Pizze, recenzje.

Bezglutenowa pizza z grzybami. Recenzja piecyka do pizzy Optima Electra Pizza Express Napoli.

Dziś zapraszam Cię na pyszną bezglutenową pizze z prawdziwkami. To pierwszy wypiek, który poczyniłam w domowym piecu do wypieku pizzy Optima Electra Pizza Express Napoli.  

Są urządzenia o których marzę. W piecu do wypieku pizzy zakochałam się od kiedy pierwszy raz go zobaczyłam – była to miłość od pierwszego wejrzenia. 🙂 Od razu pomyślałam, że jest to urządzenie, które pragnę mieć. Dlaczego? Bo w wypieku pizzy to na czym i w jakiej temperaturze się piecze ma olbrzymie znaczenie. Nikt nie wmówi mi, że nie ma to zastosowania również w bezglutenowych wypiekach, że ciasto na pizzę pozbawione glutenu musi wyglądać tak, że szczerze współczuje się osobom, które je jedzą… Wiedziałam, że piec zagwarantuje pyszną bezglutenową pizze we włoskim stylu, którą będę mogła przygotować w domu. 

Pizze i inne włoskie szybkie pieczywa bardzo lubimy, jednak długie nagrzewanie kamienia w piekarniku skutecznie zniechęcało mnie do ich pieczenia. Piec to diametralnie zmienił- szybko się nagrzewa, a sam wypiek zajmuje dosłownie kilka minut. 

Czas to jedno, a jakość wypieku, to drugie. W tym wypadku również mnie nie rozczarował. Pizza wyszła taka, jakiej się po właściwościach piecyka śpodziewałam. Świetnie wyrośnięte ciasto, mieciutki środek, przyjemnie chrupiąca skórka. Ideał. 

Dlaczego warto używać piecyka do wypieków bezglutenowej pizzy (i innych szybkich pieczyw) Optima?

  •  w ciągu ok. 10 minut nagrzewa się do temperatury ok. 450 stopni C;
  • gwarantuje świetnie wypieczone pieczywo dosłownie w 5 minut;
  • szamotowy kamień o średnicy 32 cm;
  • solidna metalowa obudowa;
  • domowa namiastka profesjonalnego pieca;
  • idealny do odgrzewania, odpiekania potraw;
  • oszczędność, koszt wypieku nawet 10 krotnie niższy niż w tradycyjnym piekarniku.

Często dostaje zapytania o to co używam, co polecam. Chcecie, żebym wykorzystywane przy konkretnych potrwach sprzęty ujmowała na zdjęciach. Postaram się przynajmniej raz na jakiś czas taki wpis zamieścić. Kto mnie trochę zna, ten wie, że nigdy nie polecam niczego dla kasy, dla reklamy. Polecam coś, bo uważam, że jest dobre, warte zakupu. Tak jest i w tym wypadku. Jeżeli piec wpadnie Ci w ręce, bierz go, bo warto! Jestem przekonana, że będzie on przez Ciebie często i z wielką satysfakcją używany.  Urządzenie zdąrzyłam kilkakrotnie przetestować i wiem, że do klasycznego piekarnika w szybkich wypiekach już nie wrócę.

Tańszym piecem, ale wiem, że równie dobrym (w temat piecy wczytywałam się chyba z rok) jest Spice Caliente

Oczywiście jeżeli takowego nie masz, to przy zachowaniu kilku zasad, może cieszyć się udanym wypiekiem z klasycznego piekarnika, o czym już pisałam

Zapraszam na kolejny przepis na bezglutenową pizzę.

Składniki (2 pizze o średnicy ok. 20 cm):

Zaczyn:

350 ml wody

1 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

150 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej

60 g mąki z sorgo

35 g tapioki

30 g mąki ryżowej

25 g mąki z ciecierzycy lub sojowej

25 g mąki gryczanej niepalonej – jeżeli chcesz jasnej pizzy, to zamiast gryczanej daj ryżowej 

14 g łuski babki jajowatej

15 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

Farsz:

4 łyżki pasty pomidorowa

100 g prawdziwków lub innych grzybów

1 czerwona cebula

2 łyżki oliwy

Wegański zamiennik mozzarelli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy na bok.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łupinę babki jajowatej, zaczyn, ciasto mieszamy do połączenia składników. Dodajemy oliwę, sól, ponownie mieszamy.
  3. Ciasto umieszczamy w naoliwionym naczyniu, szczelnie przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 5 godzin.
  4. Po tym czasie ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 10 godzin. Wyjmujemy z lodówki, formujemy kulki, pozostawiamy do wzrostu w temperaturze pokojowej na 5 godzin.
  5. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie do zeszklenia, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby, natkę pietruszki, dusimy so miękkości przez ok. 10 minut.
  6. Na podsypanym mąką ryżową blacie formujemy ciasto na pizze, ciasto smarujemy pastą pomidorową – jeżeli jest rzadka, to należy ja wcześniej odparować na ogniu, posypujemy mozarellą, wykładamy grzyby.
  7. Pieczemy w nagrzanym piecyku przez ok 5 minut lub w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (najlepiej na kamieniu do pizzy) temperatury przez 15 minut lub do czasu zrumienienia ciasta. Przed włożeniem do piekarnika ciasto spryskujemy wodą.

 

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *