Ciacha idealne. Pyszne i proste. Smakują moim dzieciom niezwykle. Mi aż za bardzo. 🙂 Świetne do kawy czy herbaty i dobrej książki. Przy złej też jakoś ujdą 😉 Herbatniki są najlepsze w duecie z polewą. Bez niej też dobre, ale już nie aż tak. Najczęściej do polew wykorzystuję czekoladę kupną lub domową. Nie przepadam za polewami na bazie oleju kokosowego, bo się szybko rozpuszczają. Ale to moja subiektywna opinia.


Składniki (ok. 20 sztuk o średnicy 4 cm):

70 g mąki z ryżu białego

15 g mąki z ryżu kleistego

30 g mąki kukurydzianej

25 g mąki (skrobi) z tapioki

50 g oleju kokosowego – temperatura pokojowa

1/4 łyżeczki sody – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

2 łyżek mleka roślinnego – u mnie kokosowe

1/4 łyżeczki soli – duża szczypta

4 daktyle – namoczone w ciepłej wodzie ok. 20-30 minut.

1 – 2 łyżeczek ksylitolu – opcjonalnie, bo daktyle są słodkie

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1/2 łyżeczki imbiru w proszku


Wykonanie:
1. Wszytki suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz i dłońmi rozcieramy z mąkami. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy zwartą kulę ciasta. Okręcamy w folię i do lodówki na ok. 30 minut.

2. Po wyjęciu ciasto rozgrzewamy w dłoniach, miesimy, żeby stało się elastyczne. Wykładamy na papier , przykrywamy drugim i wałkujemy. Nakłuwamy widelcem, żeby nam się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wykrawamy ciastka.

3. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i przestudzeniu polewamy polewą.

Polewa:

1/4 czekolady gorzkiej

1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Rozpuszczamy składniki w misce nad parą. Polewa gotowa.

Czekolada domowa – przepis.  Jeżeli ja robimy, to z ok. 1/2 składników.

Rady:

  • mąkę z ryżu kleistego zwanego inaczej słodkim bez kłopotu kupimy on line w cenie ok. 6 zł za 400 g. Mąka jest niezwykle wydajna, bo do wypieków zazwyczaj nie daje się jej dużo;
  • ryz kleisty można zastąpić mąka z ryżu brązowego.

Komentarze:
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Pat
Pat
5 lat temu

Fajne ! Jadła bym.

Ewelina
Ewelina
5 lat temu

Muszę upiec bo uwielbiam takie połączenia:-)

Iza
Iza
5 lat temu

Czy można zastąpić również mąkę kukurydzianą?

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Witam, czy mąka z ryżu kleistego to jakaś specjalna mąka? Nie mam takiej, czy mogę ją zastąpić Kleikiem ryżowym takim dla dzieci? i np zmielić ten kleik na mąkę?

Monika
Monika
5 lat temu

Gdzie można kupić ryż kleisty? Nigdy takiego nie spotkałam 🙁

Joanna
Joanna
4 lat temu

Dzień dobry, rozumiem, że daktyle należy pokroić i rozgnieść na papkę?

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Pyszne ciasteczka ☺️

Ania
Ania
2 lat temu

Aguś, a mi zasmakowały bez polewy. Wyszly mi raczej jak słodkie, twardawe i chrupkie krakersy niż ciastka. Przez brak mąki z ryżu kleistego myślę, że siadła konsystencja, bo ciasto się bardzo kruszyło. Dodawałam mleka roślinnego i wtedy mogłam już zagnieść, ale o wykrawaniu mowy nie ma. Zrobiłam jeden wielki placek i pokroiłam jak w przepisie na krakersy słonecznikowe. Myślę, że bez daktyli ciastka spokojnie przetrwalyby dłużej w puszce, jak sądzisz? Ja je będę chrupać do kawy, takich twardych przynajmniej mniej zjem 🙂