Pierniczki norymberskie znane są na całym świecie. To mercedes wśród pierników. 😀 Oryginalne „Nürnberger Lebkuchen” mogą być wytwarzane tylko w Norymbergi, gdyż od 1927 r. są chronione znakiem pochodzenia geograficznego. Poza wymogiem terytorialnym muszą spełniać również wymogi składnikowe. Niewiele mąki, dużo migdałów, orzechów. Najwyższej jakości są pierniki Elizy (Elisenlubkuchen). Nazwę zawdzieczają najprawdopodobniej imieniu córki cukiernika, który w XVII w. je wymyślił. Te wypieki muszą zawierać co najmniej 25 % migdałów i 25% orzechów laskowych, natomiast mąki nie może być więcej niż 10 % . Najszlachetniejsze z nich nie zawierają mąki zupełnie. Najczęściej piecze się je na pszennych opłatkach/wafelkach i oblewa lukrem lub czekoladą. Bez polewy czegoś im brakuje, więc nigdy nie pomijam tego elementu. Zapraszam w niezwykle aromatyczną podróż z pierniczkami Elizy. Tymi najszlachetniejszymi, bez mąki.
Składniki (ok. 20 sztuk):
- 3 jajek
- 100 g migdałów – u mnie sklepowo obrane ze skórki
- 100 g orzechów laskowych- nie obierałam ze skórki
- 50 g orzechów włoskich – ze skórką
- 50 g skórki pomarańczowej – kandyzowane
- 50 g skórki cytrynowej – kandyzowane
- 50 g ksylitolu ale można więcej, my nie lubimy mocno słodkiego
- 6 suszonych śliwek, ale jeszcze lepsza byłaby morelowa konfitura (1 czubata łyżka), których pod ręką nie miałam
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 6-8 goździków – utłuczone w moździerzu
- 1-2 ziarnka pieprzu – utłuczone w moździerzu
- 1 łyżeczka rumu lub ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 3/4 gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
Wykonanie:
W misce, na parze rozpuścić czekoladę. Zdjąć z ognia, dodać tłuszcz kokosowy. Upieczone pierniczki zanurzać w polewie.
Szczypta soli
1. Orzechy zmielić na mąkę. Skórki z pomarańczy i cytryny również rozdrobnić, żeby nie były w dużych kawałkach. Śliwki podobnie. Całe jajka z ksylitolem ubić na pianę.
2. Do orzechów wsypać przyprawy, skórki, śliwki wlać rum, masę jajeczną i odstawić w zimne miejsce na noc.
3. Rano z masy formujemy pierniczki. Pieczmy w ok. 170 stopniach ok. 20 minut. Ja piekę do czasu, aż zaczyna mi pachnieć ciastkami.
4. Wierzch ciastek zanurzamy w polewie, strząsamy nadmiar. Gdy lekko stężeje możemy według uznania udekorować.
Rady:
- skórki cytrynowe/pomarańczowe możemy zakupić gotowe bez cukru białego, bez konserwantów, na kukurydzianym bio syropie; możemy również obgotować je w domu w ksylitolu czy jakimś syropie;
- jeżeli nie mamy kandyzowanej skorki cytrynowej, to zetrzyjmy na tarce skórkę ze świeżej cytrynu(całej), a dajmy 100 g skórki pomarańczowej;
- ksylitol można zastąpić miodem, będą jeszcze bardziej piernikowe;
- pierniczki nie mogą być zbyt mocno wypieczone; dotykam dłonią, czy wierzch jest twardy, jeżeli tak, to wyjmuję z piekarnika. Środek ma być wilgotnawy;
- pierniczki najlepiej smakują, gdy poleżą kilka dni zamknięte w pudełku (idealne po 10 dniach), chociaż nie musza leżakować, bo od razu można je jeść ze smakiem.
Trzy lata się za nie zabierałam, myśląc, że są niewiadomo jak trudne, czy drogie… Szybciochem właśnie przed północą przygotowałam masę. Jak dziecko nie mogę się jutro doczekać pieczenia 🙂
A czego można użyć zamiast oleju kokosowego do polewy?
