Ciasto wyborne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu. 

Kruche bezglutenowe ciasto długo zachowuje świeżość, czekoladowe nadzienie rozpływa się w ustach…

Jeżeli nie możesz używać czekolady  na ciasto wyłóż dżem – moim ulubionym do tego typu ciast jest morelowy.

Do pieczenia ciasta użyłam prostokątną formę z wyjmowanym dnem. Polecam tego typu rozwiązania.

Składniki (forma 35 cm x11 cm)

Ciasto:

70 g skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej 

60 g mąki ryżowej lub z sorgo 

40 g mąki kukurydzianej 

25 g skrobi ziemniaczanej 

90 g margaryny lub masła – według preferencji

50 g ksylitolu lub preferowanego słodziła 

2 jajka 

5 g łuski babki jajowatej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli 

Nadzienie:

1 opakowanie wegańskiej „śmietany” kokosowej 18 % – u mnie z Plantonu 

60 g czekolady gorzkiej 

2 łyżki białego rumu

15 g budyniu śmietankowego

25 g słodzidła 

Wykonanie:

W misce miksujemy tłuszcz na gładką masę, następnie dodajemy jajka, słodzidło, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie ciasto (ok. 1/4 ciasta odejmujemy, zostawiamy na górną kratkę) umieszczamy między dwoma papierami, wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm, umieszczamy w formie papierem do góry, odrywamy papier, dociskamy do formy natłuszczoną dłonią. Nakłuwamy ciasto widelcem lub umieszczamy na nim ceramiczne obciążniki do tatr. Podpiekamy w piekarniku nagranym do 170 stopni przez ok. 10 minut.
Masa.

W misce nad parą wodną rozpuszczamy czekoladę, dodajemy ją do umieszczonej w misce „śmietany”, dokładamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy do ich połączenia. 

Masę umieszczamy na podpieczonym spodzie. Pozostawioną część ciasta wałkujemy między papierem do pieczenia, radełkiem/nożem wycinamy paski, układamy je na masie. 

Ciasto pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni. 

Komentarze:
4 komentarze
  1. asia 27 marca, 2023 at 17:18 - Reply

    czy łuska babki jest niezbędnie potrzebna?

    • Aga Bednarska 30 marca, 2023 at 13:31 - Reply

      Tak, bo zmienia proporcje – jeżeli jej nie doda się, to zachowując te sama ilość składników ciasto będzie półpłynne.

  2. Katarzyna 19 kwietnia, 2022 at 14:54 - Reply

    Cześć,
    mąkę gryczaną z przepisu na chleb z foremki (strona 66), czym można zastąpić? Upiekłam, konsystencja super, wszystko super, ale gryczany zapach i smak tak wybijał, że ledwo zjadłam, bo nie znoszę tej kaszy. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia

    • Aga Bednarska 4 maja, 2022 at 19:02 - Reply

      Może użyłaś mąki gryczanej palonej? Ta dominuję mocno wypieki, ja takiej nie używam, tylko białej. Możesz podmienić mąką z sorgo.