Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej. Żeby jednak smak gryki nie dominował trzeba do jej wypieku dodać mąkę gryczaną biało (niepaloną), która jest delikatniejsza w smaku od palonej, posiada też silniejsze właściwości wiążące ciasto. Na potrzeby ciasta mielę kaszę gryczaną białą.

Ciasto:

140 g masła klarowanego- zimnego

80 g mąki ryżowej

75 g mąki ziemniaczanej

70 g mąki gryczanej niepalonej

30 g ksylitolu

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli.

Wykonanie:


Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.


W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.

1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek np.Szara Reneta

30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie.

Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.

Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.


Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Rada:

  • Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.
  • Mąkę gryczaną możesz zamienić np. na sorgo, kasztanową.

Zapraszam na:img_0157-13.jpg

Komentarze:
71 komentarzy
  1. Ula 10 listopada, 2023 at 18:32 - Reply

    Wyszło bardzo dobre ciasto! Będę je na pewno robić częściej. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😉

  2. Agata 28 października, 2023 at 10:38 - Reply

    Dziekuje za ten przepis! Jest już z nami od lat, czasem wykorzystuje go żeby zrobić kruche ciasto z powidłami zamiast jabłek – tez fajnie wychodzi! Natomiast ja zawsze po dodaniu dwóch jajek mam suchą i rozpadająca się masę, dodaje wtedy jeszcze jedno żółtko i jest pięknie 🙂 . Z tym ze mąkę gryczana zastępuje kukurydziana, bo niektórzy u nas niegłupia tego gryczanej posmaku. To pewnie stad ta różnica z dodatkowym jajkiem :). Pozdrawiam!

  3. Edyta 6 sierpnia, 2023 at 17:00 - Reply

    Szarlotka wyszła przepyszna, lepsza niż glutenowa, co prawda trochę pozmieniałam mąki tzn zamiast ryżowej dodałam sorgo i zamiast gryczanej owsianą i trochę kukurydzianej. Gryczanej chyba z łyżkę dałam, zamiast masła klarownego zwykłe, efekt super, ciasto bardzo smaczne dziękuję????

  4. Kasia W 29 września, 2022 at 14:41 - Reply

    Wyszło,mimo że skopałam i dodałam całe jajka do ciasta. Do jabłek dodałam łyżkę miodu. Synek zajadał,wiec juz mi nic więcej nie potrzeba ????

  5. Justyna 14 kwietnia, 2022 at 06:44 - Reply

    Czy ten przepis będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą? Mam wątpliwości co do mąki ziemniaczanej – czy i czym mogę ją zastąpić?

  6. Marzena 17 grudnia, 2021 at 11:54 - Reply

    Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na kokosową ?

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2021 at 15:15 - Reply

      Każdą inną tylko nie kokosową. 😉

  7. Mara 29 listopada, 2021 at 13:45 - Reply

    Chciałabym zadać bardzo nieoryginalne pytanie, ale kompletnie nie mam białej mąki gryczanej, a mnóstwo innych mąk: owsianą, jaglaną, z tapioki.. Czy Pani zdaniem, któraś z tych mąk mogłaby śmiało zastąpić mąkę gryczaną?

    • Aga Bednarska 29 listopada, 2021 at 14:01 - Reply

      Mara, zamień owsianą. Pozdrawiam! :*

  8. Ania 4 kwietnia, 2021 at 09:39 - Reply

    Pani Agnieszko robię te ciasto regularnie,pyszne to fakt, wczoraj chciałam je zrobić z przepisu z książki i zauważyłam,że nie jest napisane ile i jak długo piec ,po tym jak ścieramy na tarce pozostała część schłodzonego ciasta ( str 234) to taka uwaga dla tych ,którzy pieka je pierwszy raz i korzystają właśnie z książki. Na szczęście jest jeszcze na stronie 😉 pozdrawiam serdecznie

  9. Marta 22 stycznia, 2021 at 17:07 - Reply

    Hej! Szarlotka na stałe zagościła w moim domu – jest naprawdę pyszna! Zwłaszcza, gdy decyduję się na większą ilość jabłek. Ja zamiast ksylitolu daję cukier z odrobiną erytrytolu 🙂 No i daję zwykłe masło, a proszek zastępuję sodą.

