Masz dosyć bezglutenowego chleba, który się kruszy, jest niesmaczny, a następnego dnia przypomina kamień? Zapomnij o tym, bo mam dla Ciebie genialny przepis na przepyszny chleb. Chleb, który następnego dnia jest nadal mięciutki… Nie ściemniam.
Uwagi techniczne:
- W przepisie kluczowy jest wzrost zaczynu jak i ciasta – zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość przynajmniej trzykrotnie.
- Czas wzrostu chleba to 45 minut, powiększył się prawie drugie tyle. Ciasta drożdżowe uczą cierpliwości.
- Obsypując dno formy płatkami lub mąką, uważaj z ilością. Dasz za dużo płatków, na spodzie może zrobić się zakalec.
- Przed wypiekiem powierzchnie chleba spryskaj wodą. Po włożeniu formy obficie spryskuję również blachę, na której stoi forma, szybko zamykam drzwiczki. Para wpływa na lepszy wzrost ciasta. Po ok. 3 minutach od włożenia chleba ponownie spryskuję jego powierzchnie.
- Swoje wypieki piekę na blasze, nie na kratce. Intensywniejsza temperatura = mocniejszy wzrost. Możesz też wykorzystać kamień do pizzy – pod warunkiem, że rozgrzewasz piekarnik przez ok. 30 minut. Blacha zdecydowanie ekonomiczniejsza.
- Temperatura. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni C i w takiej temperaturze piekę przez ok. 20 minut, następnie zmniejszam do 200 stopni C.
- Pozwólmy ciastu wystygnąć, nie kroimy ciepłego chleba.
Uwagi na temat składników.
- Jeżeli chcesz, by chleb był bezglutenowy wszystkie składniki muszą posiadać certyfikat bg lub w opisach potencjalnych zanieczyszczeń śladowych nie będzie wymieniony gluten.
- W swojej kuchni używam świeżych drożdży, bo uważam, że lepiej pracują, ale oczywiście możesz użyć suszonych – ok. 1/3 wagi świeżych.
- To, że ciasto jest tak sprężyste, to w dużej mierze zasługa mielonej łupiny babki jajowatej – ona pracuję inaczej niż nie mielona.
- Płatki ziemniaczane wpływają na to, że chleb wolniej traci świeżość, miękisz jest delikatny i wilgotniejszy.
- Jeżeli nie chcesz dodawać do ciasta orzechów, pestek, pomiń je, zwiń ciasto bez nich.
Składniki (forma wymiary spodu 11 cmx11 cm):
Zaczyn
150 g wody
10 g świeżych drożdży
30 g mąki owsianej
20 g tapioki
5 g łupiny/łuski babki jajowatej mielonej
1 łyżeczka cukru/miodu/melasy
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy trzepaczką, przykrywamy, odstawiamy do wzrostu – trzykrotnie powinno zwiększyć objętość. Po ok. 5 minutach od wymieszania jeszcze raz mieszamy składniki, odstawiamy.
Ciasto właściwe.
100 ml/g wody
60 g mąki gryczanej niepalonej/białej + ok. 20 g do podsypania
40 g tapioki + 10 g do podsypania
40 g mąki owsianej
20 g mąki jaglanej
15 g oliwy/oleju
4 g soli
6 g łupiny babki jajowatej mielonej
4 g płatków ziemniaczanych
Orzechy, pestki dyni – garść
Wykonanie:
- W misce umieszczamy zaczyn, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza mąkami do podsypania), mieszamy ” co z grubsza”, odstawiamy na ok. 5 minut.
- Ciasto wykładamy na podsypany blat, zagniatamy (jeżeli potrzebujemy więcej mąki, podsypmy jej ciut więcej) w zwartą kulę.
- ciasto rozpłaszczamy dłońmi, umieszczamy orzechy, pestki, zawijamy do środka brzegi i zwijamy w rulon (jak krokieta).
- Umieszczamy w lekko podsypanej mąką lub płatkami formie, przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Nacinamy wierzch ciasta żyletką, spryskujemy wodą.
- Umieszczamy w piekarniku (czytaj uwagi techniczne) nagrzanym do 220 -230 stopni C, pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut, następnie kontynuujemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Wyjmujemy z formy, studzimy.
Chcesz zobaczyć filmik, jak go robię, klinik tutaj.
Smacznego!
Masz pytania, pisz w komentarzu.
Aga
Czy można czymś zastąpić mąkę owsianą, bo córka nie może owsa. Tak samo jak ziemniaków, więc nie wiem co też zamiast tych płatków ziemniaczanych ????????
Ewelina tutaj musiałabym opracować nowe proporcje czyli nowy przepis. Teoretycznie możesz zastąpić ją skrobią kukurydzianą, ale w jakich proporcjach- tego Ci nie napiszę. Można zrobić chleb bez płatków- po prostu będzie szybciej czerstwiał i będzie mniej sprężysty.
Co jeśli nie mam płatków ziemniaczanych.
Małgosiu proszę spróbuj zamienić je ugotowanym ziemniakiem- dałabym ze 20 gram. Jednak ja takiej podmiany nie robiłam, zatem nie wiem jak wpłynie ona na chleb.
Czy można zastąpić mąkę jaglaną inną? To jedyny składnik, którego nie posiadam.
Lidia, sorgo albo skrobią kukurydzianą.