Desery bez pieczenia

Bożonarodzeniowe orzechowe czekoladki. Bezglutenowe, wegańskie.

Boże Narodzenie kojarzy mi się z rodzinnym spotkaniem celebrowanym smacznym jedzeniem. Świąteczne smakołyki poskreślają wyjątkowość tego czasu. Orzechowe czekoladki obok pierniczków norymberskich, to długo wyczekiwane zimowe delicje. Są doskonałe! Czekoladki, zawinięte w papierki, mogą zawisnąć na choince ku radości dzieci i dorosłych.

Składniki (ok. 20 sztuk):

250 g orzechów włoskich

2 łyżki dżemu morelowego – na blogu łyżki są zawsze płaskie

1-1,5 – łyżki ksylitolu – zmielony na puder

1 łyżeczka rumu – wersja dla dorosłych

1 łyżka soku pomarańczowego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Polewa:

1 tabliczka preferowanej gorzkiej czekolady

1 łyżka masła kakaowego nierafinowanego

Lub

Czekolada domowa z tego przepisu <klik>

Wykonanie:

1. Orzechy mielimy, dodajemy wszystkie składniki, mięsimy do uzyskania lepkiej, zwartej masy. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

2. Z masy formujemy prostokątne kształty cukierków.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej prostokąty orzechowe, wyciągamy widelcem strząsając nadmiar polewy.

3. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce – składniki muszą sobą przejść i stężeć.

Rady/uwagi:

  • orzechy przed użyciem próbujmy, żeby nie użyć zjełczałych; najlepiej kupować je na bazarkach i przed kupieniem próbować;
  • zamiast ksylitolu można dodać kilka daktyli jednak wpłynie to już na lekko inny smak, nie, że gorszy, tylko inny;
  • jeżeli czekolada po rozpuszczeniu jest płynna, to dodatek masła kakaowego jest zbyteczny.

2 thoughts on “Bożonarodzeniowe orzechowe czekoladki. Bezglutenowe, wegańskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *