Od dłuższego czasu chodziła za mną domowa, bezlaktozowa, czekolada, które nie będą się rozpuszczać w dłoniach i z której można będzie zrobić taką samą polewę. Oczywiście zawsze można kupić czekoladę sklepową, ale wiadomo, ze składami różnie bywa, z dostępnością również, satysfakcji z własnoręcznego zrobienia też nam nie dostarczy. Pewnego dnia doznałam olśnienia :)-czekolada to w dużej mierze tłuszcz, a tłuszczem używanym do jej produkcji jest masło kakaowe. Aż dziwne, że wcześniej na to nie wpadłam-potencjalny składnik miałam w domu od lat-masła używam, w mieszankach olejowych, do natłuszczania skóry. Dzięki temu przebłyskowi czekoladę, w formie poręcznych czekoladek, w końcu mam. Przepis bardzo prosty i bardzo smaczny. Polecam.
Składniki:
50 gram masła kakaowego
15 gram kakao
15 gram ksylitolu (rozdrobnionego) lub dowolnego słodzidła (jakość słodkości, próbując, najlepiej dostosować pod własne preferencje smakowe)
ulubiony aromat lub esencja-opcjonalnie
Wykonanie:
Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao, łączymy składniki trzepaczką, następnie dorzucamy słodzidło i opcjonalnie aromat. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek. Po ok. 30 minutach w lodówce możemy się zajadać czekoladkami.
Rady:
Jeżeli używamy do słodzenia ksylitolu najlepiej jest go wcześniej zmielić lub utrzeć-w formie kryształków nie rozpuści się w masie dokładnie. Będzie nam zgrzytał przy jedzeniu.
Masło kakaowe do kupienia w sklepach ze zdrowa żywnością, czy w internecie- u nas olej z kakaowca używany jest głównie pielęgnacyjni. Widziałam też na stronach internetowych, że można kupić również miazgę kakaową, ale jeszcze jej nie testowałam.
Czesc. Wlasnie zrobilam mase. Na poczatubkonsystencha byla ok ale zagotowalam i zrobily sie grudki. Trzeba zagotowac te mase? A jak nie to w hakiej temperaturse obs ma byc zeby skladniki sie ladnie polaczyly?
Dorota, nie powinno być żadnego problemu z połączeniem składników. Rozpuszczam do połączenia ale już nie zagotowuję – może w tym tkwi problem grudkowy?
mOGĘ PROSIĆ O konkrętną nazwę masła kakaowego? Jestem nowa w tym temacie i znajduję same masła kosmetyczne… 😉
Gosiu, u nas wszystkie będą opisane w zastosowaniach kosmetycznych. Masło kakaowe jest czystym tłuszczem-100%. I takie dodaje się do miazgi kakaowej przy produkcji czekolady. U nas spożywczego aspektu nie ma-tylko nawilżanie skóry itp… Na internecie można kupić miazgę kakaową-widziałam 2,5 kg za coś koło 120 zł, ale starczyła by na trochę czekolad. Kiedyś ja zakupię, bo lepsza, niż kakao. Jak będziesz kupowała, to zwróć uwagę na to, żeby było łupane, nie w kapsułkach, bo te są podgrzewane, rafinowane i nie dość, że nie zdrowe, to nie pachną czekolada zupełnie! Obecnie mam pod ręką masło marki Sunniva Bio-łupane, 100% surowiec naturalny. Nie, że jakoś ta markę cenię-ot takie było w sklepie ze zdrowa żywnością, to wzięłam, ale cenowo średnio się kalkuluje..Pozdrawiam. 🙂
Wyszło pyszne :). Zarówno gdy DODAŁam ksylitol jak i CAROB. Dzięki Aga :)!
Monika, cieszy mnie to bardzo i polecam sie. 🙂 Buziaki.