    Mam natomiast pytanie – czy jabłka koniecznie trzeba schłodzić, czy można wykładać gorące?

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

  10. Gosia 4 listopada, 2020 at 20:24 - Reply

    Witam ,upiekłam dzisiaj szarlotkę jest przepyszna niebo w gębie . Niedawno trafiłam na Pani stronę i jestem pod wrażeniem , będę często korzystała z przepisów .

    • Aga Bednarska 6 listopada, 2020 at 18:52 - Reply

      Gosieńko, jak miło mi to czytać… Niezwykle motywujące słowa za które dziękuję. :* Buziaki :*

  11. Karolina 28 sierpnia, 2020 at 06:04 - Reply

    Jak długo pięć jeżeli piekę z potrójnej ilości?

    • Aga Bednarska 29 sierpnia, 2020 at 13:27 - Reply

      Podobnie, bo grubość będzie podobna, tylko forma większa – tak obstawiam. 😉

  12. Karolina 16 sierpnia, 2020 at 09:00 - Reply

    Szarlotka wyszła genialna. Czy można byłoby samo ciasto zamrozić?

    • Aga Bednarska 16 sierpnia, 2020 at 13:27 - Reply

      Cieszę się. 😀 Nie mroziłam, ale uważam, że spokojnie można.

  13. Magda 27 lipca, 2020 at 13:24 - Reply

    czy można dać zwykłe masło zamiast klarowanego? jaka jest różnica w cieście?

    • Aga Bednarska 27 lipca, 2020 at 14:19 - Reply

      Tak, wszedzie gdzie mam klarowane spokojnie można użyć zwykłego.

  14. Ewelina 25 czerwca, 2020 at 13:33 - Reply

    Część. Czy w przepisie są dobre proporcje? Ciasto wyszło rzadkie jak śmietana. Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Mam go dać 140 gr.

    • Aga Bednarska 25 czerwca, 2020 at 13:39 - Reply

      Tak, w przepisie są dobre proporcje – to ciasto było robione przez czytelników bloga bardzo wiele razy… Coś wpłynęło na konsystencje ciasta – może własnie ten olej. Ciasto z zimnym masłem wygląda tak, jak na zdjęciu w przepisie – jest bardzo gęste. Na oleju kokosowym nie robiłam nigdy. Jeżeli miałabym podmieniać tłuszcz, to zamiast oleju dałabym mus kokosowy – nie wiem, czy w takich samych proporcjach, jak masła – musiałabym to osobiście przetestować. Nie lubię tak gdybać…

      • Ewelina 25 czerwca, 2020 at 13:53

        Kurcze to będzie jednorazowy wypiek do przedszkola , juz mam olej kokosowy. Po prostu mojego synka kolega jest na diecie. A moze zmiejszyc ilosc tłuszczu o polowe?

      • Aga Bednarska 25 czerwca, 2020 at 14:40

        Ewelina, daj mniej i nie rozpuszczaj-coś koło 100 g bym próbowała.

      • Marta 31 stycznia, 2021 at 11:32

        Właśnie robię to ciasto z olejem kokosowym i oliwą zamiwst masła (zamiana z uwagi na wskazania dietetyczne u dziecka). Dałam 100g oleju kokosowego nierafinowanego, z lodówki, zimnego, starłam je na tarce i wtedy rozciera się je dobrze z mąką palcami, jak masło 🙂 I 40g dopełniłam oliwą z oliwek, do tego dwa żółtka jak w przepisie i wyszła piękna, gładka, zwarta kula ciasta o mocno żółtym kolorze 😉 Przepis jeet super! Bardzo dziękuję! 🙂

      • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 00:45

        Marta, to ja dziękuję za podzielenie się swoją modyfikacją. Buziaki! :*

  15. paulina 22 maja, 2020 at 14:48 - Reply

    maslo klarowane nie zawiera bialka mleka?

