Pierniczki norymberskie znane są na całym świecie. To mercedes wśród pierników. 😀 Oryginalne „Nürnberger Lebkuchen” mogą być wytwarzane tylko w Norymbergi, gdyż od 1927 r. są chronione znakiem pochodzenia geograficznego. Poza wymogiem terytorialnym muszą spełniać również wymogi składnikowe. Niewiele mąki, dużo migdałów, orzechów. Najwyższej jakości są pierniki Elizy  (Elisenlubkuchen). Nazwę zawdzieczają najprawdopodobniej imieniu córki cukiernika, który w XVII w. je wymyślił. Te wypieki muszą zawierać co najmniej 25 % migdałów i 25% orzechów laskowych, natomiast mąki nie może być więcej niż 10 % . Najszlachetniejsze z nich nie zawierają mąki zupełnie. Najczęściej piecze się je na pszennych opłatkach/wafelkach i oblewa lukrem lub czekoladą. Bez polewy czegoś im brakuje, więc nigdy nie pomijam tego elementu.  Zapraszam w niezwykle aromatyczną podróż z pierniczkami Elizy. Tymi najszlachetniejszymi, bez mąki.

Składniki (ok. 20 sztuk):

3 jajek

100 g migdałów – u mnie sklepowo obrane ze skórki

100 g orzechów laskowych- nie obierałam ze skórki

50 g orzechów włoskich – ze skórką

50 g skórki pomarańczowej – kandyzowane

50 g skórki cytrynowej – kandyzowane

50 g ksylitolu ale można więcej, my nie lubimy mocno słodkiego

6 suszonych śliwek, ale jeszcze lepsza byłaby morelowa konfitura (1 czubata łyżka), których pod ręką nie miałam

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

6-8 goździków – utłuczone w moździerzu

1-2 ziarnka pieprzu – utłuczone w moździerzu

1 łyżeczka rumu lub ekstraktu waniliowego

Polewa:

3/4 gorzkiej czekolady bez cukru

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

Wykonanie:

W misce, na parze rozpuścić  czekoladę. Zdjąć z ognia, dodać tłuszcz kokosowy. Upieczone pierniczki zanurzać w polewie.

Szczypta soli


Wykonanie:

1. Orzechy zmielić na mąkę. Skórki z pomarańczy i cytryny również rozdrobnić, żeby nie były w dużych kawałkach. Śliwki podobnie. Całe jajka z ksylitolem ubić na pianę.

2. Do orzechów wsypać przyprawy, skórki, śliwki wlać rum, masę jajeczną i odstawić w zimne miejsce na noc.

3. Rano z masy formujemy pierniczki. Pieczmy w ok. 170 stopniach ok. 20 minut. Ja piekę do czasu, aż zaczyna mi pachnieć ciastkami.

4. Wierzch ciastek zanurzamy w polewie, strząsamy nadmiar. Gdy lekko stężeje możemy według uznania udekorować.

Rady:

  • skórki cytrynowe/pomarańczowe możemy zakupić gotowe bez cukru białego, bez konserwantów, na kukurydzianym bio syropie; możemy również obgotować je w domu w ksylitolu czy jakimś syropie;
  •  jeżeli nie mamy kandyzowanej skorki cytrynowej, to zetrzyjmy na tarce skórkę ze świeżej cytrynu(całej), a dajmy 100 g skórki pomarańczowej;
  • ksylitol można zastąpić miodem, będą jeszcze bardziej piernikowe;
  • pierniczki nie mogą być zbyt mocno wypieczone; dotykam dłonią, czy wierzch jest twardy, jeżeli tak, to wyjmuję z piekarnika. Środek ma być wilgotnawy;
  • pierniczki najlepiej smakują, gdy poleżą kilka dni zamknięte w pudełku (idealne po 10 dniach), chociaż nie musza leżakować, bo od razu można je jeść ze smakiem.

Komentarze:
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Marzanna
Marzanna
5 lat temu

Aga wiesz, że podziwiam Twoje potrawy? Pozdrawiam ?

Marzanna
Marzanna
5 lat temu

Powiem więcej, podziwiam Ciebie za te potrawy! Przecież same się nie zrobiły☺️

pierniczkowa
pierniczkowa
5 lat temu

Mogę wiedzieć, jaka konsystencje powinno mieć ciasto przed odstawieniem na cała noc?
Powinno być zwarte czy raczej lekko luźne? A może całkiem luźne?
Jak robiłam zwykle pierniki to ciasto musiało dać się wałkować, jak jest w tym przypadku? Również powinno być tak zbite?
Z góry dziękuje za odpowiedz!

Dziadek Sławek
Dziadek Sławek
4 lat temu

Witam,
Czym można zastąpić orzechy laskowe ? Ze względu na IgG = 81,6 orzechy laskowe w pierniczkach nie mogą być użyte.

aniaw
aniaw
4 lat temu

Mąki orzechowej nie mam, sama nie zmielę bo nie mam tak silnego urządzenia ale w sklepie widziałam tarte orzechy https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003011171279. ćzy coś takiego może zastapiś mielone w domu orzechy?

Arleta
Arleta
3 lat temu

Właśnie zrobiłam pierniczki ? jak długo mogą leżakować? Więcej niż 10 dni? I czy schować je do lodówki czy w temperaturze pokojowej? ?

Arleta
Arleta
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Oki 🙂 dziękuję ?

Pierniczki pycha
Pierniczki pycha
3 lat temu

Agnieszka,pierniczki są boskie:). Smakują wszystkim. Pierwszy raz i wyszły.Niektórzy mówią że smakują od cioci z Ameryki:). Pozdrawiam

Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Witam.
Czy można pominąć jajka? Lub czym je zastąpić? ( Pomijając też najbardziej popularny zamiennik siemię lniane).
Pozdrawiam

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy można czymś zastąpić jajka? Córka jest bardzo uczulona na białko, a pierniki wyglądają wspaniale ?

Monika
Monika
2 lat temu

A czego można użyć zamiast oleju kokosowego do polewy?

Karina
Karina
2 lat temu

Trzy lata się za nie zabierałam, myśląc, że są niewiadomo jak trudne, czy drogie… Szybciochem właśnie przed północą przygotowałam masę. Jak dziecko nie mogę się jutro doczekać pieczenia 🙂