Przyczyną tych pralinek jest moja starsza córka. Oznajmiła mi, że trzeba nam na walentynki robić czekoladki. Wyjścia nie było, trzeba był działać. 🙂 Zrobiłam rekonesans po składnikach i tym sposobem powstały orzechowe pralinki. Nawiasem bardzo smakowite. Mega laskowe! Wyglądają też niczego sobie – Łucja się tym zajęła posypując migdałami i robiąc czekoladowe zygzaki.
70 g orzechów laskowych
70 g migdałów
25 g gorzkiej czekolady – można zamienić na masło kakaowe i kakao (połowę mniej masła) lub olej kokosowy i kakao
ok. 1 łyżka ksylitolu lub według uznania – zawsze próbujmy podczas gotowania
1 -2 łyżek wody
1. Orzechy umieścić na blasze, podprażyć w piekarniku ok. 10 minut w 140 stopniach. Wysypać na ścierkę i pocierać, aż skórki z laskowych odpadną. Migdałów nie obieramy, jeżeli są w skórkach.
2. Orzechy umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i mielimy na masło. Pod koniec dorzucamy ksylitol i rozpuszczoną czekoladę.
3. Formujemy z masy kulki, zanurzamy w w polewie czekoladowej. Wykładamy na papier do pieczenia – nie na talerz, bo się przykleją! Dekorujemy wedle uznania np. orzechami, migdałami.
4. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin i w niej również przechowujemy. Jeżeli czekoladki sa bez dodatku wody możemy je przechowywać spokojnie do tygodnia natomiast jeżeli jest woda, to do 3 dni.
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej
5 g masła kakaowego lub oleju kokosowego
Wykonie:
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej w małej miseczce.
Rady/uwagi:
- jeżeli masz masło kakaowe pod ręką, to możesz sobie zrobić polewę z tego przepisu: <klik>
- nie pomijajmy etapu podpiekania w piekarniku, bo dzięki temu orzechy nabierają orzechowego smaku i zapachu;
- wzorki na czekoladkach można zrobić z resztek czekolady maczając widelec i energicznie potrząsając lub używając specjalnej strzykawki do pisania czekoladą;
- do pralinek zamiast czekolady można dodać masło kakaowe lub olej kokosowy plus łyżeczka kakao. Można tez kakao pominąć i zrobić bez niego;
- na zdjęciu przekrój czekoladki jest przed zastygnięciem, ale nie miałam czasu czekać na to.
Co masz na myśli pisząc 'masło kakaowe i kakao (połowę mniej masła)’ zamiast czekolady? 50% masła, 100% kakao czy 12.5 g masła?