    • Aga Bednarska 25 maja, 2020 at 10:53 - Reply

      Masł klarowane to tłuszcz – z zasady nie zawiera białka,może zawierać śladówki.

  16. Eva 3 maja, 2020 at 12:28 - Reply

    Doskonałe 🙂 do jabłek dodałam trochę gruszek, do spodu zero cukru tylko 2 łyżki miodu (podwójna porcja ciasta) Aga, pyszne… Że też ja do tej pory robiłam szarlotki z innych przepisów ..

  17. Iza 26 kwietnia, 2020 at 20:35 - Reply

    Bardzo smaczne,ale na początku było bardzo bardzo miękkie, nawet po kilku godzinach. Dopiero po wystawieniu na balkon stwardnialo trochę. No i u mnie góra inaczej wygląda, wiórki ciasta nie są widoczne, ciasto się jakby stopiło w jedną całość. Nie wiem czy ciasto było za mokre, za dużo masła?

  18. Olesia 25 kwietnia, 2020 at 16:30 - Reply

    Dzis mi dziecko upieklo to ciasto na urodziny. Z nowo zakupionej maki z bialego ryzu. I znow wyszlo dobre smakowo, ale piaskowe w teksturze. Wiec poszlam za twoja rada i sprobowalam te make na surowo. To ona winowajca ! Dziady, ze tez nie miela porzadnie maki. A najblizszy sklep azjatycki ode mnie 26 km.

  19. Laurka 19 kwietnia, 2020 at 14:17 - Reply

    Chciałabym zastąpić m.gryczaną m.orkiszową. będzie OK?.Dodaję masę z jabłek a potem na to warstwa z piany białek? Czy to ma być zmieszane ze sobą bo na zdjęciu nie ma masy z białek…?

  20. Olesia 8 kwietnia, 2020 at 06:09 - Reply

    W smaku ciasto okazalo sie wysmienite. Jablka spisaly sie na medal. Ale tekstura mi sie nie spodobala – takie wrazenie, ze autentyczny piasek w ustach. Moze byc temu kilka przyczyn. Kasze gryczana biala mielilam w mlynku elektrycznym do kawy. Moze nie dostatecznie zmielilam. Potem maka ryzowa u mnie byla tylko pelnoziarnista, moze to ona dla ten efekt. Sol himalajska (84 mikroelementy) mogla tez nabruzdzic. I w koncu piekarnik z termoobiegiem mogl za bardzo wysuszyc. Co Ago, myslisz o tym?

    • Aga Bednarska 8 kwietnia, 2020 at 06:41 - Reply

      Olesiu, jak piasek w teksturze, to tylko i wyłącznie wina mąki ryżowej. Jeżeli masz jeszcze tę mąkę zmieloną, to weź jej spróbuj i wtedy zobaczysz, takie to są twarde kwałki. Podczas pieczenia tego bardzo nie zmienisz, ona się nie rozpada. A pełnoziarnista nawet kupna jest sporo grubsza od białej. Ja w swojej kuchni uzywam białej ryżowej z azjatyckich sklepów – doskonale zmielona!

  21. Olesia 6 kwietnia, 2020 at 16:20 - Reply

    Zrobilam to ciasto na jutro, na podwieczorek :). Wiec o walorach smakowych sie na razie nie wypowiem. Jak zagniatalam maki z maslem, to najpierw baaardzo dlugo mialam kawalki masla i taki niby piasek, i to sie nie chcialo zmieniac. Juz chcialam to wywalic do kosza, ale pomyslalam sobie – u Agi nie moze byc chybnych proporcji, musze kontynuowac! I nagle, po uplywie pewnego czasu zagniatania ciasto zmienilo sie w ciasto :). Do lodowki wstawilam w pojemniku szklanym, bo nie lubie folii spozywczej (plastyk, perturbatory hormonalne). Tez stwardnialo. A jablka dusilam baaardzo dlugo, i ni w cholere nie chcialy mi sie rozpasc. Pewnie taka odmiana. W koncu staly sie bardzo miekkie, ale trzymaly nieskazitelnie swoj ksztalt kostki, i takowe hardo do ciasta poszly :). Czy masz, Ago, jakis trik, by scierane na tarce ciasto rozkladalo sie po blasze rownomiernie? Moze mam niewygodna tarke (czteroscienna)? Musialam niezle dopracowac to swymi palcami pianistki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  22. Lucyna 8 lutego, 2020 at 11:18 - Reply

    Hej, Aga czy do ciasta wchodzi 30 gramów ksylitolu a dodatkowo 2 lyżki do piany z białek? czy te 30 gram to jest tylko do piany z białek?
    Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂 i pozdrawiam;)

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2020 at 11:22 - Reply

      Cześć Lucyna! 30 g + 2 łyżki.
      Buziaki :*

  23. Halinka 5 lutego, 2020 at 08:10 - Reply

    Świetny przepis ?wprawdzie robiąc ciasto w nocy i w pośpiechu dodałam całe jajka, ale po zwiększeniu ilości mąki wyszło ok. Nie miałam mąki gryczanej jasnej więc dałam ciemną -nie czuć tego w smaku; miałam końcówkę ziemniaczanej więc dodałam z tapioki ?

    • Aga Bednarska 5 lutego, 2020 at 18:35 - Reply

      Halinka (jak mi się podoba to imię), bardzo się cieszę, że ciasto wyszło smaczne. Może dzięki Twoim innowacjom jeszcze lepsze. 😀
      Ściskam :*

  24. Olga 27 maja, 2019 at 18:51 - Reply

    Czym zastąpić mąkę ryżową alergia kukurydzianej też nie wchodzi w rachubę?Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 27 maja, 2019 at 19:15 - Reply

      Idealna jest z sorgo. Pozdrawiam również. :*

  25. Ania 8 maja, 2019 at 08:42 - Reply

    Pani Agnieszko, jak dobrze że jest ten blog !! Często sięgam po Pani przepisy. Jabłecznik również robiłam, jest przepysznie delikatny. Jedynie co zmieniłam to do ciasta dodałam łyżkę smalcu i śmietany 12%, ponieważ było bardzo kruche, kulkę co prawda uformowałam ale ledwo się trzymała. Polecam przepis wszystkim smakoszom jabłeczników, którzy nie mogą jeść glutenu. 🙂 pozdrawiam serdecznie

    • Aga Bednarska 9 maja, 2019 at 18:17 - Reply

      Aniu, Twoje słowa wielką radość u mnie właśnie spowodowały. Piszę i promienieję. Bardzo Ci dziękuję… Buziaki ???

  26. Daria 11 października, 2018 at 11:43 - Reply

    a czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną ?

    • Aga Bednarska 20 października, 2018 at 09:27 - Reply

      Daria, zastąpiłabym skrobią kukurydzianą, ryżową lub tapioką.

  27. Ola 2 października, 2018 at 16:45 - Reply

    Witaj Aga ?
    Przypadkowo wrzuciłam do ciasta całe jaja, zerknęłam szybko w przepis i nie doczytałam ze chodzi o żółtka. Da sie to ciasto jeszcze uratować? ?
    Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 2 października, 2018 at 16:49 - Reply

      Olu, będzie mniej kruche, bardziej twarde, pewnie więcej trochę mąk trzeba będzie dać, ale ja bym robiła dalej.

      • Ola 2 października, 2018 at 16:55

        Dziekuje za szybka odpowiedz 🙂 wiec działam dalej 😀
        Buziaki :*

  28. Monika 27 lutego, 2018 at 06:34 - Reply

    A czy można jakoś zastąpić mąkę gryczaną? 🙂

    • Aga Bednarska 27 lutego, 2018 at 07:59 - Reply

      Cześć Monika! Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że mąka z brązowego ryżu powinna dać smakowo i teksturowo rade. Pozdrawiam.

