Inspiracją do tego przepisu znalazłam we Włoszech. Właśnie tam w piecach do pizzy piecze się coś na kształt chrupiących bułeczek, by za chwilę zajadać je z serami i innymi dodatkami…
Moje bezglutenowe bułeczki są mięciutkie, elastyczne i bardzo smaczne. Wszyscy w domu się nimi zajadają ze smakiem. Mi najlepiej smakują wyjęte tuż z pieca, bo wtedy mają chrupiąca skórkę.
Swoje bułeczki piekłam w domowym piecu do wypieku pizzy Optima.
Uwielbiam to urządzenie! W bezglutenowych wypiekach sprawdza się fenomenalnie! Kilka słów o nim i przepis na pizzę.
Oczywiście bułeczki upieczesz również w piekarniku – najlepiej na kamieniu do pizzy lub na grubej blasze. Kamień do pizzy należy nagrzewać wraz z piekarnikiem.
Składniki (4 bułeczki):
200 ml wody
5 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka cukru
90 g skrobi ryżowej – zamiennie kukurydzianej
70 g mąki ryżowej
20 g tapioki
10 g białka grochowego – zamiennie mąka z ciecierzycy, z soi (zamienników należy dodać ok. 5 g więcej)
5 g łuski babki jajowatej
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Wodę, drożdże, cukier łączymy ze sobą. Odstawiamy.
- Mąki, białko przesiewamy, dodajemy łuskę, wlewamy drożdżowy zaczyn, mieszamy do połączenia składników.
- Dodajemy sól, oliwę, zagniatamy ciasto.
- Ciasto szczelnie zamykamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę lub do chwili podwojenia objętości.
- Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na cztery równe części (lub dwie, jeżeli chcemy mieć większe lub dłuższe bułki), formujemy kulki, które przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Po tym czasie dłonią spłaszczamy je na grubość ok. 1 cm nadając bułkom preferowany kształt. Odstawiamy na ok. 10 minut. Przed włożeniem do piecyka/ piekarnika spryskujemy ciasto wodą.
- Pieczemy ok. 6 minut w temperaturze ok. 300 stopni (lub w najwyższej, jaka jest osiągalna) – w międzyczasie przekręcając je na drugą stronę.
Jestem w podobnej sytuacji jak Kasia nie mogę używać żadnego białka z roślin strączkowych (alergia na strączki, w tym ciecierzyce i soje). Czym to można zastąpić? I w jakim przeliczniku. ? pozdrawiam serdecznie
Aniu, możesz zastąpić na przykład mąką z orzechów tygrysich. Ewentualnie skrobia ryżowa lub kukurydziana. Tylko przy podmianie zapewne „pójdzie” mniej wody. Ale nie podam Ci dokładnego przelicznika, bo musiałabym to wcześniej praktykować i przeliczać.
Pozdrawiam.
Aga, bułeczki są świetne, o czym pisałam Ci już jakiś czas temu. Ale muszę wspomnieć o jeszcze jednej ogromnej zalecie – po rozmrożeniu są tak samo świeżutkie i nie wymagają odpiekania – to ewenement na skalę całego pieczywa bezglutenowego bez chemicznych dodatków.
Katarina, ale się cieszę! Bardzo ci dziękuję, że chcesz dzielić się swoimi spostrzeżeniami.. Do napisania! Ściskam! :*
Czy skrobia ryżowa i kukurydziana to coś innego niż mąka z kukurydzy, ryżu?
Tak, to zupełnie inne właściwości.
Czy białko grochowe (alergia na strączki, w tym ciecierzyce i soje) można zastąpić w jakiś sposób? Np. większą ilością łupiny babki jajowatej? 🙂 pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy okreslenie „tapioka” oznacza w Pani przepisach „mąkę z tapioki” ? Bo mam tez tapiokę w domu ale w formie kulek i czuje w kosciach że „tapioka” to jednak skrót myslowy do mąki 😉
Tapioka jest w formie sypkiej lub w kulkach. Nie ma czegoś takiego, jak mąka z tapioki, bo tapioka jest skrobią/mąką pozyskiwaną z manioku i nazwaną tapioką. Stąd świadomie nie używam nazwy mąka z tapioki – ona nie jest mąką/skrobią z tapioki. Jeżeli już miałabym określać na zasadzie mąki/skrobi, to powinnam pisać skrobia z manioku. 😉 W przepisach używam sypkiej, a tam gdzie są kulki, to to widać ale i też i piszę – kulki do wypieków się nie nadają, tylko do gotowania.
Witam, dopiero poznaję Twojego bloga i udało mi się zrobić te bułeczki, które muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne, zupełnie jak z pszenicy. Zrobiłam też mufinki z owocami i też rodzince smakowały. Zostanę tu na dłużej jeżeli pozwolisz i popróbuję jeszcze kilku rzeczy, gdyż nie mogę jeść pszenicy. Mam pytanie co do drożdży jaki zastosować przelicznik między suchymi a świeżymi?
Witam serdecznie! Dziękuję za przepis! Czy można użyć czegoś innego, niż drożdże…? Mamy u synka alergię na drożdże, a on kocha bułeczki…
Jeżeli synek moze zakas (dzikie drożdże), to można go użyć zamiast – tylko wtedy technika wykonania inna, bo zakas wymaga czasu.
Bułeczki wyszły bardzo dobre. Miękkie, sprężyste i niezakalcowate.Pieklam w piekarniku. Trochę góra blada. Może natepnym razem posmaruje rozbitym jajkiem lub posmaruje oliwa z wodą. Na razie najlepsze bułki jakie piekłam a piekłam ich sporo.
Kate, ale dobrze mi to czytać! Bardzo Ci dziękuję, że znalazłaś chwilę i podzieliłaś się swoją o nich opinią. Ściskam Cię bardzo :*