Pizza bezglutenowa jest nie lada wyzwaniem. Przyzwyczajeni do pszennych przeżywamy niejednokrotnie smakowe rozczarowania jedząc pizze bezglutenowe. Myślę, że ta do rozczarowujących nie należy. W smaku i teksturze jest dosyć „normalna”. 🙂

Składniki:

(2 średnie pizze)

470 g mix nr 1 +2 łyżki

1 1/2 (półtorej) łyżka żelatyny lub 1 łyżeczka agaru

500 ml wody

25 g drożdży lub 7 g suchych (robiłam na świeżych)

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z daktyli- drożdże cukier zjedzą

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml osłodzonej letniej wody, dodaje 2 łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. W drugiej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę- odstawiamy na ok. 5 minut

3. Do mąki dodajemy sól, mieszamy, wlewamy oliwę, wodę z drożdżami i wodę z żelatyną. Mieszamy dokładnie przez ok. 1 minutę- możemy użyć miksera.

4. Odstawiamy, przykryte ścierką, do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale w trakcie rośnięcia zagęści się. Tak ma być.

5. Ciasto formujemy na wyłożonej papierem blasze- pomocne przy tym są naoliwione dłonie. Ciasto smarujemy pastą pomidorową, posypujemy suszoną bazylią i oregano. Układamy ulubione dodatki- tu pieczarki. Wykładamy kilka części sera „mozzarella” zrobionego z nerkowca- przepis poniżej. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 210 stopni C, do zarumienienia.

Rady:

  • gęstość ciasta powinna przypominać śmietanę, a jeżeli jest rzadsze, to dosypmy więcej mąki; bezglutenowe mąki mają to do siebie, że mogą różnie „pracować” zależnie od firmy, temperatury powietrza.


„Mozzarella” z nerkowców.

Składniki:

40 g orzechów z nerkowca 3 godz. wcześniej lub pogotowanych przez ok. 5 minut

200 ml ciepłej wody

2 1/2 łyżki tapioki

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki,  oprócz płatków drożdżowych, blendujemy na gładką masę.

2. Wlewamy do naczynia o grubym dnie, dodajemy płatki drożdżowe, podgrzewamy do średnim ogniu. Masę mieszamy. Po chwili zaczyna dobić się, jak rozciągnięty ser. Podgrzewamy nadal przez ok. 15 minut. Mieszamy, bo łatwo go przypalić.

3. Po tym czasie możemy brać mokrą łyżeczką kawałki „sera” i układać na pizzy. Jeżeli coś zostanie, to studzimy, naoliwionymi dłońmi formujemy kulkę i przechowujemy w lodówce przez 3 dni.

Komentarze:
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
5 lat temu

Ile tej żelatyny trzeba dać 11/2 ???

JolaSz
JolaSz
5 lat temu

A zamiast płatków drozdzowych można te suszone sproszkowane?

AGASU
AGASU
5 lat temu

MOŻE LEPIEJ PISAĆ 1,5 🙂

MonikaM
MonikaM
5 lat temu

Agnieszko, trafiłam pierwszy raz na Twojego bloga. Robisz niesamowite rzeczy jak na kuchnię bezglutenową o części wegańskiej nawet nie wspominając? Gratuluję ?Na pewno wypróbuję kilka z twoich przepisów na mączne dania, bo wyglądają świetnie (pierogi, lasagne, naleśniki i chlebki). Czy możesz napisać co według Ciebie daje użycie żelatyny w efekcie końcowym? Nigdy nie spotkałam się z jej użyciem do takich wypieków, bardzo mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam

Kasia
Kasia
4 lat temu

Czy ten ser mozzarella można zamrozić? Straci swoje właściwości?

Kasia
Kasia
3 lat temu

Dziękuję za NAJLEPSZY przepis na ciasto do pizzy. 3 lata poszukiwań i dopiero yeraz sukces ?

Dominika
Dominika
3 lat temu

Czy dałoby radę wrzucić filmik, jak robisz taką pizzę? Mam wrażenie, że coś mi nie wychodzi i chciałam podpatrzeć jak to robisz. Pozdrawiam 🙂

Ania
Ania
2 lat temu

Aga, co tu „robi” ocet jabłkowy? Nadaje jakichś szczególnych właściwości? Na drugi raz zrobię bez czosnku, albo dam mniej, mnie przeszkadza. Myślę, że można pod koniec dać też zioła, wyjdzie serek ziołowy. Dzięki Ci za ten przepis! Jestem naprawdę pod wrażeniem!!!

Ania
Ania
2 lat temu

Aga, to moje trzecie podejście do mozzarelli. Chcę się upewnić czy faktycznie chodzi o 40 g czy może o 40 dag?

Ania
Ania
2 lat temu

Aga, to moje trzecie podejście do mozzarelli. Chcę się upewnić czy faktycznie chodzi o 40 g czy może o 40 dag? Chodzi o orzechy z nerkowca. Chciałabym porcje na 1 dużą blachę . Z góry dziękuję za odpowiedź

Klaudia
Klaudia
11 miesięcy temu

Czy zamiast żelatyny lub agaru może być łuska babki jajowa tej?