Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej. Żeby jednak smak gryki nie dominował trzeba do jej wypieku dodać mąkę gryczaną biało (niepaloną), która jest delikatniejsza w smaku od palonej, posiada też silniejsze właściwości wiążące ciasto. Na potrzeby ciasta mielę kaszę gryczaną białą.
Ciasto:
140 g masła klarowanego- zimnego
80 g mąki ryżowej
75 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki gryczanej niepalonej
30 g ksylitolu
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli.
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.
1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek np.Szara Reneta
30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie.
Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.
Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.
Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
Rada:
- Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.
- Mąkę gryczaną możesz zamienić np. na sorgo, kasztanową.
Dzień dobry, nigdzie nie jest wspomniana wielkość blaszki – chyba że przegapiłam?
Wyszło bardzo dobre ciasto! Będę je na pewno robić częściej. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😉
Dziekuje za ten przepis! Jest już z nami od lat, czasem wykorzystuje go żeby zrobić kruche ciasto z powidłami zamiast jabłek – tez fajnie wychodzi! Natomiast ja zawsze po dodaniu dwóch jajek mam suchą i rozpadająca się masę, dodaje wtedy jeszcze jedno żółtko i jest pięknie 🙂 . Z tym ze mąkę gryczana zastępuje kukurydziana, bo niektórzy u nas niegłupia tego gryczanej posmaku. To pewnie stad ta różnica z dodatkowym jajkiem :). Pozdrawiam!
Szarlotka wyszła przepyszna, lepsza niż glutenowa, co prawda trochę pozmieniałam mąki tzn zamiast ryżowej dodałam sorgo i zamiast gryczanej owsianą i trochę kukurydzianej. Gryczanej chyba z łyżkę dałam, zamiast masła klarownego zwykłe, efekt super, ciasto bardzo smaczne dziękuję????
Proszę dać sodę zamiast proszku do pieczenia, bo ma być bezglutenowe ????
Jest proszek do pieczenia bezglutenowy.
Wyszło,mimo że skopałam i dodałam całe jajka do ciasta. Do jabłek dodałam łyżkę miodu. Synek zajadał,wiec juz mi nic więcej nie potrzeba ????
Czy ten przepis będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą? Mam wątpliwości co do mąki ziemniaczanej – czy i czym mogę ją zastąpić?
Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na kokosową ?
Każdą inną tylko nie kokosową. 😉
Chciałabym zadać bardzo nieoryginalne pytanie, ale kompletnie nie mam białej mąki gryczanej, a mnóstwo innych mąk: owsianą, jaglaną, z tapioki.. Czy Pani zdaniem, któraś z tych mąk mogłaby śmiało zastąpić mąkę gryczaną?
Mara, zamień owsianą. Pozdrawiam! :*
Pani Agnieszko robię te ciasto regularnie,pyszne to fakt, wczoraj chciałam je zrobić z przepisu z książki i zauważyłam,że nie jest napisane ile i jak długo piec ,po tym jak ścieramy na tarce pozostała część schłodzonego ciasta ( str 234) to taka uwaga dla tych ,którzy pieka je pierwszy raz i korzystają właśnie z książki. Na szczęście jest jeszcze na stronie 😉 pozdrawiam serdecznie
Hej! Szarlotka na stałe zagościła w moim domu – jest naprawdę pyszna! Zwłaszcza, gdy decyduję się na większą ilość jabłek. Ja zamiast ksylitolu daję cukier z odrobiną erytrytolu 🙂 No i daję zwykłe masło, a proszek zastępuję sodą.
Mam natomiast pytanie – czy jabłka koniecznie trzeba schłodzić, czy można wykładać gorące?
Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Witam ,upiekłam dzisiaj szarlotkę jest przepyszna niebo w gębie . Niedawno trafiłam na Pani stronę i jestem pod wrażeniem , będę często korzystała z przepisów .
Gosieńko, jak miło mi to czytać… Niezwykle motywujące słowa za które dziękuję. :* Buziaki :*
Jak długo pięć jeżeli piekę z potrójnej ilości?
Podobnie, bo grubość będzie podobna, tylko forma większa – tak obstawiam. 😉
Szarlotka wyszła genialna. Czy można byłoby samo ciasto zamrozić?
Cieszę się. 😀 Nie mroziłam, ale uważam, że spokojnie można.
czy można dać zwykłe masło zamiast klarowanego? jaka jest różnica w cieście?
Tak, wszedzie gdzie mam klarowane spokojnie można użyć zwykłego.
Część. Czy w przepisie są dobre proporcje? Ciasto wyszło rzadkie jak śmietana. Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Mam go dać 140 gr.
