Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej. Żeby jednak smak gryki nie dominował trzeba do jej wypieku dodać mąkę gryczaną biało (niepaloną), która jest delikatniejsza w smaku od palonej, posiada też silniejsze właściwości wiążące ciasto. Na potrzeby ciasta mielę kaszę gryczaną białą.
Ciasto:
140 g masła klarowanego- zimnego
80 g mąki ryżowej
75 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki gryczanej niepalonej
30 g ksylitolu
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli.
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.
1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek np.Szara Reneta
30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie.
Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.
Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.
Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
Rada:
- Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.
- Mąkę gryczaną możesz zamienić np. na sorgo, kasztanową.
Dzień dobry, nigdzie nie jest wspomniana wielkość blaszki – chyba że przegapiłam?
Wyszło bardzo dobre ciasto! Będę je na pewno robić częściej. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😉
Dziekuje za ten przepis! Jest już z nami od lat, czasem wykorzystuje go żeby zrobić kruche ciasto z powidłami zamiast jabłek – tez fajnie wychodzi! Natomiast ja zawsze po dodaniu dwóch jajek mam suchą i rozpadająca się masę, dodaje wtedy jeszcze jedno żółtko i jest pięknie 🙂 . Z tym ze mąkę gryczana zastępuje kukurydziana, bo niektórzy u nas niegłupia tego gryczanej posmaku. To pewnie stad ta różnica z dodatkowym jajkiem :). Pozdrawiam!
Szarlotka wyszła przepyszna, lepsza niż glutenowa, co prawda trochę pozmieniałam mąki tzn zamiast ryżowej dodałam sorgo i zamiast gryczanej owsianą i trochę kukurydzianej. Gryczanej chyba z łyżkę dałam, zamiast masła klarownego zwykłe, efekt super, ciasto bardzo smaczne dziękuję????
Proszę dać sodę zamiast proszku do pieczenia, bo ma być bezglutenowe ????
Wyszło,mimo że skopałam i dodałam całe jajka do ciasta. Do jabłek dodałam łyżkę miodu. Synek zajadał,wiec juz mi nic więcej nie potrzeba ????
Czy ten przepis będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą? Mam wątpliwości co do mąki ziemniaczanej – czy i czym mogę ją zastąpić?
Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na kokosową ?
Każdą inną tylko nie kokosową. 😉
Chciałabym zadać bardzo nieoryginalne pytanie, ale kompletnie nie mam białej mąki gryczanej, a mnóstwo innych mąk: owsianą, jaglaną, z tapioki.. Czy Pani zdaniem, któraś z tych mąk mogłaby śmiało zastąpić mąkę gryczaną?
Mara, zamień owsianą. Pozdrawiam! :*
Pani Agnieszko robię te ciasto regularnie,pyszne to fakt, wczoraj chciałam je zrobić z przepisu z książki i zauważyłam,że nie jest napisane ile i jak długo piec ,po tym jak ścieramy na tarce pozostała część schłodzonego ciasta ( str 234) to taka uwaga dla tych ,którzy pieka je pierwszy raz i korzystają właśnie z książki. Na szczęście jest jeszcze na stronie 😉 pozdrawiam serdecznie
Hej! Szarlotka na stałe zagościła w moim domu – jest naprawdę pyszna! Zwłaszcza, gdy decyduję się na większą ilość jabłek. Ja zamiast ksylitolu daję cukier z odrobiną erytrytolu 🙂 No i daję zwykłe masło, a proszek zastępuję sodą.
Mam natomiast pytanie – czy jabłka koniecznie trzeba schłodzić, czy można wykładać gorące?
Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Witam ,upiekłam dzisiaj szarlotkę jest przepyszna niebo w gębie . Niedawno trafiłam na Pani stronę i jestem pod wrażeniem , będę często korzystała z przepisów .
Gosieńko, jak miło mi to czytać… Niezwykle motywujące słowa za które dziękuję. :* Buziaki :*
Jak długo pięć jeżeli piekę z potrójnej ilości?
Podobnie, bo grubość będzie podobna, tylko forma większa – tak obstawiam. 😉
Szarlotka wyszła genialna. Czy można byłoby samo ciasto zamrozić?
Cieszę się. 😀 Nie mroziłam, ale uważam, że spokojnie można.
czy można dać zwykłe masło zamiast klarowanego? jaka jest różnica w cieście?
Tak, wszedzie gdzie mam klarowane spokojnie można użyć zwykłego.
Część. Czy w przepisie są dobre proporcje? Ciasto wyszło rzadkie jak śmietana. Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Mam go dać 140 gr.
Tak, w przepisie są dobre proporcje – to ciasto było robione przez czytelników bloga bardzo wiele razy… Coś wpłynęło na konsystencje ciasta – może własnie ten olej. Ciasto z zimnym masłem wygląda tak, jak na zdjęciu w przepisie – jest bardzo gęste. Na oleju kokosowym nie robiłam nigdy. Jeżeli miałabym podmieniać tłuszcz, to zamiast oleju dałabym mus kokosowy – nie wiem, czy w takich samych proporcjach, jak masła – musiałabym to osobiście przetestować. Nie lubię tak gdybać…
Kurcze to będzie jednorazowy wypiek do przedszkola , juz mam olej kokosowy. Po prostu mojego synka kolega jest na diecie. A moze zmiejszyc ilosc tłuszczu o polowe?
