Mieszanki mąk

Mix, miks, mieszanka mąk nr. 1


Mieszankę mąk można wykorzystywać w wytrawnych wypiekach jako składnik główny lub dodatek np. do placków warzywnych.
Składniki:

200 g mąki z ciecierzycy

200 g skrobi ziemniaczanej

150 g skrobi tapiokowej

100 g mąki z białego ryżu.

Wykonanie:

Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Przechowywać w słoiku.

Tagged , ,

35 thoughts on “Mix, miks, mieszanka mąk nr. 1

    1. Asiu, dałam przepis na chleb. Generalnie na nim piekę pieczywo i robi za miks uniwersalny. 😉 Pozdrawiam.

      1. Dzień dobry, a czy może Pani zdradzić gdzie kupuje Pani mąki? W opisach występuje zapis:, może zawierać gluten.. dziękuje
        Monika

        1. Cześć. Jeżeli chcesz bez sladówek, to z certyfikowanych firm trzeba kupować. Ja mąki kupuje w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością lub u koleżanki, który taki sklep też ma. Często też w znanych sieciówkach typu stokrotka, biedronka itp. Nie mam jakiegoś jednego sklepu, gdzie robię zakupy.

  1. Od 3 tygodni wymyslam nowe przepisy piekę codziennie i sprawdzam kolejne blogi! Koniec! Mam! jest przepyszny! Ciekawa jestem czy nie kostnieje na drugi dzień ale smak jest boski! Dziękuję!

    1. 😀 Kamila, o chlebie piszesz? Jeżeli tak, to chleb na drugi dzień jest do smacznego zjedzenia, nie kostnieje. Robię dzieciakom z niego kanapki do szkoły czy grzanki w jajku. Dziękuję bardzo. :*

    1. Cześć! Sabina, wybacz zwlokę w odpowiedzi… Przegapiłam, nie wiem jak, ale przegapiłam… Co do mąk i pieczywa, to jak najbardziej. Można robić z niego i bułki i placki wytrawne. Mam przynajmniej kilkanaście przetestowanych wypieków z tym miksem. Zmotywowałaś mnie, żeby coś na dniach nowego z pieczywa wrzucić. Dziękuje za wpis i jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam

  2. U nas nietolerancja na ryz, mozna zastapic make ryzowa jakas inna? Albo pominac zwiekszajac proporcjonalnie inne skladniki?

    1. Cześć Edyta. Nie pominiesz. Będzie za dużo skrobi i za bardzo wyczuwalna ciecierzyca. Bardzo ciężko mi radzić, bo tutaj od zawsze była ryżowa, tylko w różnych proporcjach. Jeżeli używacie kukurydzianej, to najłatwiej w tym kierunku pójść. Ale, jak piszę, nigdy nie podmieniałam w tym miksie, Pozdrawiam.

    1. Olu, nie umiem Ci pomóc. Jak zastąpisz ciecierzycę, to będzie gorzej w wilgoci i klejeniu. Jeżeli boisz się smaku, to zaufaj mi – jest naprawdę dobrze…

      1. ja też niestety nie mogę strączków, nie jestto kwestia smaku, stosuje diete fodmap, a pod nią strasznie ciężko o przepisy, jeśli ktoś ma pomysł którą mąką zastąpić ciecierzycową będę wdzięczna za podpowiedź

  3. Moj 3 letni syn ma niestety nietolerancje na ziemniaki, ryz i kasze gryczana. Czy zna moze Pani jakis mix mak, niezawierajacy wyzej wymienionych, ktory moglby sie nadawac do pieczenia chlebka/ciastek? Odpadaja rowniez migdaly i wiekszosc orzechow. Kokos jest ok.

    1. Arkadiuszu, niestety sama nic takiego, coby nie zawierało tych mąk, a stanowiło miks uniwersalny, nie wypróbowałam. Teoretyzować można, ale bez praktycznego sprawdzenia nic nie polecę, bo nie mogę. Ściskam.

  4. Czy można zastąpić skrobię z tapioki?
    Ewentualnie czy da radę zmielić w młynku te kuleczki tapiokowe i będzie to robić za mąkę?

    1. Iza, kiedyś próbowałam zmielić tapiokę w młynku i dałam sobie spokój. Tapiokę możesz zamienić skrobią kukurydzianą lub skrobię ryżową. Pozdrawiam.

      1. Dorwalam tapiokę ;). Gorzej że właśnie jestem w połowie pieczenia i się obczailam że wogole oliwy nie dodałam ;/ kurde.

    1. Możesz, każda skrobia charakteryzuje się inną budową, innym składem – możesz dać ziemniaczaną, ale wtedy będzie bardziej zwarty miks.

  5. Jaką mąką można zastąpić mąkę ryżową? Niestety została wykluczona z mojej diety również a najbardziej odpowiadała mi smakiem i aromatem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *