Skoro na blogu pojawił się przepis na pyszne bułki, czas, by złożyć z ich użyciem burgera. Obiecuję Ci, będzie nieziemsko smacznie!
Skład burgera i rozmieszczenie warto zawsze trochę przemyśleć, by potem łatwiej i przyjemniej było go jeść. 😉
Ze swojej strony polecam Ci dodatek, który fantastycznie sprawdza się w tego typu daniach – słodko-kwaśną konfiturę z cebuli. Poezja!
W moim burgerze jest jajko – polecam taką wersję. Aby nadać mu regularny kształt usmażyłam je w metalowym, wysmarowanym tłuszczem ringu. Czyż nie prezentuje się smacznie?
Ale do rzeczy, zabieramy się za komponowanie buły.
Składniki:
bułki – przepis – do burgera proponuje zrobić większe, a więc bułek z przepisu wyjdzie ok. 4
kotlety sojowe – przygotowane według instrukcji na opakowaniu – lub Twoje ulubione
jajka – usmażone w metalowej obręczy/ringu – można usmażyć zwyczajnie
ogórki kiszone – pokrojone na podłużne plastry – lepiej się trzymają niż okrągłe plastry
pomidor – pokrojony w plastry
sałata
kiełki – opcjonalnie
majonez
ketchup
Wykonanie:
- Bułki opiekamy na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub zwykłej – opcjonalnie, można pominąć.
- Bierzemy spód bułki, smarujemy go majonezem i ketchupem.
- Następnie wykładamy konfiturę z cebuli, liście sałaty, plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego, kiełki, kotlet i jajko.
- Całość przykrywamy drugą częścią bułki. Spinamy wykałaczką do szaszłyków.
- Smacznego!
Na jakiej patelni przygotowuje Pani jajko?
Reniu, najczęściej na miedzianej.
Miedzianej nie mogę, mam niebotyczny nadmiar miedzi z rur wodnych, które mój organizm kumuluje:( Jakaś dobra marka patelni do polecenia, żeby usmażyć cieniutkie naleśniki? Bardzo proszę…
Garnki miedziane od miedzi separuje stalowa powłoka. Przykro mi, do naleśników nie używam innej, nie jestem stanie polecić czegoś innego.