Inspiracją do tego przepisu znalazłam we Włoszech. Właśnie tam w piecach do pizzy piecze się coś na kształt chrupiących bułeczek, by za chwilę zajadać je z serami i innymi dodatkami… 

Moje bezglutenowe bułeczki są mięciutkie, elastyczne i bardzo smaczne. Wszyscy w domu się nimi zajadają ze smakiem. Mi najlepiej smakują wyjęte tuż z pieca, bo wtedy mają chrupiąca skórkę. 

Swoje bułeczki piekłam w domowym piecu do wypieku pizzy Optima.   

Uwielbiam to urządzenie! W bezglutenowych wypiekach sprawdza się fenomenalnie! Kilka słów  o nim i przepis na pizzę. 

Oczywiście bułeczki upieczesz również w piekarniku – najlepiej na kamieniu do pizzy lub na grubej blasze. Kamień do pizzy należy nagrzewać wraz z piekarnikiem. 

 

Składniki (4 bułeczki): 

200 ml wody

5 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczka cukru 

90 g skrobi ryżowej – zamiennie kukurydzianej

70 g mąki ryżowej 

20 g tapioki 

10 g białka grochowego – zamiennie mąka z ciecierzycy, z soi (zamienników należy dodać ok. 5 g więcej)

5 g łuski babki jajowatej 

1 łyżka oliwy 

1/2 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Wodę, drożdże, cukier łączymy ze sobą. Odstawiamy.
  2. Mąki, białko przesiewamy, dodajemy łuskę, wlewamy drożdżowy zaczyn, mieszamy do połączenia składników. 
  3. Dodajemy sól, oliwę, zagniatamy ciasto.
  4. Ciasto szczelnie zamykamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę lub do chwili podwojenia objętości.
  5. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na cztery równe części (lub dwie, jeżeli chcemy mieć większe lub dłuższe bułki), formujemy kulki, które przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
  6. Po tym czasie dłonią spłaszczamy je na grubość ok. 1 cm nadając bułkom preferowany kształt. Odstawiamy na ok. 10 minut. Przed włożeniem do piecyka/ piekarnika spryskujemy ciasto wodą. 
  7. Pieczemy ok. 6 minut w temperaturze ok. 300 stopni (lub w najwyższej, jaka jest osiągalna) – w międzyczasie przekręcając je na drugą stronę. 

 

 

Komentarze:
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kate
Kate
2 lat temu

Bułeczki wyszły bardzo dobre. Miękkie, sprężyste i niezakalcowate.Pieklam w piekarniku. Trochę góra blada. Może natepnym razem posmaruje rozbitym jajkiem lub posmaruje oliwa z wodą. Na razie najlepsze bułki jakie piekłam a piekłam ich sporo.

Marta
Marta
2 lat temu

Witam serdecznie! Dziękuję za przepis! Czy można użyć czegoś innego, niż drożdże…? Mamy u synka alergię na drożdże, a on kocha bułeczki…

Eva
Eva
2 lat temu

Witam, dopiero poznaję Twojego bloga i udało mi się zrobić te bułeczki, które muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne, zupełnie jak z pszenicy. Zrobiłam też mufinki z owocami i też rodzince smakowały. Zostanę tu na dłużej jeżeli pozwolisz i popróbuję jeszcze kilku rzeczy, gdyż nie mogę jeść pszenicy. Mam pytanie co do drożdży jaki zastosować przelicznik między suchymi a świeżymi?

Jola
Jola
2 lat temu

Witam. Czy okreslenie „tapioka” oznacza w Pani przepisach „mąkę z tapioki” ? Bo mam tez tapiokę w domu ale w formie kulek i czuje w kosciach że „tapioka” to jednak skrót myslowy do mąki 😉

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy białko grochowe (alergia na strączki, w tym ciecierzyce i soje) można zastąpić w jakiś sposób? Np. większą ilością łupiny babki jajowatej? 🙂 pozdrawiam serdecznie

Anna
Anna
2 lat temu

Czy skrobia ryżowa i kukurydziana to coś innego niż mąka z kukurydzy, ryżu?

Katarina
Katarina
2 lat temu

Aga, bułeczki są świetne, o czym pisałam Ci już jakiś czas temu. Ale muszę wspomnieć o jeszcze jednej ogromnej zalecie – po rozmrożeniu są tak samo świeżutkie i nie wymagają odpiekania – to ewenement na skalę całego pieczywa bezglutenowego bez chemicznych dodatków.

Ania
Ania
2 lat temu

Jestem w podobnej sytuacji jak Kasia nie mogę używać żadnego białka z roślin strączkowych (alergia na strączki, w tym ciecierzyce i soje). Czym to można zastąpić? I w jakim przeliczniku. ? pozdrawiam serdecznie