Masło kakaowe, masło shea – z tych bezmlecznych.
Czy można czymś zastąpić jajka? Córka jest bardzo uczulona na białko, a pierniki wyglądają wspaniale ?
Niestety bez jajek nie widzę tego tutaj. Trzeba by było przepis przerabiać. Mam natomiast dobre wegańskie pierniczki: https://www.bezglutenowejadlo.pl/ciasteczka/pyszne-pierniczki-bezglutenowe-weganskie/ Pozdrawiam!
Witam.
Czy można pominąć jajka? Lub czym je zastąpić? ( Pomijając też najbardziej popularny zamiennik siemię lniane).
Pozdrawiam
Cześć! Nigdy nie robiłam bez jajek, nie mam żadnego w tym doświadczenia. Składniki są ciężkie, więc oprócz teoretycznej podmiany jajek trzeba by było coś i przy nich po podmieniać, ale tak, jak piszę, nie robiłam nigdy. Jeżeli szukasz sprawdzonych bezjajecznych pierniczków, to zapraszam na te: https://www.bezglutenowejadlo.pl/ciasteczka/pyszne-pierniczki-bezglutenowe-weganskie/
Pozdrawiam!
Agnieszka,pierniczki są boskie:). Smakują wszystkim. Pierwszy raz i wyszły.Niektórzy mówią że smakują od cioci z Ameryki:). Pozdrawiam
Takiego importowanego komplementu jeszcze na ich temat nie słyszałam. 😀 Świetny komentarz! Bardzo miło mi go czytać. Dziękuję życząc Tobie i Twoim bliskim szczęśliwego Nowego Roku! Buźka! :*
Właśnie zrobiłam pierniczki ? jak długo mogą leżakować? Więcej niż 10 dni? I czy schować je do lodówki czy w temperaturze pokojowej? ?
Arleta, ja swoje trzymałam najdłużej 2 tyg i były dobre. Przechowuję w pojemniku w lodówce albo na balkonie, gdy miejsca w niej brak, a mrozów nie ma.
Oki 🙂 dziękuję ?
Mąki orzechowej nie mam, sama nie zmielę bo nie mam tak silnego urządzenia ale w sklepie widziałam tarte orzechy https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003011171279. ćzy coś takiego może zastapiś mielone w domu orzechy?
Aniu, spokojnie możesz takie dać. Pozdrawiam
Witam,
Czym można zastąpić orzechy laskowe ? Ze względu na IgG = 81,6 orzechy laskowe w pierniczkach nie mogą być użyte.
Spokojnie można podmienić – da więcej włoskich, dodać więcej migdałów. Też wyjdzie smacznie. Pozdrawiam
Mogę wiedzieć, jaka konsystencje powinno mieć ciasto przed odstawieniem na cała noc?
Powinno być zwarte czy raczej lekko luźne? A może całkiem luźne?
Jak robiłam zwykle pierniki to ciasto musiało dać się wałkować, jak jest w tym przypadku? Również powinno być tak zbite?
Z góry dziękuje za odpowiedz!
Cześć. Masa od razu po wymieszaniu jest lekko luźna. Idzie na leżakowanie kilka godzin i po tym czasie ciasto jest już gęste. Pierniczków tych nie wycinamy, a formujemy w dłoniach (niektórzy tez kładą łyżką i spłaszczają jakoś). Czyli odrywamy ciasta na wielkość powiedzmy orzecha włoskiego, robimy kulkę, spłaszczamy, wyrównujemy boku. Pozdrawiam.
Powiem więcej, podziwiam Ciebie za te potrawy! Przecież same się nie zrobiły☺️
Cześć Marzanna. :* Dziękuję Ci bardzo. Zawstydziłaś mnie i nie wiem, co odpisać… Bardzo jestem szczęśliwa. :* Dziękuję :* Do napisania, a pierniczki zrób, zobaczysz, jakie pyszne… Po trzech dniach, jak sobie poleżą zmysłowy odlot. 😀
Aga wiesz, że podziwiam Twoje potrawy? Pozdrawiam ?