Pierogi.

Pierogi z ziemniakami i grzybami. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, wegańskie.

Pierogi z ziemniakami i grzybami pochodzą z kuchni ukraińskiej. Są proste w składzie i bardzo smaczne w smaku. Farsz, to tylko ugotowane ziemniaki, prawdziwki, cebulą i tłuszcz. Ciasto natomiast jest bardzo elastyczne.

Aby pierogi bezglutenowe niezawodnie wychodziły musimy nadziewać je niezbyt dużą ilością farszu. Ciasto też nie może być bardzo cienkie.


Składniki ( ok. 30 sztuk)

Farsz

350 g ugotowanych ziemniaków

15 g suszonych grzybów – namoczonych ok. 30 minut przed gotowaniem

1 cebula

2 łyżek preferowanego tłuszczu – u mnie masło

Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu wraz odciśniętymi i pokrojonymi grzybami. Wodę z grzybów zachowujemy! Do ziemniaków dodajemy cebulę z grzybami, łyżkę tłuszczu, sól, pieprz do smaku.

2. Nadziewamy farszem ciasto. Gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ciasto

300 ml wrzącej wody

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej niepalonej

70 g mąki z tapioki

15 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczka soli

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy tylko będzie to możliwe, zagniatani dłońmi ciasto w zwartą kulę. Przykrywamy je talerzem na ok. 15 minut – nie pomijamy tego etapu. Ciasto nabiera wtedy elastyczności. Wałkujemy ciasto na blacie/desce obficie obsypanej maka ziemniaczaną.

Rady:

  • jeżeli ciasto jest jeszcze mało elastyczne, to dolejmy odrobinę gorącej wody, wyróbmy.

11 thoughts on “Pierogi z ziemniakami i grzybami. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, wegańskie.

    1. Ervisha, do tych proporcji dałabym z dwie garści – jak masz w kostce, jak w całości, to daj z dwie sztuki. Zresztą z grzybami nie przedobrzysz nigdy. 🙂 Pozdrawiam. :*

  1. Przepis warty przetestowania 🙂 Czy może Pani napisać lub polecić sklep internetowy gdzie dostanę wszystkie mąki które występują w Pani przepisach? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *