Pierniczki norymberskie znane są na całym świecie. To mercedes wśród pierników. 😀 Oryginalne „Nürnberger Lebkuchen” mogą być wytwarzane tylko w Norymbergi, gdyż od 1927 r. są chronione znakiem pochodzenia geograficznego. Poza wymogiem terytorialnym muszą spełniać również wymogi składnikowe. Niewiele mąki, dużo migdałów, orzechów. Najwyższej jakości są pierniki Elizy  (Elisenlubkuchen). Nazwę zawdzieczają najprawdopodobniej imieniu córki cukiernika, który w XVII w. je wymyślił. Te wypieki muszą zawierać co najmniej 25 % migdałów i 25% orzechów laskowych, natomiast mąki nie może być więcej niż 10 % . Najszlachetniejsze z nich nie zawierają mąki zupełnie. Najczęściej piecze się je na pszennych opłatkach/wafelkach i oblewa lukrem lub czekoladą. Bez polewy czegoś im brakuje, więc nigdy nie pomijam tego elementu.  Zapraszam w niezwykle aromatyczną podróż z pierniczkami Elizy. Tymi najszlachetniejszymi, bez mąki.

Składniki (ok. 20 sztuk):

  • 3 jajek
  • 100 g migdałów – u mnie sklepowo obrane ze skórki
  • 100 g orzechów laskowych- nie obierałam ze skórki
  • 50 g orzechów włoskich – ze skórką
  • 50 g skórki pomarańczowej – kandyzowane
  • 50 g skórki cytrynowej – kandyzowane
  • 50 g ksylitolu ale można więcej, my nie lubimy mocno słodkiego
  • 6 suszonych śliwek, ale jeszcze lepsza byłaby morelowa konfitura (1 czubata łyżka), których pod ręką nie miałam
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 6-8 goździków – utłuczone w moździerzu
  • 1-2 ziarnka pieprzu – utłuczone w moździerzu
  • 1 łyżeczka rumu lub ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 3/4 gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

Wykonanie:

W misce, na parze rozpuścić  czekoladę. Zdjąć z ognia, dodać tłuszcz kokosowy. Upieczone pierniczki zanurzać w polewie.

Szczypta soli


Wykonanie:

1. Orzechy zmielić na mąkę. Skórki z pomarańczy i cytryny również rozdrobnić, żeby nie były w dużych kawałkach. Śliwki podobnie. Całe jajka z ksylitolem ubić na pianę.

2. Do orzechów wsypać przyprawy, skórki, śliwki wlać rum, masę jajeczną i odstawić w zimne miejsce na noc.

3. Rano z masy formujemy pierniczki. Pieczmy w ok. 170 stopniach ok. 20 minut. Ja piekę do czasu, aż zaczyna mi pachnieć ciastkami.

4. Wierzch ciastek zanurzamy w polewie, strząsamy nadmiar. Gdy lekko stężeje możemy według uznania udekorować.

Rady:

  • skórki cytrynowe/pomarańczowe możemy zakupić gotowe bez cukru białego, bez konserwantów, na kukurydzianym bio syropie; możemy również obgotować je w domu w ksylitolu czy jakimś syropie;
  •  jeżeli nie mamy kandyzowanej skorki cytrynowej, to zetrzyjmy na tarce skórkę ze świeżej cytrynu(całej), a dajmy 100 g skórki pomarańczowej;
  • ksylitol można zastąpić miodem, będą jeszcze bardziej piernikowe;
  • pierniczki nie mogą być zbyt mocno wypieczone; dotykam dłonią, czy wierzch jest twardy, jeżeli tak, to wyjmuję z piekarnika. Środek ma być wilgotnawy;
  • pierniczki najlepiej smakują, gdy poleżą kilka dni zamknięte w pudełku (idealne po 10 dniach), chociaż nie musza leżakować, bo od razu można je jeść ze smakiem.

Komentarze:
21 komentarzy
  1. Karina 19 grudnia, 2020 at 23:08 - Reply

    Trzy lata się za nie zabierałam, myśląc, że są niewiadomo jak trudne, czy drogie… Szybciochem właśnie przed północą przygotowałam masę. Jak dziecko nie mogę się jutro doczekać pieczenia 🙂

  2. Monika 20 listopada, 2020 at 07:29 - Reply

    A czego można użyć zamiast oleju kokosowego do polewy?