Ewelina, daj mniej i nie rozpuszczaj-coś koło 100 g bym próbowała.
Właśnie robię to ciasto z olejem kokosowym i oliwą zamiwst masła (zamiana z uwagi na wskazania dietetyczne u dziecka). Dałam 100g oleju kokosowego nierafinowanego, z lodówki, zimnego, starłam je na tarce i wtedy rozciera się je dobrze z mąką palcami, jak masło 🙂 I 40g dopełniłam oliwą z oliwek, do tego dwa żółtka jak w przepisie i wyszła piękna, gładka, zwarta kula ciasta o mocno żółtym kolorze 😉 Przepis jeet super! Bardzo dziękuję! 🙂
Marta, to ja dziękuję za podzielenie się swoją modyfikacją. Buziaki! :*
maslo klarowane nie zawiera bialka mleka?
Masł klarowane to tłuszcz – z zasady nie zawiera białka,może zawierać śladówki.
Doskonałe 🙂 do jabłek dodałam trochę gruszek, do spodu zero cukru tylko 2 łyżki miodu (podwójna porcja ciasta) Aga, pyszne… Że też ja do tej pory robiłam szarlotki z innych przepisów ..
Bardzo smaczne,ale na początku było bardzo bardzo miękkie, nawet po kilku godzinach. Dopiero po wystawieniu na balkon stwardnialo trochę. No i u mnie góra inaczej wygląda, wiórki ciasta nie są widoczne, ciasto się jakby stopiło w jedną całość. Nie wiem czy ciasto było za mokre, za dużo masła?
Dzis mi dziecko upieklo to ciasto na urodziny. Z nowo zakupionej maki z bialego ryzu. I znow wyszlo dobre smakowo, ale piaskowe w teksturze. Wiec poszlam za twoja rada i sprobowalam te make na surowo. To ona winowajca ! Dziady, ze tez nie miela porzadnie maki. A najblizszy sklep azjatycki ode mnie 26 km.
Chciałabym zastąpić m.gryczaną m.orkiszową. będzie OK?.Dodaję masę z jabłek a potem na to warstwa z piany białek? Czy to ma być zmieszane ze sobą bo na zdjęciu nie ma masy z białek…?
W smaku ciasto okazalo sie wysmienite. Jablka spisaly sie na medal. Ale tekstura mi sie nie spodobala – takie wrazenie, ze autentyczny piasek w ustach. Moze byc temu kilka przyczyn. Kasze gryczana biala mielilam w mlynku elektrycznym do kawy. Moze nie dostatecznie zmielilam. Potem maka ryzowa u mnie byla tylko pelnoziarnista, moze to ona dla ten efekt. Sol himalajska (84 mikroelementy) mogla tez nabruzdzic. I w koncu piekarnik z termoobiegiem mogl za bardzo wysuszyc. Co Ago, myslisz o tym?
Olesiu, jak piasek w teksturze, to tylko i wyłącznie wina mąki ryżowej. Jeżeli masz jeszcze tę mąkę zmieloną, to weź jej spróbuj i wtedy zobaczysz, takie to są twarde kwałki. Podczas pieczenia tego bardzo nie zmienisz, ona się nie rozpada. A pełnoziarnista nawet kupna jest sporo grubsza od białej. Ja w swojej kuchni uzywam białej ryżowej z azjatyckich sklepów – doskonale zmielona!
Zrobilam to ciasto na jutro, na podwieczorek :). Wiec o walorach smakowych sie na razie nie wypowiem. Jak zagniatalam maki z maslem, to najpierw baaardzo dlugo mialam kawalki masla i taki niby piasek, i to sie nie chcialo zmieniac. Juz chcialam to wywalic do kosza, ale pomyslalam sobie – u Agi nie moze byc chybnych proporcji, musze kontynuowac! I nagle, po uplywie pewnego czasu zagniatania ciasto zmienilo sie w ciasto :). Do lodowki wstawilam w pojemniku szklanym, bo nie lubie folii spozywczej (plastyk, perturbatory hormonalne). Tez stwardnialo. A jablka dusilam baaardzo dlugo, i ni w cholere nie chcialy mi sie rozpasc. Pewnie taka odmiana. W koncu staly sie bardzo miekkie, ale trzymaly nieskazitelnie swoj ksztalt kostki, i takowe hardo do ciasta poszly :). Czy masz, Ago, jakis trik, by scierane na tarce ciasto rozkladalo sie po blasze rownomiernie? Moze mam niewygodna tarke (czteroscienna)? Musialam niezle dopracowac to swymi palcami pianistki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Hej, Aga czy do ciasta wchodzi 30 gramów ksylitolu a dodatkowo 2 lyżki do piany z białek? czy te 30 gram to jest tylko do piany z białek?
Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂 i pozdrawiam;)
Cześć Lucyna! 30 g + 2 łyżki.
Buziaki :*
Świetny przepis ?wprawdzie robiąc ciasto w nocy i w pośpiechu dodałam całe jajka, ale po zwiększeniu ilości mąki wyszło ok. Nie miałam mąki gryczanej jasnej więc dałam ciemną -nie czuć tego w smaku; miałam końcówkę ziemniaczanej więc dodałam z tapioki ?
Halinka (jak mi się podoba to imię), bardzo się cieszę, że ciasto wyszło smaczne. Może dzięki Twoim innowacjom jeszcze lepsze. 😀
Ściskam :*
Czym zastąpić mąkę ryżową alergia kukurydzianej też nie wchodzi w rachubę?Pozdrawiam
Idealna jest z sorgo. Pozdrawiam również. :*
Pani Agnieszko, jak dobrze że jest ten blog !! Często sięgam po Pani przepisy. Jabłecznik również robiłam, jest przepysznie delikatny. Jedynie co zmieniłam to do ciasta dodałam łyżkę smalcu i śmietany 12%, ponieważ było bardzo kruche, kulkę co prawda uformowałam ale ledwo się trzymała. Polecam przepis wszystkim smakoszom jabłeczników, którzy nie mogą jeść glutenu. 🙂 pozdrawiam serdecznie
Aniu, Twoje słowa wielką radość u mnie właśnie spowodowały. Piszę i promienieję. Bardzo Ci dziękuję… Buziaki ???
a czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną ?
Daria, zastąpiłabym skrobią kukurydzianą, ryżową lub tapioką.
Witaj Aga ?
Przypadkowo wrzuciłam do ciasta całe jaja, zerknęłam szybko w przepis i nie doczytałam ze chodzi o żółtka. Da sie to ciasto jeszcze uratować? ?
Pozdrawiam
Olu, będzie mniej kruche, bardziej twarde, pewnie więcej trochę mąk trzeba będzie dać, ale ja bym robiła dalej.
Dziekuje za szybka odpowiedz 🙂 wiec działam dalej 😀
Buziaki :*
A czy można jakoś zastąpić mąkę gryczaną? 🙂
Cześć Monika! Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że mąka z brązowego ryżu powinna dać smakowo i teksturowo rade. Pozdrawiam.
o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
I ..
nie ma!
taka była pyszna, mniam! <3
😀 No i dobrze, nam rodzicom też coś się od życia należy. 😀 Zawsze jest okazja, żeby zrobić kolejną. 😀 Bardzo mi miło Aneta to czytać. Ściskam i do napisania.. :*
Agnieszko, to ciasto jest wspaniałe… 🙂
Iwona, ale się cieszę. 😀 Dziękuję Ci za ten wpis… Ściskam. :*
Kłaniam się w pas za to cudo Aga! Pycha!
Daria, a ja się za tak miły komentarz do stóp rzucam. Dziękuję… Ściskam. :*
można prosić o podanie na szklanki ile to g poszczegolnych mąk brak wagi 🙁 dziekuje
Marta. Niestety nie mam w domu niczego, co ma pojemność szklanki. Same małe szklaneczki, kubki i filiżanki. Musze w końcu zakupić. Dlatego tez u mnie przepisów na szklanki brak. Nie umiem Ci pomóc. Są w internecie przeliczniki wag i miar, może tam będą mąki, których chcemy. Pozdrawiam.
Czy do bialek dajesz ksylitol W pudrze? Mozna dac normalny?
Można bez problemu dodać. Ja ubijam piane z białek na początku samą, a potem dodaje ksylitol. Ze wszystkimi pianami zawsze tak robię. Pozdrawiam
Czy MOŻNA ZASTĄPIĆ masło olejem kokosowym?
Beata, nie robiłam, ale bym próbowała. Tłuszcz to tłuszcz. Pozdrawiam. :*
SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!
Czy MOżna CZYMŚ zastąpić jajka?
Nigdy ich nie zastępowałam w tym przepisie- ciężko mi poradzić bez wypróbowania receptury.
Ja często zastępuje jajka bananami. Jedno jajko jednym bananem średniej wielkości. Do pieczenia sporów również się nadaje 🙂
dzień dobry.
a jaka jest wielkość blaszki?
Piekę w tortownicy o średnicy ok 25 cm. Jak chcemy na taka klasyczna blachę, to polecam proporcje podwoić. Pozdrawiam.
Witam,
JEŚLI ZAMIAST KSYLITOLU DODAJĘ CUKIER, TO W TAKICH SAMYCH ILOŚCIACH?
pOZDRAWIAM!
Maju, jeżeli lubisz słodkie, to daj z 10 dag więcej cukru. Pozdrawiam.:)
Witam
Prosze o info jaka wielkość blaszki ?
Pozdrawiam
Agnieszka
Aga, tutaj była o średnicy 24 cm.