Ta zupa, chociaż uboga w składniki, jest bardzo bogata w aromat. Prosta, wiejska potrawa, której duszę stanowią grzyby. Ich aromat podczas gotowania unosi się po całym domu…
Ok. 12-15 g suszonych prawdziwków lub innych aromatycznych grzybów – przepłukanych
Ok. 3 garści makaronu
4 -5 średnich ziemniaków – obranych, pokrojonych w kostkę
2 średnie marchewki – obrane, pokrojone w kostkę
1 duża cebula – obrana, przekrojona na pół
1 łodyga selera naciowego – pokrojona w kostkę
plaster ok. 1 cm selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Sól do smaku
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka natki lubczyku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka miksu mąk
3 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
1. Na dwóch łyżkach tłuszczu, w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy połówki cebuli.
2. Gdy zaczną się rumienić, dokładamy marchew i selery. Podsmażamy ok. 4 minut, a potem dorzucamy ziemniaki i podsmażamy kolejne 2 minuty.
3. Wrzucamy grzyby, lubczyk, zalewamy 2 litrami wody. Przykrywamy i na silnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, a następnie go zmniejszamy. Gotujemy powoli ok. 25 – 30 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy makaron. Gotujemy do miękkości.
4. Mąkę na patelni podgrzewamy aż do zrumienienia. Rozprowadzamy ją łyżką tłuszczu. Wlewamy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem.
5. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Posypujemy natką pietruszki, opcjonalnie dodajemy jeszcze natkę lubczyku.
Pyszna zupa! Najlepsza grzybowa! Zjedlismy z mezem ze smakiem;-)
Ewelina, ale dobrze mi to czytać… Ściskam! :*
Wedlug Ciebie, Ago, jaki lepiej pasuje do grzybowej makaron – ryzowy, kukurydziany czy gryczany? Merci!
Cześć Aga .Gotuję z Tobą już ponad rok dlaczego dopiero teraz zrobiłam tą zupę.Nigdy nie jadłam lepszej grzybowej.Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy. Ewa
Ewa, jak mi dobrze to czytać! Bardzo się cieszę, że jesteś ze mną, no i że zupa Ci podeszła. 😀 Buziaki i do napisania… :*