Ciasta

Ciasto Cortemilia – orzechowa rozpusta. Bez glutenu, bez nabiału.

Cortemilia, włoska miejscowość położona w Piemoncie, słynie z pięknych wzgórz, gościnnych mieszkańców i orzechów laskowych. Z orzechów, w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku, przygotowuje się proste, pyszne i delikatne ciasto. Z racji tego, że receptura nigdy nie została ujednolicona, istnieje wiele jego odmian – z mąką, bez mąki. Upodobała sobie wersję bezmączną i na takie ciasto Ciebie dziś z nieukrywaną przyjemnością zapraszam.

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

160 g orzechów laskowych

4 jajka

50 g ksylitolu lub innego słodzidła

Wykonanie:

1. Orzechy blanszujemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 20 minut. Wysypujemy na ścierkę i pocierając orzechy usuwamy skórkę. Mielimy (odkładamy 2-3 łyżki do posypania).

2. Żółtka z ksylitolem ucieramy na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Żółtka mieszamy razem z orzechami. Dodajemy partiami pianę z białek, łączymy ją z orzechami delikatnymi ruchami łyżki góra-dół.

4. Umieszczamy w wyłożonej papierem formie, której brzegów niczym nie smarujemy.

5. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160-170 stopni. Ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Polewa:

40 g gorzkiej czekolady

4 łyżek mleka kokosowego

1 łyżka masła kokosowego lub oleju

Wykonanie:

1. Czekoladę wraz z mlekiem umieszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do rozpuszczenia.

2. Dodajemy tłuszcz, mieszamy. Jeżeli widzimy, że masa się lekko rozwarstwia, traci połysk, dodajemy jeszcze łyżkę mleka kokosowego.

3. Masę rozprowadzamy po cieście, posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Rady/uwagi:

  • orzechy mielimy na grubość, która nam odpowiada – na miałko lub na grubsze kawałki (na grubszych ciasto będzie cięższe, mniej wyrośnie ale pyszne);
  • jeżeli nie możemy, nie chcemy dodawać do czekolady nic kokosowego, możemy ją rozcieńczyć olejem o neutralnym smaku. Wtedy jednak będziemy potrzebować jej więcej;
  • aby ułatwić i przyśpieszyć pieczenie, orzechy można kupić już blanszowane.

 

4 thoughts on “Ciasto Cortemilia – orzechowa rozpusta. Bez glutenu, bez nabiału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *