Przyczyną tych pralinek jest moja starsza córka. Oznajmiła mi, że trzeba nam na walentynki robić czekoladki. Wyjścia nie było, trzeba był działać. 🙂 Zrobiłam rekonesans po składnikach i tym sposobem powstały orzechowe pralinki. Nawiasem bardzo smakowite. Mega laskowe! Wyglądają też niczego sobie – Łucja się tym zajęła posypując migdałami i robiąc czekoladowe zygzaki.


Składniki (ok. 14 sztuk):

70 g orzechów laskowych

70 g migdałów

25 g gorzkiej czekolady – można zamienić na masło kakaowe i kakao (połowę mniej masła) lub olej kokosowy i kakao

ok. 1 łyżka ksylitolu lub według uznania – zawsze próbujmy podczas gotowania

1 -2 łyżek  wody

1. Orzechy umieścić na blasze, podprażyć w piekarniku ok. 10 minut w 140 stopniach. Wysypać na ścierkę i pocierać, aż skórki z laskowych odpadną. Migdałów nie obieramy, jeżeli są w skórkach.

2. Orzechy umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i mielimy na masło. Pod koniec dorzucamy ksylitol i rozpuszczoną czekoladę.

3. Formujemy z masy kulki, zanurzamy w w polewie czekoladowej. Wykładamy na papier do pieczenia – nie na talerz, bo się przykleją! Dekorujemy wedle uznania np. orzechami, migdałami.

4. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin i w niej również przechowujemy. Jeżeli czekoladki sa bez dodatku wody możemy je przechowywać spokojnie do tygodnia natomiast jeżeli jest woda, to do 3 dni.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej

5 g masła kakaowego lub oleju kokosowego

Wykonie:

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej w małej miseczce.

Rady/uwagi:

  • jeżeli masz masło kakaowe pod ręką, to możesz sobie zrobić polewę z tego przepisu: <klik>
  • nie pomijajmy etapu podpiekania w piekarniku, bo dzięki temu orzechy nabierają orzechowego smaku i zapachu;
  • wzorki na czekoladkach można zrobić z resztek czekolady maczając widelec i energicznie potrząsając lub używając specjalnej strzykawki do pisania czekoladą;
  • do pralinek zamiast czekolady można dodać masło kakaowe lub olej kokosowy plus łyżeczka kakao. Można tez kakao pominąć i zrobić bez niego;
  • na zdjęciu przekrój czekoladki jest przed zastygnięciem, ale nie miałam czasu czekać na to.

Komentarze:
One Comment
  1. Zośka 20 grudnia, 2020 at 11:06 - Reply

    Co masz na myśli pisząc 'masło kakaowe i kakao (połowę mniej masła)’ zamiast czekolady? 50% masła, 100% kakao czy 12.5 g masła?