Mieszankę mąk można wykorzystywać w wytrawnych wypiekach jako składnik główny lub dodatek np. do placków warzywnych.
Składniki:

200 g mąki z ciecierzycy

200 g skrobi ziemniaczanej

150 g skrobi tapiokowej

100 g mąki z białego ryżu.

Wykonanie:

Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Przechowywać w słoiku.

Komentarze:
39 komentarzy
  1. Edyta1990 1 grudnia, 2023 at 21:21 - Reply

    Super do kopytek i zagęszczenia sosu. Do czego i ewentualnie w jakich proporcjach mogę jeszcze używać tego mixu? Może jakieś bułeczki dla dzieci?

  2. Amelia 24 września, 2022 at 09:13 - Reply

    Mix jest po prostu doskonały, jeszcze nigdy nie spotkałam się z mieszanką która tak dokładnie oddaje smak pszennej. ????

  3. Agneszem 3 lutego, 2022 at 18:53 - Reply

    Jaką mąką można zastąpić ciecierzycę?

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 19:41 - Reply

      Inną wysokobiałkową – strączkową np. z fasoli, łubinu.

  4. Kasia 7 września, 2021 at 21:29 - Reply

    Skrobia z tapioki to to samo, co mąka z tapioki?

    • Aga Bednarska 19 września, 2021 at 18:41 - Reply

      Tak, bo ta mąka jest de facto skrobią.

  5. 에비앙카지노 17 października, 2020 at 07:35 - Reply

    Hi, i think that i saw you visited my site thus i got here to go back the choose?.I’m trying to find
    issues to enhance my site!I suppose its good enough to use some
    of your ideas!!

    • Aga Bednarska 18 października, 2020 at 20:28 - Reply

      Hello!
      I hope some of my kitchen ideas will fitt your taste.
      See you around.
      Aga

  6. DBJ 8 października, 2020 at 07:10 - Reply

    Jaką mąką można zastąpić mąkę ryżową? Niestety została wykluczona z mojej diety również a najbardziej odpowiadała mi smakiem i aromatem.

  7. Kasia 6 sierpnia, 2020 at 13:54 - Reply

    Czy zamiast skrobi ziemniaczanej mogę dać po prostu więcej tapioki?

    • Aga Bednarska 8 sierpnia, 2020 at 07:06 - Reply

      Możesz, każda skrobia charakteryzuje się inną budową, innym składem – możesz dać ziemniaczaną, ale wtedy będzie bardziej zwarty miks.

  8. Gosia 5 lutego, 2020 at 00:27 - Reply

    A jaką mąkę mogę użyć do mixu za cieciezycową?

  9. Iza 4 lutego, 2020 at 09:16 - Reply

    Czy można zastąpić skrobię z tapioki?
    Ewentualnie czy da radę zmielić w młynku te kuleczki tapiokowe i będzie to robić za mąkę?

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 11:07 - Reply

      Iza, kiedyś próbowałam zmielić tapiokę w młynku i dałam sobie spokój. Tapiokę możesz zamienić skrobią kukurydzianą lub skrobię ryżową. Pozdrawiam.

      • Iza 4 lutego, 2020 at 11:42

        Dorwalam tapiokę ;). Gorzej że właśnie jestem w połowie pieczenia i się obczailam że wogole oliwy nie dodałam ;/ kurde.

  10. RichardLam 31 grudnia, 2019 at 22:13 - Reply

    Hello, please contact me. Thanks #bezglutenowejadlo.pl# or http://www.ask.me

  11. Elżbieta 19 października, 2018 at 19:59 - Reply

    Witam, mam pytanie -czy w przepisie na mix- 'skrobia ziemniaczana’ -to po prostu- mąka ziemniaczana ?

  12. Arkadiusz 21 września, 2018 at 03:34 - Reply

    Moj 3 letni syn ma niestety nietolerancje na ziemniaki, ryz i kasze gryczana. Czy zna moze Pani jakis mix mak, niezawierajacy wyzej wymienionych, ktory moglby sie nadawac do pieczenia chlebka/ciastek? Odpadaja rowniez migdaly i wiekszosc orzechow. Kokos jest ok.

    • Aga Bednarska 24 września, 2018 at 20:12 - Reply

      Arkadiuszu, niestety sama nic takiego, coby nie zawierało tych mąk, a stanowiło miks uniwersalny, nie wypróbowałam. Teoretyzować można, ale bez praktycznego sprawdzenia nic nie polecę, bo nie mogę. Ściskam.

  13. Ola 10 maja, 2018 at 11:42 - Reply

    Witam
    Czy mogę z ciecierzycy można zastąpić jakaś inna ?

    Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 10 maja, 2018 at 20:29 - Reply

      Olu, nie umiem Ci pomóc. Jak zastąpisz ciecierzycę, to będzie gorzej w wilgoci i klejeniu. Jeżeli boisz się smaku, to zaufaj mi – jest naprawdę dobrze…

      • Ania 2 lutego, 2020 at 09:56

        ja też niestety nie mogę strączków, nie jestto kwestia smaku, stosuje diete fodmap, a pod nią strasznie ciężko o przepisy, jeśli ktoś ma pomysł którą mąką zastąpić ciecierzycową będę wdzięczna za podpowiedź

      • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 20:24

        Aniu, może komosa ryżowa by się tu sprawdziła np.

  14. Magda 4 maja, 2018 at 21:33 - Reply

    Czym moge zastapic skrobia ziemniaczana?
    Moze byc maka kukyrydziana?

    • Aga Bednarska 4 maja, 2018 at 22:40 - Reply

      Jak już zamieniać, to dałabym jakąś makę skrobiową np. skrobię kukurydzianą.

  15. Edyta 2 marca, 2018 at 13:33 - Reply

    U nas nietolerancja na ryz, mozna zastapic make ryzowa jakas inna? Albo pominac zwiekszajac proporcjonalnie inne skladniki?

    • Aga Bednarska 2 marca, 2018 at 14:34 - Reply

      Cześć Edyta. Nie pominiesz. Będzie za dużo skrobi i za bardzo wyczuwalna ciecierzyca. Bardzo ciężko mi radzić, bo tutaj od zawsze była ryżowa, tylko w różnych proporcjach. Jeżeli używacie kukurydzianej, to najłatwiej w tym kierunku pójść. Ale, jak piszę, nigdy nie podmieniałam w tym miksie, Pozdrawiam.

      • Marta 21 marca, 2019 at 09:11

        A może jaglana zamiast ryżowej?

      • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:23

        Marta, nie mam doświadczenia, ale probowalabym.

  16. Sabina 17 lutego, 2018 at 07:52 - Reply

    Tak sobie myślę czy dało by się z tego miksu zrobić bułeczki? Próbowała Pani kiedyś?

    • Aga Bednarska 27 lutego, 2018 at 12:13 - Reply

      Cześć! Sabina, wybacz zwlokę w odpowiedzi… Przegapiłam, nie wiem jak, ale przegapiłam… Co do mąk i pieczywa, to jak najbardziej. Można robić z niego i bułki i placki wytrawne. Mam przynajmniej kilkanaście przetestowanych wypieków z tym miksem. Zmotywowałaś mnie, żeby coś na dniach nowego z pieczywa wrzucić. Dziękuje za wpis i jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam

  17. Kamila 25 października, 2017 at 09:28 - Reply

    Od 3 tygodni wymyslam nowe przepisy piekę codziennie i sprawdzam kolejne blogi! Koniec! Mam! jest przepyszny! Ciekawa jestem czy nie kostnieje na drugi dzień ale smak jest boski! Dziękuję!

    • Agnieszka Bednarska 25 października, 2017 at 09:38 - Reply

      😀 Kamila, o chlebie piszesz? Jeżeli tak, to chleb na drugi dzień jest do smacznego zjedzenia, nie kostnieje. Robię dzieciakom z niego kanapki do szkoły czy grzanki w jajku. Dziękuję bardzo. :*

  18. clothes 24 października, 2017 at 02:49 - Reply

    Ꮋi аll, here every one іs sharing these kinds
    of eҳperience, therefoгe it’s nicе to reaɗ this blog, and I used to go to seе this webpage everyday.

    • Agnieszka Bednarska 24 października, 2017 at 07:34 - Reply

      Thank you for your thoughts. Your support means a lot for me, readers like you are great motivational for harder work. :*

  19. ASIA 6 kwietnia, 2017 at 07:41 - Reply

    czy nadaje się ten mix do wypieku chleba?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 12:03 - Reply

      Asiu, dałam przepis na chleb. Generalnie na nim piekę pieczywo i robi za miks uniwersalny. 😉 Pozdrawiam.

      • Monika 30 lipca, 2018 at 18:21

        Dzień dobry, a czy może Pani zdradzić gdzie kupuje Pani mąki? W opisach występuje zapis:, może zawierać gluten.. dziękuje
        Monika

      • Aga Bednarska 30 lipca, 2018 at 18:42

        Cześć. Jeżeli chcesz bez sladówek, to z certyfikowanych firm trzeba kupować. Ja mąki kupuje w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością lub u koleżanki, który taki sklep też ma. Często też w znanych sieciówkach typu stokrotka, biedronka itp. Nie mam jakiegoś jednego sklepu, gdzie robię zakupy.