  29. Aneta 4 lutego, 2018 at 14:10 - Reply

    o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
    I ..
    nie ma!
    taka była pyszna, mniam! <3

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2018 at 17:26 - Reply

      😀 No i dobrze, nam rodzicom też coś się od życia należy. 😀 Zawsze jest okazja, żeby zrobić kolejną. 😀 Bardzo mi miło Aneta to czytać. Ściskam i do napisania.. :*

  30. Iwona 21 grudnia, 2017 at 20:17 - Reply

    Agnieszko, to ciasto jest wspaniałe… 🙂

    • Aga Bednarska 22 grudnia, 2017 at 08:27 - Reply

      Iwona, ale się cieszę. 😀 Dziękuję Ci za ten wpis… Ściskam. :*

  31. Daria 17 grudnia, 2017 at 20:57 - Reply

    Kłaniam się w pas za to cudo Aga! Pycha!

    • Aga Bednarska 18 grudnia, 2017 at 06:07 - Reply

      Daria, a ja się za tak miły komentarz do stóp rzucam. Dziękuję… Ściskam. :*

  32. Marta 15 listopada, 2017 at 11:44 - Reply

    można prosić o podanie na szklanki ile to g poszczegolnych mąk brak wagi 🙁 dziekuje

    • Agnieszka Bednarska 15 listopada, 2017 at 12:13 - Reply

      Marta. Niestety nie mam w domu niczego, co ma pojemność szklanki. Same małe szklaneczki, kubki i filiżanki. Musze w końcu zakupić. Dlatego tez u mnie przepisów na szklanki brak. Nie umiem Ci pomóc. Są w internecie przeliczniki wag i miar, może tam będą mąki, których chcemy. Pozdrawiam.

  33. Monika 9 września, 2017 at 08:18 - Reply

    Czy do bialek dajesz ksylitol W pudrze? Mozna dac normalny?

    • Agnieszka Bednarska 27 września, 2017 at 08:31 - Reply

      Można bez problemu dodać. Ja ubijam piane z białek na początku samą, a potem dodaje ksylitol. Ze wszystkimi pianami zawsze tak robię. Pozdrawiam

  34. Beata 2 września, 2017 at 09:08 - Reply

    Czy MOŻNA ZASTĄPIĆ masło olejem kokosowym?

    • Agnieszka Bednarska 27 września, 2017 at 08:32 - Reply

      Beata, nie robiłam, ale bym próbowała. Tłuszcz to tłuszcz. Pozdrawiam. :*

  35. Monika 6 kwietnia, 2017 at 15:39 - Reply

    SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!

  36. Ania 9 stycznia, 2017 at 23:34 - Reply

    Czy MOżna CZYMŚ zastąpić jajka?

    • Agnieszka Bednarska 22 stycznia, 2017 at 17:39 - Reply

      Nigdy ich nie zastępowałam w tym przepisie- ciężko mi poradzić bez wypróbowania receptury.

    • Rosalita 18 grudnia, 2018 at 15:59 - Reply

      Ja często zastępuje jajka bananami. Jedno jajko jednym bananem średniej wielkości. Do pieczenia sporów również się nadaje 🙂

  37. Kasia 24 grudnia, 2016 at 07:53 - Reply

    dzień dobry.
    a jaka jest wielkość blaszki?

    • Agnieszka Bednarska 22 stycznia, 2017 at 17:38 - Reply

      Piekę w tortownicy o średnicy ok 25 cm. Jak chcemy na taka klasyczna blachę, to polecam proporcje podwoić. Pozdrawiam.

  38. Maja 18 grudnia, 2016 at 18:56 - Reply

    Witam,
    JEŚLI ZAMIAST KSYLITOLU DODAJĘ CUKIER, TO W TAKICH SAMYCH ILOŚCIACH?

    pOZDRAWIAM!

    • Agnieszka Bednarska 21 grudnia, 2016 at 23:07 - Reply

      Maju, jeżeli lubisz słodkie, to daj z 10 dag więcej cukru. Pozdrawiam.:)

      • Aga 1 lutego, 2020 at 10:50

        Witam
        Prosze o info jaka wielkość blaszki ?
        Pozdrawiam
        Agnieszka

      • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 21:04

        Aga, tutaj była o średnicy 24 cm.