Naleśniki, Placuszki, racuchy, pączki.

Chilla – doskonałe indyjskie placki owsiane z warzywami.  Bezglutenowe, wegańskie, pyszne. 

Jeżeli szukasz pomysłu na pożywne śniadanie, to jesteś we właściwym miejscu. Chilla idealnie się do tego nadają. Robi się je z rożnych mąk. Tutaj znajdziesz przepis na owsiane z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Do placków można wrzucić swoje ulubione warzywa. W pracy niewymagające. Idealnie smakują podane w towarzystwie sosów np. z domowym ketchupem <klik> czy rodzynkowym chutney <klik>.

Nie twardnieją, a wręcz przeciwnie. Idealnie się przechowują, a potem bez problemu można odgrzać.

Składniki:

300 ml wody

80 g płatków owsianych – podprażonych na patelni i zmielonych

35 g mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki kuminu – mielony

1/3 łyżeczki soli

Szczypta chili

Warzywa:

1/2 marchewki – obrana, starta na tarce

1 mała cebulka

1 łyżka szczypiorku – posiekany

1/4 małej papryki – pokrojona w kostkę – opcjonalnie

1 pieczarka – pokrojona w cienkie paski

Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Odstawiamy ciasto na 5 minut.

2. Rozgrzewamy patelnię.

3. Nakładamy ok. 1 łyżki ciasta, cienko rozprowadzamy. Wokół krawędzi umieszczamy odrobinę tłuszczu.

4. Smażymy do czasu, aż zniknie z górnej części surowe ciasto, przekręcamy i ponownie ok. 1 minuty smażymy.

5. Jemy ciepłe.

Rady/uwagi:

  • jeżeli ciasto zgęstnie za bardzo, to dolewamy wody do takiej konsystencji, aby łatwo się rozprowadzało na patelni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *