Od dłuższego czasu chodziła za mną domowa, bezlaktozowa, czekolada, które nie będą się rozpuszczać w dłoniach i z której można będzie zrobić taką samą polewę. Oczywiście zawsze można kupić czekoladę sklepową, ale wiadomo, ze składami różnie bywa, z dostępnością również, satysfakcji z własnoręcznego zrobienia też nam nie dostarczy. Pewnego dnia doznałam olśnienia :)-czekolada to w dużej mierze tłuszcz, a tłuszczem używanym do jej produkcji jest masło kakaowe. Aż dziwne, że wcześniej na to nie wpadłam-potencjalny składnik miałam w domu od lat-masła używam, w mieszankach olejowych, do natłuszczania skóry. Dzięki temu przebłyskowi czekoladę, w formie poręcznych czekoladek, w końcu mam. Przepis bardzo prosty i bardzo smaczny. Polecam.

img_9842

Składniki:

50 gram masła kakaowego

15 gram kakao

15 gram ksylitolu (rozdrobnionego) lub dowolnego słodzidła (jakość słodkości, próbując, najlepiej dostosować pod własne preferencje smakowe)

ulubiony aromat lub esencja-opcjonalnie

Wykonanie:

Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao, łączymy składniki trzepaczką, następnie dorzucamy słodzidło i opcjonalnie aromat. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek. Po ok. 30 minutach w lodówce możemy się zajadać czekoladkami.

Rady:

Jeżeli używamy do słodzenia ksylitolu najlepiej jest go wcześniej zmielić lub utrzeć-w formie kryształków nie rozpuści się w masie dokładnie. Będzie nam zgrzytał przy jedzeniu. 

Masło kakaowe do kupienia w sklepach ze zdrowa żywnością, czy w internecie- u nas olej z kakaowca używany jest głównie pielęgnacyjni. Widziałam też na stronach internetowych, że można kupić również miazgę kakaową, ale jeszcze jej nie testowałam.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
6 lat temu

Wyszło pyszne :). Zarówno gdy DODAŁam ksylitol jak i CAROB. Dzięki Aga :)!

GosiaP
GosiaP
6 lat temu

mOGĘ PROSIĆ O konkrętną nazwę masła kakaowego? Jestem nowa w tym temacie i znajduję same masła kosmetyczne… 😉

Dorota
Dorota
4 lat temu

Czesc. Wlasnie zrobilam mase. Na poczatubkonsystencha byla ok ale zagotowalam i zrobily sie grudki. Trzeba zagotowac te mase? A jak nie to w hakiej temperaturse obs ma byc zeby skladniki sie ladnie polaczyly?