Tak, w przepisie są dobre proporcje – to ciasto było robione przez czytelników bloga bardzo wiele razy… Coś wpłynęło na konsystencje ciasta – może własnie ten olej. Ciasto z zimnym masłem wygląda tak, jak na zdjęciu w przepisie – jest bardzo gęste. Na oleju kokosowym nie robiłam nigdy. Jeżeli miałabym podmieniać tłuszcz, to zamiast oleju dałabym mus kokosowy – nie wiem, czy w takich samych proporcjach, jak masła – musiałabym to osobiście przetestować. Nie lubię tak gdybać…
Kurcze to będzie jednorazowy wypiek do przedszkola , juz mam olej kokosowy. Po prostu mojego synka kolega jest na diecie. A moze zmiejszyc ilosc tłuszczu o polowe?
Ewelina, daj mniej i nie rozpuszczaj-coś koło 100 g bym próbowała.
Właśnie robię to ciasto z olejem kokosowym i oliwą zamiwst masła (zamiana z uwagi na wskazania dietetyczne u dziecka). Dałam 100g oleju kokosowego nierafinowanego, z lodówki, zimnego, starłam je na tarce i wtedy rozciera się je dobrze z mąką palcami, jak masło 🙂 I 40g dopełniłam oliwą z oliwek, do tego dwa żółtka jak w przepisie i wyszła piękna, gładka, zwarta kula ciasta o mocno żółtym kolorze 😉 Przepis jeet super! Bardzo dziękuję! 🙂
Marta, to ja dziękuję za podzielenie się swoją modyfikacją. Buziaki! :*
maslo klarowane nie zawiera bialka mleka?
Masł klarowane to tłuszcz – z zasady nie zawiera białka,może zawierać śladówki.
Doskonałe 🙂 do jabłek dodałam trochę gruszek, do spodu zero cukru tylko 2 łyżki miodu (podwójna porcja ciasta) Aga, pyszne… Że też ja do tej pory robiłam szarlotki z innych przepisów ..
Bardzo smaczne,ale na początku było bardzo bardzo miękkie, nawet po kilku godzinach. Dopiero po wystawieniu na balkon stwardnialo trochę. No i u mnie góra inaczej wygląda, wiórki ciasta nie są widoczne, ciasto się jakby stopiło w jedną całość. Nie wiem czy ciasto było za mokre, za dużo masła?
Dzis mi dziecko upieklo to ciasto na urodziny. Z nowo zakupionej maki z bialego ryzu. I znow wyszlo dobre smakowo, ale piaskowe w teksturze. Wiec poszlam za twoja rada i sprobowalam te make na surowo. To ona winowajca ! Dziady, ze tez nie miela porzadnie maki. A najblizszy sklep azjatycki ode mnie 26 km.
Chciałabym zastąpić m.gryczaną m.orkiszową. będzie OK?.Dodaję masę z jabłek a potem na to warstwa z piany białek? Czy to ma być zmieszane ze sobą bo na zdjęciu nie ma masy z białek…?
W smaku ciasto okazalo sie wysmienite. Jablka spisaly sie na medal. Ale tekstura mi sie nie spodobala – takie wrazenie, ze autentyczny piasek w ustach. Moze byc temu kilka przyczyn. Kasze gryczana biala mielilam w mlynku elektrycznym do kawy. Moze nie dostatecznie zmielilam. Potem maka ryzowa u mnie byla tylko pelnoziarnista, moze to ona dla ten efekt. Sol himalajska (84 mikroelementy) mogla tez nabruzdzic. I w koncu piekarnik z termoobiegiem mogl za bardzo wysuszyc. Co Ago, myslisz o tym?
Olesiu, jak piasek w teksturze, to tylko i wyłącznie wina mąki ryżowej. Jeżeli masz jeszcze tę mąkę zmieloną, to weź jej spróbuj i wtedy zobaczysz, takie to są twarde kwałki. Podczas pieczenia tego bardzo nie zmienisz, ona się nie rozpada. A pełnoziarnista nawet kupna jest sporo grubsza od białej. Ja w swojej kuchni uzywam białej ryżowej z azjatyckich sklepów – doskonale zmielona!
Zrobilam to ciasto na jutro, na podwieczorek :). Wiec o walorach smakowych sie na razie nie wypowiem. Jak zagniatalam maki z maslem, to najpierw baaardzo dlugo mialam kawalki masla i taki niby piasek, i to sie nie chcialo zmieniac. Juz chcialam to wywalic do kosza, ale pomyslalam sobie – u Agi nie moze byc chybnych proporcji, musze kontynuowac! I nagle, po uplywie pewnego czasu zagniatania ciasto zmienilo sie w ciasto :). Do lodowki wstawilam w pojemniku szklanym, bo nie lubie folii spozywczej (plastyk, perturbatory hormonalne). Tez stwardnialo. A jablka dusilam baaardzo dlugo, i ni w cholere nie chcialy mi sie rozpasc. Pewnie taka odmiana. W koncu staly sie bardzo miekkie, ale trzymaly nieskazitelnie swoj ksztalt kostki, i takowe hardo do ciasta poszly :). Czy masz, Ago, jakis trik, by scierane na tarce ciasto rozkladalo sie po blasze rownomiernie? Moze mam niewygodna tarke (czteroscienna)? Musialam niezle dopracowac to swymi palcami pianistki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Hej, Aga czy do ciasta wchodzi 30 gramów ksylitolu a dodatkowo 2 lyżki do piany z białek? czy te 30 gram to jest tylko do piany z białek?
Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂 i pozdrawiam;)
Cześć Lucyna! 30 g + 2 łyżki.
Buziaki :*
Świetny przepis ?wprawdzie robiąc ciasto w nocy i w pośpiechu dodałam całe jajka, ale po zwiększeniu ilości mąki wyszło ok. Nie miałam mąki gryczanej jasnej więc dałam ciemną -nie czuć tego w smaku; miałam końcówkę ziemniaczanej więc dodałam z tapioki ?
Halinka (jak mi się podoba to imię), bardzo się cieszę, że ciasto wyszło smaczne. Może dzięki Twoim innowacjom jeszcze lepsze. 😀
Ściskam :*
Czym zastąpić mąkę ryżową alergia kukurydzianej też nie wchodzi w rachubę?Pozdrawiam
Idealna jest z sorgo. Pozdrawiam również. :*
Pani Agnieszko, jak dobrze że jest ten blog !! Często sięgam po Pani przepisy. Jabłecznik również robiłam, jest przepysznie delikatny. Jedynie co zmieniłam to do ciasta dodałam łyżkę smalcu i śmietany 12%, ponieważ było bardzo kruche, kulkę co prawda uformowałam ale ledwo się trzymała. Polecam przepis wszystkim smakoszom jabłeczników, którzy nie mogą jeść glutenu. 🙂 pozdrawiam serdecznie
Aniu, Twoje słowa wielką radość u mnie właśnie spowodowały. Piszę i promienieję. Bardzo Ci dziękuję… Buziaki ???
a czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną ?
Daria, zastąpiłabym skrobią kukurydzianą, ryżową lub tapioką.
Witaj Aga ?
Przypadkowo wrzuciłam do ciasta całe jaja, zerknęłam szybko w przepis i nie doczytałam ze chodzi o żółtka. Da sie to ciasto jeszcze uratować? ?
Pozdrawiam
Olu, będzie mniej kruche, bardziej twarde, pewnie więcej trochę mąk trzeba będzie dać, ale ja bym robiła dalej.
Dziekuje za szybka odpowiedz 🙂 wiec działam dalej 😀
Buziaki :*
A czy można jakoś zastąpić mąkę gryczaną? 🙂
Cześć Monika! Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że mąka z brązowego ryżu powinna dać smakowo i teksturowo rade. Pozdrawiam.
o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
I ..
nie ma!
taka była pyszna, mniam! <3
😀 No i dobrze, nam rodzicom też coś się od życia należy. 😀 Zawsze jest okazja, żeby zrobić kolejną. 😀 Bardzo mi miło Aneta to czytać. Ściskam i do napisania.. :*
Agnieszko, to ciasto jest wspaniałe… 🙂
Iwona, ale się cieszę. 😀 Dziękuję Ci za ten wpis… Ściskam. :*
Kłaniam się w pas za to cudo Aga! Pycha!
Daria, a ja się za tak miły komentarz do stóp rzucam. Dziękuję… Ściskam. :*
można prosić o podanie na szklanki ile to g poszczegolnych mąk brak wagi 🙁 dziekuje
Marta. Niestety nie mam w domu niczego, co ma pojemność szklanki. Same małe szklaneczki, kubki i filiżanki. Musze w końcu zakupić. Dlatego tez u mnie przepisów na szklanki brak. Nie umiem Ci pomóc. Są w internecie przeliczniki wag i miar, może tam będą mąki, których chcemy. Pozdrawiam.
Czy do bialek dajesz ksylitol W pudrze? Mozna dac normalny?
Można bez problemu dodać. Ja ubijam piane z białek na początku samą, a potem dodaje ksylitol. Ze wszystkimi pianami zawsze tak robię. Pozdrawiam
Czy MOŻNA ZASTĄPIĆ masło olejem kokosowym?
Beata, nie robiłam, ale bym próbowała. Tłuszcz to tłuszcz. Pozdrawiam. :*
SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!
Czy MOżna CZYMŚ zastąpić jajka?
Nigdy ich nie zastępowałam w tym przepisie- ciężko mi poradzić bez wypróbowania receptury.
Ja często zastępuje jajka bananami. Jedno jajko jednym bananem średniej wielkości. Do pieczenia sporów również się nadaje 🙂
dzień dobry.
a jaka jest wielkość blaszki?
Piekę w tortownicy o średnicy ok 25 cm. Jak chcemy na taka klasyczna blachę, to polecam proporcje podwoić. Pozdrawiam.
Witam,
JEŚLI ZAMIAST KSYLITOLU DODAJĘ CUKIER, TO W TAKICH SAMYCH ILOŚCIACH?
pOZDRAWIAM!
Maju, jeżeli lubisz słodkie, to daj z 10 dag więcej cukru. Pozdrawiam.:)
Witam
Prosze o info jaka wielkość blaszki ?
Pozdrawiam
Agnieszka
Aga, tutaj była o średnicy 24 cm.