Pierogi.

Pierogi z ziemniakami i grzybami. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, wegańskie.

Pierogi z ziemniakami i grzybami pochodzą z kuchni ukraińskiej. Są proste w składzie i bardzo smaczne w smaku. Farsz, to tylko ugotowane ziemniaki, prawdziwki, cebulą i tłuszcz. Ciasto natomiast jest bardzo elastyczne.

Aby pierogi bezglutenowe niezawodnie wychodziły musimy nadziewać je niezbyt dużą ilością farszu. Ciasto też nie może być bardzo cienkie.


Składniki ( ok. 30 sztuk)

Farsz

350 g ugotowanych ziemniaków

15 g suszonych grzybów – namoczonych ok. 30 minut przed gotowaniem

1 cebula

2 łyżek preferowanego tłuszczu – u mnie masło

Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu wraz odciśniętymi i pokrojonymi grzybami. Wodę z grzybów zachowujemy! Do ziemniaków dodajemy cebulę z grzybami, łyżkę tłuszczu, sól, pieprz do smaku.

2. Nadziewamy farszem ciasto. Gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ciasto

ok. 300 ml wrzącej wody

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej niepalonej

70 g mąki z tapioki

15 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczka soli

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy tylko będzie to możliwe, zagniatani dłońmi ciasto w zwartą kulę. Przykrywamy je talerzem. Wałkujemy ciasto na blacie/desce obficie obsypanej maka ziemniaczaną.

Rady:

  • jeżeli ciasto jest jeszcze mało elastyczne, to dolejmy odrobinę gorącej wody, wyróbmy;
  • mąka gryczana musi być bardzo drobniutka;
  • jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajmy mąki ziemniaczanej i ryżowej.

16 thoughts on “Pierogi z ziemniakami i grzybami. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, wegańskie.

    1. Ervisha, do tych proporcji dałabym z dwie garści – jak masz w kostce, jak w całości, to daj z dwie sztuki. Zresztą z grzybami nie przedobrzysz nigdy. 🙂 Pozdrawiam. :*

  1. Przepis warty przetestowania 🙂 Czy może Pani napisać lub polecić sklep internetowy gdzie dostanę wszystkie mąki które występują w Pani przepisach? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂

    1. Cześć! Możesz zamienić na skrobię ziemniaczaną, tylko ona nie jest tak delikatna, jak tapioka – trzeba na to wsiąść poprawkę. Nie będzie aż tak plastycznie. Pozdrawiam.

  2. Skrupulatnie robiłam to ciasto, i nie było łatwo. Ciasto wyszło nieco gumowe i niejednorodne.dało się zjeść i nic mi nie dolega ale . Ja dodałam też olej w końcu, bez tego się rozpadało. Jak zrobić takie delikatne jak pierożki chińskie? O takich marzyłam.

    1. Cześć. Niedobrze mi to czytać. Na tapioce robiłaś? Ciasto robiłam nie raz, zawsze elastyczne, nie gumowate. Robię makaron z niego, lasagne. Grudek czy innych niejednolitości brak. Musi być tylko wrzątkiem zaparzane i jak tylko jesteśmy w stanie wymieszać dłońmi, zagniecione, a potem pod talerzyk. Najdelikatniejsze, jakie do tej pory zrobiłam, to takie: http://www.bezglutenowejadlo.pl/pierogi/bezglutenowe-uszka-ciasto/ Możesz wypróbować, jak chcesz. Ale ciasto nie będzie tak delikatne, jak chińskie. Nie jestem w stanie bezglutenowego takiego zrobić. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *