Surówki z marchewki są jednymi z moich ulubionych. W różnych warzywnych konfiguracjach mogę zajadać się nimi bez opamiętania. 😉 Proste, dobre jedzenie zawsze obroni się smakiem. U mnie dziś była podana z ziemniakami, pysznym, wegańskim sosem pieczarkowym i kotletami z soczewicy. Mniam!

Składniki (ok. 4 – 5 porcji):

3 – 4 łyżki majonezu

3 marchewki – średnie

1 por

1 jabłko – winne

1 łyżka soku z limonki lub cytryny

1/2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła – opcjonalnie

sól – do smaku

czarny pieprz świeżo zmielony do smaku

Wykonanie:

  1. Obraną marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  2. Oczyścić pora, przekroić na pół, pokroić na cieniutkie paseczki. Dodać do marchewki.
  3. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z porem i marchewkami. Dodać sok z limonki, majonez, doprawić do smaku.
Komentarze:
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
3 lat temu

Czym zastąpić majonez? 🙂

Gratuluję bloga! Wiele przepisów wypróbowałam i bardzo mi smakują. Mój ulubiony to Briam!!! Dziś też będę robić.
Pozdrawiam 🙂

Olesia
Olesia
2 lat temu

Suroweczka prosciutka, a smak ma boski! Wczoraj ja zrobilam resztkami sil na kolacje do kaszy gryczanej. Bardzo mi w tym pomogla elektryczna tarka Mulineksu, ktora mi w mig starla marchewki i jablko. Zzarlam 2 dokladki. Aczkolwiek z majonezem (nawet organicznym) lepiej nie szalec za czesto. Ma w skladzie 77% oleju slonecznikowego, ktory to olej ma niekorzystna proporcje omega 6 do omega 3, wiec sprzyja stanom zapalnym i alergiom, a wiec nie ma mu miejsca w zdrowej kuchni. Lepiej juz zrobic swoj wlasny majonez na bazie oleju arachidowego. Kiedys mi jedna francuska babcia pokazywala, jak sie go robi. Ale to nie takie hop-siup, tam jest pelno niuansow…