Ciasta

Bezglutenowa szarlotka.

Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej. Żeby jednak smak gryki nie dominował trzeba do jej wypieku dodać mąkę gryczaną biało (niepaloną), która jest delikatniejsza w smaku od palonej, posiada też silniejsze właściwości wiążące ciasto. Na potrzeby ciasta mielę kaszę gryczaną białą.

Ciasto:

140 g masła klarowanego- zimnego

80 g mąki ryżowej

75 g mąki ziemniaczanej

70 g mąki gryczanej niepalonej

30 g ksylitolu

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli.

Wykonanie:


Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.


W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.

1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek np.Szara Reneta

30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie.

Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.

Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.


Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Rada:

  • Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.
  • Mąkę gryczaną możesz zamienić np. na sorgo, kasztanową.

Zapraszam na:img_0157-13.jpg

Tagged , , ,

62 thoughts on “Bezglutenowa szarlotka.

    1. Piekę w tortownicy o średnicy ok 25 cm. Jak chcemy na taka klasyczna blachę, to polecam proporcje podwoić. Pozdrawiam.

    1. Ja często zastępuje jajka bananami. Jedno jajko jednym bananem średniej wielkości. Do pieczenia sporów również się nadaje 🙂

  1. SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!

    1. Można bez problemu dodać. Ja ubijam piane z białek na początku samą, a potem dodaje ksylitol. Ze wszystkimi pianami zawsze tak robię. Pozdrawiam

    1. Marta. Niestety nie mam w domu niczego, co ma pojemność szklanki. Same małe szklaneczki, kubki i filiżanki. Musze w końcu zakupić. Dlatego tez u mnie przepisów na szklanki brak. Nie umiem Ci pomóc. Są w internecie przeliczniki wag i miar, może tam będą mąki, których chcemy. Pozdrawiam.

  2. o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
    I ..
    nie ma!
    taka była pyszna, mniam! <3

    1. 😀 No i dobrze, nam rodzicom też coś się od życia należy. 😀 Zawsze jest okazja, żeby zrobić kolejną. 😀 Bardzo mi miło Aneta to czytać. Ściskam i do napisania.. :*

    1. Cześć Monika! Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że mąka z brązowego ryżu powinna dać smakowo i teksturowo rade. Pozdrawiam.

  3. Witaj Aga ?
    Przypadkowo wrzuciłam do ciasta całe jaja, zerknęłam szybko w przepis i nie doczytałam ze chodzi o żółtka. Da sie to ciasto jeszcze uratować? ?
    Pozdrawiam

  4. Pani Agnieszko, jak dobrze że jest ten blog !! Często sięgam po Pani przepisy. Jabłecznik również robiłam, jest przepysznie delikatny. Jedynie co zmieniłam to do ciasta dodałam łyżkę smalcu i śmietany 12%, ponieważ było bardzo kruche, kulkę co prawda uformowałam ale ledwo się trzymała. Polecam przepis wszystkim smakoszom jabłeczników, którzy nie mogą jeść glutenu. 🙂 pozdrawiam serdecznie

    1. Aniu, Twoje słowa wielką radość u mnie właśnie spowodowały. Piszę i promienieję. Bardzo Ci dziękuję… Buziaki ???

  5. Świetny przepis ?wprawdzie robiąc ciasto w nocy i w pośpiechu dodałam całe jajka, ale po zwiększeniu ilości mąki wyszło ok. Nie miałam mąki gryczanej jasnej więc dałam ciemną -nie czuć tego w smaku; miałam końcówkę ziemniaczanej więc dodałam z tapioki ?

    1. Halinka (jak mi się podoba to imię), bardzo się cieszę, że ciasto wyszło smaczne. Może dzięki Twoim innowacjom jeszcze lepsze. 😀
      Ściskam :*

  6. Hej, Aga czy do ciasta wchodzi 30 gramów ksylitolu a dodatkowo 2 lyżki do piany z białek? czy te 30 gram to jest tylko do piany z białek?
    Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂 i pozdrawiam;)

  7. Zrobilam to ciasto na jutro, na podwieczorek :). Wiec o walorach smakowych sie na razie nie wypowiem. Jak zagniatalam maki z maslem, to najpierw baaardzo dlugo mialam kawalki masla i taki niby piasek, i to sie nie chcialo zmieniac. Juz chcialam to wywalic do kosza, ale pomyslalam sobie – u Agi nie moze byc chybnych proporcji, musze kontynuowac! I nagle, po uplywie pewnego czasu zagniatania ciasto zmienilo sie w ciasto :). Do lodowki wstawilam w pojemniku szklanym, bo nie lubie folii spozywczej (plastyk, perturbatory hormonalne). Tez stwardnialo. A jablka dusilam baaardzo dlugo, i ni w cholere nie chcialy mi sie rozpasc. Pewnie taka odmiana. W koncu staly sie bardzo miekkie, ale trzymaly nieskazitelnie swoj ksztalt kostki, i takowe hardo do ciasta poszly :). Czy masz, Ago, jakis trik, by scierane na tarce ciasto rozkladalo sie po blasze rownomiernie? Moze mam niewygodna tarke (czteroscienna)? Musialam niezle dopracowac to swymi palcami pianistki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  8. W smaku ciasto okazalo sie wysmienite. Jablka spisaly sie na medal. Ale tekstura mi sie nie spodobala – takie wrazenie, ze autentyczny piasek w ustach. Moze byc temu kilka przyczyn. Kasze gryczana biala mielilam w mlynku elektrycznym do kawy. Moze nie dostatecznie zmielilam. Potem maka ryzowa u mnie byla tylko pelnoziarnista, moze to ona dla ten efekt. Sol himalajska (84 mikroelementy) mogla tez nabruzdzic. I w koncu piekarnik z termoobiegiem mogl za bardzo wysuszyc. Co Ago, myslisz o tym?

