Intensywniejsza temperatura = mocniejszy wzrost. Możesz też wykorzystać kamień do pizzy – pod warunkiem, że rozgrzewasz piekarnik przez ok. 30 minut. Blacha zdecydowanie ekonomiczniejsza.
  •  Temperatura. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni C i w takiej temperaturze piekę przez ok. 20 minut, następnie zmniejszam do 200 stopni C.
  • Pozwólmy ciastu wystygnąć, nie kroimy ciepłego chleba.

Uwagi na temat składników.

  • Jeżeli chcesz, by chleb był bezglutenowy wszystkie składniki muszą posiadać certyfikat bg lub w opisach potencjalnych zanieczyszczeń śladowych nie będzie wymieniony gluten.
  • W swojej kuchni używam świeżych drożdży, bo uważam, że lepiej pracują, ale oczywiście możesz użyć suszonych – ok. 1/3 wagi świeżych.
  • To, że ciasto jest tak sprężyste, to w dużej mierze zasługa mielonej łupiny babki jajowatej – ona pracuję inaczej niż nie mielona.
  • Płatki ziemniaczane wpływają na to, że chleb wolniej traci świeżość, miękisz jest delikatny i wilgotniejszy.
  • Jeżeli nie chcesz dodawać do ciasta orzechów, pestek, pomiń je, zwiń ciasto bez nich.

Składniki (forma wymiary spodu 11 cmx11 cm):

Zaczyn

150 g wody

10 g świeżych drożdży

30 g mąki owsianej

20 g tapioki

5 g łupiny/łuski babki jajowatej mielonej

1 łyżeczka cukru/miodu/melasy

Wykonanie:

Składniki zaczynu mieszamy trzepaczką, przykrywamy, odstawiamy do wzrostu – trzykrotnie powinno zwiększyć objętość. Po ok. 5 minutach od wymieszania jeszcze raz mieszamy składniki, odstawiamy.

Ciasto właściwe.

100 ml/g wody

60 g mąki gryczanej niepalonej/białej + ok. 20 g do podsypania

40 g tapioki + 10 g do podsypania

40 g mąki owsianej

20 g mąki jaglanej

15 g oliwy/oleju

4 g soli

6 g łupiny babki jajowatej mielonej

4 g płatków ziemniaczanych

Orzechy, pestki dyni – garść

Wykonanie:

  1. W misce umieszczamy zaczyn, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza mąkami do podsypania), mieszamy ” co z grubsza”, odstawiamy na ok. 5 minut.
  2. Ciasto wykładamy na podsypany blat, zagniatamy (jeżeli potrzebujemy więcej mąki, podsypmy jej ciut więcej) w zwartą kulę.
  3. ciasto rozpłaszczamy dłońmi, umieszczamy orzechy, pestki, zawijamy do środka brzegi i zwijamy w rulon (jak krokieta).
  4. Umieszczamy w lekko podsypanej mąką lub płatkami formie, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  5. Nacinamy wierzch ciasta żyletką, spryskujemy wodą.
  6. Umieszczamy w piekarniku (czytaj uwagi techniczne) nagrzanym do 220 -230 stopni C, pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut, następnie kontynuujemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
  7. Wyjmujemy z formy, studzimy.

Chcesz zobaczyć filmik, jak go robię, klinik tutaj. 

Smacznego!

Masz pytania, pisz w komentarzu.

Aga

 

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Ewelina 6 stycznia, 2025 at 16:04 - Reply

    Czy można czymś zastąpić mąkę owsianą, bo córka nie może owsa. Tak samo jak ziemniaków, więc nie wiem co też zamiast tych płatków ziemniaczanych ????????

    • Aga Bezglutenowe Jadło 6 stycznia, 2025 at 17:00 - Reply

      Ewelina tutaj musiałabym opracować nowe proporcje czyli nowy przepis. Teoretycznie możesz zastąpić ją skrobią kukurydzianą, ale w jakich proporcjach- tego Ci nie napiszę. Można zrobić chleb bez płatków- po prostu będzie szybciej czerstwiał i będzie mniej sprężysty.

  2. Małgorzata 6 stycznia, 2025 at 14:14 - Reply

    Co jeśli nie mam płatków ziemniaczanych.

    • Aga Bezglutenowe Jadło 6 stycznia, 2025 at 16:56 - Reply

      Małgosiu proszę spróbuj zamienić je ugotowanym ziemniakiem- dałabym ze 20 gram. Jednak ja takiej podmiany nie robiłam, zatem nie wiem jak wpłynie ona na chleb.

  3. Lidia 6 stycznia, 2025 at 13:05 - Reply

    Czy można zastąpić mąkę jaglaną inną? To jedyny składnik, którego nie posiadam.

    • Aga Bezglutenowe Jadło 6 stycznia, 2025 at 14:00 - Reply

      Lidia, sorgo albo skrobią kukurydzianą.