    • Aga Bednarska 21 listopada, 2020 at 18:47 - Reply

      Masło kakaowe, masło shea – z tych bezmlecznych.

  3. Agnieszka 18 listopada, 2020 at 21:03 - Reply

    Czy można czymś zastąpić jajka? Córka jest bardzo uczulona na białko, a pierniki wyglądają wspaniale ?

  4. Sylwia 15 listopada, 2020 at 10:00 - Reply

    Witam.
    Czy można pominąć jajka? Lub czym je zastąpić? ( Pomijając też najbardziej popularny zamiennik siemię lniane).
    Pozdrawiam

  5. Pierniczki pycha 29 grudnia, 2019 at 14:27 - Reply

    Agnieszka,pierniczki są boskie:). Smakują wszystkim. Pierwszy raz i wyszły.Niektórzy mówią że smakują od cioci z Ameryki:). Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 31 grudnia, 2019 at 10:36 - Reply

      Takiego importowanego komplementu jeszcze na ich temat nie słyszałam. 😀 Świetny komentarz! Bardzo miło mi go czytać. Dziękuję życząc Tobie i Twoim bliskim szczęśliwego Nowego Roku! Buźka! :*

  6. Arleta 1 grudnia, 2019 at 14:57 - Reply

    Właśnie zrobiłam pierniczki ? jak długo mogą leżakować? Więcej niż 10 dni? I czy schować je do lodówki czy w temperaturze pokojowej? ?

    • Aga Bednarska 1 grudnia, 2019 at 16:31 - Reply

      Arleta, ja swoje trzymałam najdłużej 2 tyg i były dobre. Przechowuję w pojemniku w lodówce albo na balkonie, gdy miejsca w niej brak, a mrozów nie ma.

      • Arleta 6 grudnia, 2019 at 14:36

        Oki 🙂 dziękuję ?

  7. aniaw 10 grudnia, 2018 at 19:16 - Reply

    Mąki orzechowej nie mam, sama nie zmielę bo nie mam tak silnego urządzenia ale w sklepie widziałam tarte orzechy https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003011171279. ćzy coś takiego może zastapiś mielone w domu orzechy?

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:00 - Reply

      Aniu, spokojnie możesz takie dać. Pozdrawiam

  8. Dziadek Sławek 10 grudnia, 2018 at 17:44 - Reply

    Witam,
    Czym można zastąpić orzechy laskowe ? Ze względu na IgG = 81,6 orzechy laskowe w pierniczkach nie mogą być użyte.

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:01 - Reply

      Spokojnie można podmienić – da więcej włoskich, dodać więcej migdałów. Też wyjdzie smacznie. Pozdrawiam

  9. pierniczkowa 21 listopada, 2017 at 08:17 - Reply

    Mogę wiedzieć, jaka konsystencje powinno mieć ciasto przed odstawieniem na cała noc?
    Powinno być zwarte czy raczej lekko luźne? A może całkiem luźne?
    Jak robiłam zwykle pierniki to ciasto musiało dać się wałkować, jak jest w tym przypadku? Również powinno być tak zbite?
    Z góry dziękuje za odpowiedz!

    • Agnieszka Bednarska 21 listopada, 2017 at 08:59 - Reply

      Cześć. Masa od razu po wymieszaniu jest lekko luźna. Idzie na leżakowanie kilka godzin i po tym czasie ciasto jest już gęste. Pierniczków tych nie wycinamy, a formujemy w dłoniach (niektórzy tez kładą łyżką i spłaszczają jakoś). Czyli odrywamy ciasta na wielkość powiedzmy orzecha włoskiego, robimy kulkę, spłaszczamy, wyrównujemy boku. Pozdrawiam.

  10. Marzanna 17 listopada, 2017 at 06:22 - Reply

    Powiem więcej, podziwiam Ciebie za te potrawy! Przecież same się nie zrobiły☺️

    • Agnieszka Bednarska 17 listopada, 2017 at 14:08 - Reply

      Cześć Marzanna. :* Dziękuję Ci bardzo. Zawstydziłaś mnie i nie wiem, co odpisać… Bardzo jestem szczęśliwa. :* Dziękuję :* Do napisania, a pierniczki zrób, zobaczysz, jakie pyszne… Po trzech dniach, jak sobie poleżą zmysłowy odlot. 😀

  11. Marzanna 17 listopada, 2017 at 06:21 - Reply

    Aga wiesz, że podziwiam Twoje potrawy? Pozdrawiam ?