    1. Olesiu, jak piasek w teksturze, to tylko i wyłącznie wina mąki ryżowej. Jeżeli masz jeszcze tę mąkę zmieloną, to weź jej spróbuj i wtedy zobaczysz, takie to są twarde kwałki. Podczas pieczenia tego bardzo nie zmienisz, ona się nie rozpada. A pełnoziarnista nawet kupna jest sporo grubsza od białej. Ja w swojej kuchni uzywam białej ryżowej z azjatyckich sklepów – doskonale zmielona!

  9. Chciałabym zastąpić m.gryczaną m.orkiszową. będzie OK?.Dodaję masę z jabłek a potem na to warstwa z piany białek? Czy to ma być zmieszane ze sobą bo na zdjęciu nie ma masy z białek…?

  10. Dzis mi dziecko upieklo to ciasto na urodziny. Z nowo zakupionej maki z bialego ryzu. I znow wyszlo dobre smakowo, ale piaskowe w teksturze. Wiec poszlam za twoja rada i sprobowalam te make na surowo. To ona winowajca ! Dziady, ze tez nie miela porzadnie maki. A najblizszy sklep azjatycki ode mnie 26 km.

  11. Bardzo smaczne,ale na początku było bardzo bardzo miękkie, nawet po kilku godzinach. Dopiero po wystawieniu na balkon stwardnialo trochę. No i u mnie góra inaczej wygląda, wiórki ciasta nie są widoczne, ciasto się jakby stopiło w jedną całość. Nie wiem czy ciasto było za mokre, za dużo masła?

  12. Doskonałe 🙂 do jabłek dodałam trochę gruszek, do spodu zero cukru tylko 2 łyżki miodu (podwójna porcja ciasta) Aga, pyszne… Że też ja do tej pory robiłam szarlotki z innych przepisów ..

  13. Część. Czy w przepisie są dobre proporcje? Ciasto wyszło rzadkie jak śmietana. Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Mam go dać 140 gr.

    1. Tak, w przepisie są dobre proporcje – to ciasto było robione przez czytelników bloga bardzo wiele razy… Coś wpłynęło na konsystencje ciasta – może własnie ten olej. Ciasto z zimnym masłem wygląda tak, jak na zdjęciu w przepisie – jest bardzo gęste. Na oleju kokosowym nie robiłam nigdy. Jeżeli miałabym podmieniać tłuszcz, to zamiast oleju dałabym mus kokosowy – nie wiem, czy w takich samych proporcjach, jak masła – musiałabym to osobiście przetestować. Nie lubię tak gdybać…

      1. Kurcze to będzie jednorazowy wypiek do przedszkola , juz mam olej kokosowy. Po prostu mojego synka kolega jest na diecie. A moze zmiejszyc ilosc tłuszczu o polowe?

          1. Właśnie robię to ciasto z olejem kokosowym i oliwą zamiwst masła (zamiana z uwagi na wskazania dietetyczne u dziecka). Dałam 100g oleju kokosowego nierafinowanego, z lodówki, zimnego, starłam je na tarce i wtedy rozciera się je dobrze z mąką palcami, jak masło 🙂 I 40g dopełniłam oliwą z oliwek, do tego dwa żółtka jak w przepisie i wyszła piękna, gładka, zwarta kula ciasta o mocno żółtym kolorze 😉 Przepis jeet super! Bardzo dziękuję! 🙂

          2. Marta, to ja dziękuję za podzielenie się swoją modyfikacją. Buziaki! :*

  14. Witam ,upiekłam dzisiaj szarlotkę jest przepyszna niebo w gębie . Niedawno trafiłam na Pani stronę i jestem pod wrażeniem , będę często korzystała z przepisów .

  15. Hej! Szarlotka na stałe zagościła w moim domu – jest naprawdę pyszna! Zwłaszcza, gdy decyduję się na większą ilość jabłek. Ja zamiast ksylitolu daję cukier z odrobiną erytrytolu 🙂 No i daję zwykłe masło, a proszek zastępuję sodą.

    Mam natomiast pytanie – czy jabłka koniecznie trzeba schłodzić, czy można wykładać gorące?

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

  16. Pani Agnieszko robię te ciasto regularnie,pyszne to fakt, wczoraj chciałam je zrobić z przepisu z książki i zauważyłam,że nie jest napisane ile i jak długo piec ,po tym jak ścieramy na tarce pozostała część schłodzonego ciasta ( str 234) to taka uwaga dla tych ,którzy pieka je pierwszy raz i korzystają właśnie z książki. Na szczęście jest jeszcze na stronie 😉 pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *