Mieszankę mąk można wykorzystywać w wytrawnych wypiekach jako składnik główny lub dodatek np. do placków warzywnych.
Składniki:
200 g mąki z ciecierzycy
200 g skrobi ziemniaczanej
150 g skrobi tapiokowej
100 g mąki z białego ryżu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Przechowywać w słoiku.
Super do kopytek i zagęszczenia sosu. Do czego i ewentualnie w jakich proporcjach mogę jeszcze używać tego mixu? Może jakieś bułeczki dla dzieci?
Mix jest po prostu doskonały, jeszcze nigdy nie spotkałam się z mieszanką która tak dokładnie oddaje smak pszennej. ????
Jaką mąką można zastąpić ciecierzycę?
Inną wysokobiałkową – strączkową np. z fasoli, łubinu.
Skrobia z tapioki to to samo, co mąka z tapioki?
Tak, bo ta mąka jest de facto skrobią.
Hi, i think that i saw you visited my site thus i got here to go back the choose?.I’m trying to find
issues to enhance my site!I suppose its good enough to use some
of your ideas!!
Hello!
I hope some of my kitchen ideas will fitt your taste.
See you around.
Aga
Jaką mąką można zastąpić mąkę ryżową? Niestety została wykluczona z mojej diety również a najbardziej odpowiadała mi smakiem i aromatem.
Czy zamiast skrobi ziemniaczanej mogę dać po prostu więcej tapioki?
Możesz, każda skrobia charakteryzuje się inną budową, innym składem – możesz dać ziemniaczaną, ale wtedy będzie bardziej zwarty miks.
A jaką mąkę mogę użyć do mixu za cieciezycową?
Czy można zastąpić skrobię z tapioki?
Ewentualnie czy da radę zmielić w młynku te kuleczki tapiokowe i będzie to robić za mąkę?
Iza, kiedyś próbowałam zmielić tapiokę w młynku i dałam sobie spokój. Tapiokę możesz zamienić skrobią kukurydzianą lub skrobię ryżową. Pozdrawiam.
Dorwalam tapiokę ;). Gorzej że właśnie jestem w połowie pieczenia i się obczailam że wogole oliwy nie dodałam ;/ kurde.
Hello, please contact me. Thanks #bezglutenowejadlo.pl# or http://www.ask.me
Witam, mam pytanie -czy w przepisie na mix- 'skrobia ziemniaczana’ -to po prostu- mąka ziemniaczana ?
Moj 3 letni syn ma niestety nietolerancje na ziemniaki, ryz i kasze gryczana. Czy zna moze Pani jakis mix mak, niezawierajacy wyzej wymienionych, ktory moglby sie nadawac do pieczenia chlebka/ciastek? Odpadaja rowniez migdaly i wiekszosc orzechow. Kokos jest ok.
Arkadiuszu, niestety sama nic takiego, coby nie zawierało tych mąk, a stanowiło miks uniwersalny, nie wypróbowałam. Teoretyzować można, ale bez praktycznego sprawdzenia nic nie polecę, bo nie mogę. Ściskam.
Witam
Czy mogę z ciecierzycy można zastąpić jakaś inna ?
Pozdrawiam
Olu, nie umiem Ci pomóc. Jak zastąpisz ciecierzycę, to będzie gorzej w wilgoci i klejeniu. Jeżeli boisz się smaku, to zaufaj mi – jest naprawdę dobrze…
ja też niestety nie mogę strączków, nie jestto kwestia smaku, stosuje diete fodmap, a pod nią strasznie ciężko o przepisy, jeśli ktoś ma pomysł którą mąką zastąpić ciecierzycową będę wdzięczna za podpowiedź
Aniu, może komosa ryżowa by się tu sprawdziła np.
Czym moge zastapic skrobia ziemniaczana?
Moze byc maka kukyrydziana?
Jak już zamieniać, to dałabym jakąś makę skrobiową np. skrobię kukurydzianą.
U nas nietolerancja na ryz, mozna zastapic make ryzowa jakas inna? Albo pominac zwiekszajac proporcjonalnie inne skladniki?
Cześć Edyta. Nie pominiesz. Będzie za dużo skrobi i za bardzo wyczuwalna ciecierzyca. Bardzo ciężko mi radzić, bo tutaj od zawsze była ryżowa, tylko w różnych proporcjach. Jeżeli używacie kukurydzianej, to najłatwiej w tym kierunku pójść. Ale, jak piszę, nigdy nie podmieniałam w tym miksie, Pozdrawiam.
A może jaglana zamiast ryżowej?
Marta, nie mam doświadczenia, ale probowalabym.
Tak sobie myślę czy dało by się z tego miksu zrobić bułeczki? Próbowała Pani kiedyś?
Cześć! Sabina, wybacz zwlokę w odpowiedzi… Przegapiłam, nie wiem jak, ale przegapiłam… Co do mąk i pieczywa, to jak najbardziej. Można robić z niego i bułki i placki wytrawne. Mam przynajmniej kilkanaście przetestowanych wypieków z tym miksem. Zmotywowałaś mnie, żeby coś na dniach nowego z pieczywa wrzucić. Dziękuje za wpis i jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam
Od 3 tygodni wymyslam nowe przepisy piekę codziennie i sprawdzam kolejne blogi! Koniec! Mam! jest przepyszny! Ciekawa jestem czy nie kostnieje na drugi dzień ale smak jest boski! Dziękuję!
😀 Kamila, o chlebie piszesz? Jeżeli tak, to chleb na drugi dzień jest do smacznego zjedzenia, nie kostnieje. Robię dzieciakom z niego kanapki do szkoły czy grzanki w jajku. Dziękuję bardzo. :*
Ꮋi аll, here every one іs sharing these kinds
of eҳperience, therefoгe it’s nicе to reaɗ this blog, and I used to go to seе this webpage everyday.
Thank you for your thoughts. Your support means a lot for me, readers like you are great motivational for harder work. :*
czy nadaje się ten mix do wypieku chleba?
Asiu, dałam przepis na chleb. Generalnie na nim piekę pieczywo i robi za miks uniwersalny. 😉 Pozdrawiam.
Dzień dobry, a czy może Pani zdradzić gdzie kupuje Pani mąki? W opisach występuje zapis:, może zawierać gluten.. dziękuje
Monika
Cześć. Jeżeli chcesz bez sladówek, to z certyfikowanych firm trzeba kupować. Ja mąki kupuje w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością lub u koleżanki, który taki sklep też ma. Często też w znanych sieciówkach typu stokrotka, biedronka itp. Nie mam jakiegoś jednego sklepu, gdzie robię zakupy.