Mojej młodszej dziewoi jabłecznika się zachciało. Nie byłoby to żadnym kłopotem, bo na szarlotkę przepis niezły mam <klik>. Niestety jest w nim coś, czego w tym momencie nie może – jajka. Trzeba było mi robić bez. 😉 O dziwo pierwsza próba i wyszło na tyle dobrze, że przepis publikuję. Zjadłyśmy placek ze smakiem.
Ciasto jest kruche, zwarte, nie rozpadam się. Z czasem zyskuje na teksturze.
Dla bezglutenowych, a szczególnie bezjajecznych wypieków polecam mniejsze formy. Dużo prościej się piecze.
Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
Ciasto:
130 g płatków owsianych (certyfikat)
100 g migdałów (całe, płatki) – zmielone na mąkę
10 g tapioki
20 g mąki gryczanej białej/niepalonej
55 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – rozpuszczone
25 g syropu z tapioki czy daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g ksylitolu
1 łyżka nasion lub łuski babki płesznik, 1/2 łyżeczki mielonego lnu plus 7 łyżek wody
Wykonanie:
1. Patki owsiane podprażyć minutę- dwie na gorącej patelni. Zmielić na mąkę.
2. W misce umieścić wszystkie suche składniki.
3. Do zimnej wody dodać nasiona.
4. Wszystkie składniki dodajemy do mąk. Zagniatamy zwarte ciasto.
5. Dno formy wykładamy papierem, brzegi smarujemy tłuszczem. Zostawiamy ok. 1/5 ciasta na paski lub kruszonkę. Nakłuwamy ciasto widelcem.
6. Umieszczamy w nagrzanym do ok. 170 – 180 stopni piekarniku i podpiekamy przez ok. 10 minut.
7. Wykładamy na ciasto jabłka. Wałkujemy pozostałe ciasto i tniemy paski lub rozkruszamy w dłoniach i posypujemy po wierzchu.
8. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy ciasto udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu.
Jabłka:
4-5 jabłek – szara reneta lub inne preferowane
2 łyżek ksylitolu lub według własnego smaku – zależy od słodkości owoców
1/2 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka żelatyny ( można zamienić na łyżkę galaretki bezcukrowej) – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy w rondlu z grubym dnem, podlewamy ok. 4 łyżkami wody. Prażymy.
2. Pod koniec dodajemy słodzidło, opcjonalnie żelatynę.
3. Jabłka wykładamy na ciasto.
Rady:
- wodę można zamienić na mleko roślinne;
- ciasto zagniatamy do zwartej kuli, jeżeli mamy z tym problem to dodajmy łyżkę płynu więcej;
- masło klarowane można zamienić na innego rodzaju tłuszcz roślinny, a żelatynę pominąć – opcja wegańska.
FENOMENALNA szarlotka! <3 Nie miałam syropu daktylowego, więc namoczyłam i potem zmieliłam kilka daktyli i dodałam ok. 1-2 łyżeczki miodu (do ciasta). Nie chciało mi się bawić z agarem, a żelatyny nie miałam, więc sypnęłam ok. łyżeczkę skrobii z tapioki do jabłek – też fajnie się "połączyły". Osoby bez żadnych ograniczeń dietetycznych jadły, aż im się uszy trzęsły… 😉 Zrobiłam w naczyniu żaroodpornym, bo nie miałam małej blaszki do ciasta. Ewidentnie przepis jest świetny i podatny na małe "dopasowania". Na pewno będę wracać do niego. Dziękuję! 🙂
To ja dziękuję za tak miły komentarz! Ale się cieszę, że ciasto smakowało… Ściskam! :*
Jak mozna tak spróbować stara dobra szarlotkę. Najlepsza jest z mąki pszennej. Ewentualnie mix mak bez glutenu.a tu takie czarne niewiadomo co niesmaczne.
Wegańskie z żelatyna ?
Aga, w tytule „opcja wegańska”, a nie, że wegańska, bo żelatyna opcjonalna. 😉 Podstawową wiedzę posiadam. 😉 Można też dać roślinny zamiennik. Cytując samą siebie”
Rady:
wodę można zamienić na mleko roślinne;
ciasto zagniatamy do zwartej kuli, jeżeli mamy z tym problem to dodajmy łyżkę płynu więcej;
masło klarowane można zamienić na innego rodzaju tłuszcz roślinny, a żelatynę pominąć – opcja wegańska.”
Dobrego dnia!
Ciasto miękkie, wilgotne, dla mnie idealne 🙂 Zajadamy się 🙂
Cudownie! 😀 Buźki :*
Czy mąkę z migdałów można zastąpić inną? Może kasztanowa?
Elu, nie robiłam, ale próbowałabym np. właśnie kasztanową.
Zrobiłam z migdałową i wyszło pyszne, ale młody z nietolerancją po prostu nie mógł jeść.
Bardzo miło mi czytać, że ciacho smakowało. Elżbieta, może pokusisz się o zastąpienie migdałów tym czym synek może? Ściskam. :*
Czy to musi być masło klarowane lub olej kokosowy? Czym zastąpić syrop z tapioki czy daktyli?
Cześć Anna! Może być inny tłuszcz/olej jaki używasz. Dałam syropu, bo wyszłam z założenia, że będzie się wtedy trzymało perfekto i tak jest. Można namoczyć z dwa daktyle, zblendować i dodać. Można spróbować zrobić bez syropu. Pozdrawiam.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.