Ciasto wyborne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu.
Kruche bezglutenowe ciasto długo zachowuje świeżość, czekoladowe nadzienie rozpływa się w ustach…
Jeżeli nie możesz używać czekolady na ciasto wyłóż dżem – moim ulubionym do tego typu ciast jest morelowy.
Do pieczenia ciasta użyłam prostokątną formę z wyjmowanym dnem. Polecam tego typu rozwiązania.
Składniki (forma 35 cm x11 cm)
Ciasto:
70 g skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej
60 g mąki ryżowej lub z sorgo
40 g mąki kukurydzianej
25 g skrobi ziemniaczanej
90 g margaryny lub masła – według preferencji
50 g ksylitolu lub preferowanego słodziła
2 jajka
5 g łuski babki jajowatej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie wegańskiej „śmietany” kokosowej 18 % – u mnie z Plantonu
60 g czekolady gorzkiej
2 łyżki białego rumu
15 g budyniu śmietankowego
25 g słodzidła
Wykonanie:
W misce miksujemy tłuszcz na gładką masę, następnie dodajemy jajka, słodzidło, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie ciasto (ok. 1/4 ciasta odejmujemy, zostawiamy na górną kratkę) umieszczamy między dwoma papierami, wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm, umieszczamy w formie papierem do góry, odrywamy papier, dociskamy do formy natłuszczoną dłonią. Nakłuwamy ciasto widelcem lub umieszczamy na nim ceramiczne obciążniki do tatr. Podpiekamy w piekarniku nagranym do 170 stopni przez ok. 10 minut.
Masa.
W misce nad parą wodną rozpuszczamy czekoladę, dodajemy ją do umieszczonej w misce „śmietany”, dokładamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy do ich połączenia.
Masę umieszczamy na podpieczonym spodzie. Pozostawioną część ciasta wałkujemy między papierem do pieczenia, radełkiem/nożem wycinamy paski, układamy je na masie.
Ciasto pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni.
czy łuska babki jest niezbędnie potrzebna?
Tak, bo zmienia proporcje – jeżeli jej nie doda się, to zachowując te sama ilość składników ciasto będzie półpłynne.
Cześć,
mąkę gryczaną z przepisu na chleb z foremki (strona 66), czym można zastąpić? Upiekłam, konsystencja super, wszystko super, ale gryczany zapach i smak tak wybijał, że ledwo zjadłam, bo nie znoszę tej kaszy. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia
Może użyłaś mąki gryczanej palonej? Ta dominuję mocno wypieki, ja takiej nie używam, tylko białej. Możesz podmienić mąką z sorgo.