Święta za pasem, czas pomyśleć o menu. Nic tak nie kojarzy się z wigilią, jak barszcz z uszkami. Wiele mąk wypróbowałam, z różnym rezultatem, najczęściej kiepskim. W końcu mam niezły przepis-uszka są smaczne, nie rozpadają się, ciasto elastyczne, dosyć łatwe w formowaniu. Zachęcam do wypróbowania receptury.
Składniki:
200 g mąki ryżowej
160 g skrobi z tapioki
250 ml wrzącej wody
szczypta soli.
olej-do przelania ugotowanych uszek
białko jajka-opcjonalnie, ciasto klei się bez problemu bez niego, ale dla wygody podaje taka opcję
Wykonanie:
Mąki przesiać, wymieszać, wlać wrzątek. Łyżką, coby się nie poparzyć, wymieszać składniki. Jak już będzie można wyrabiać ciasto ręką. Przykryć w misce talerzykiem-ciasto nie będzie wysychało. Podsypać skrobią z tapioki i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć na szerokie pasy, podzielić na kwadraty. Na jego środek nakładać farsz (użyłam farszu z zamieszczonych na blogu krokietów) i złożyć po przekątnej, jak na zdjęciu.
Skleić brzegi. Ciasto świetnie się łączy, ale można ułatwić zadanie i posmarować jeden brzeg uszka białkiem jajka i wtedy kleić pierożka. Uformować uszko najlepiej na palcu (można sobie znów pomóc białkiem).
Gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać olejem, aby się nie pokleiły.
Ciasto nadaję się również do pierogów.
Rada:
mąki różnie chłoną wodę, jeżeli widzisz, że ciasto jej jeszcze potrzebuje, śmiało dolej jej. Ciasto ma się dobrze skleić ze sobą.
Zapraszam na Facebook-owy profil blogu:
Jaką mąkę ryżową konkretnie Pani poleca? W książce czytałam, że ze sklepów z orientalną żywnością, ale można jakieś bliższe informacje?
Renata, jeżeli nie musisz z certyfikatem, to jqa używam tej (link przypadkowy): https://domasia.pl/product-pol-702-Maka-Ryzowa-COCK-BRAND-400g-Bot-Gao-COCK-BRAND-400gx50op-krt.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping Jeżeli natomiast chcesz certyfikowanej, to myślę, że ta mąka spełni Twoje oczekiwania: https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Pudrowa-maka-ryzowa-bezglutenowa-BIO-500g/13511
Dzień dobry. Robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu z Pani przepisu uszka. Ciasto dość grube na 2 mm ale i tak robią się dziury choć delikatnie sklejam. Co robię nie tak?Na Pani fotkach wygląda ciasto przepięknie i bardzo cienkie.
Olu, wkładam nie za dużo farszu i nie naciągam ciasta – może o to chodzić.
Dzięki za przepis, mam pytanie, ile wychodzi z tego przepisu uszek?
Pozdrawiam
Czy zamiast maki ryzowej moze byc np jaglana?
Ile wczesniej mozna zrobic uszka przed gotowaniem?
Ja tego przepisu nie robiłam z wykorzystaniem innych mąk. Pierogi należy ugotować jak najszybciej, bo pod wpływem temperatury wysychają i pękają.
Czy mrozic je mozna? Jesli tak to jak?
Nie mroziłam, ale wiem, że je mrożono z powodzeniem. Ja bym to pewnie zrobiła przed gotowaniem.
Agnieszko uwielbiam Twoje przepisy, niestety ciasto na uszka nie wyszło,, porażka. A robiłam zgodnie z przepisem z mąki ryżowej i tapioki czyli skrobi z manioku. Ale ciasto na pierogi z ziemniakami super mięciutkie i pyszne. Także zrobię uszka z tamtego ciasta.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasiu, dlaczego nie wyszło? Co się z nim stało? Przepis na uszka wiele osób wykorzystuje – na uszka, na pierogi. Cieszę się, ze znalazłaś zamiennik. 😀 Uściski :*
Witam, czy mozna zastosowac tez skrobie ziemniaczana?
Pozdrawiam 🙂
Rozumiem, że na pierogi też się sprawdzi, tak ?
Tak. Pozdrawiam!
Czy skrobia z tapioki a mąka z tapioki, to to samo?
Tak.
Na 2 mm , nie cm
Wrescie nabylam make ryzowa biala i zrobilam pierogi z tym ciastem. Zastapilam tapioke manioka, ale i tak ciasto wyszlo swietne! Co prawda musialam dolac troche (a nawet calkiem sporo) wrzatku, pomalu, bo poczatkowa ilosc wody w ogole nie chciala namoczyc calej objetosci maki pomimo usilnego mieszania. Po tej manipulacji wyszlo mi duzo ciasta – jak mawiaja Rosjanie „Jak na wesele Melanii” :). Rozwalkowalam na 2 cm, Wykrawalam swoja bardzo wygodna plastykowa wykrawaczka o srednicy 7 cm, wyszlo mi okolo 60 pierogow! Lepily sie bardzo latwo, ciasto nie kaprysne.
Kia ora z Nowej Zelandii! Ciasto extra za każdym razem wychodzi znakomicie. Zaprosilam na wspólne lepienie kolezanki z chin i przyszly ze swoim farszem. Wyszło pysznie więc podzielę się przepisem. Mielona świeża szynka, jajko i pęczek chińskiego szczypioru. Wymieszać i nakładać surowe mięso do ciasta. Podczas gotowania trzy razy zalac zimna woda do zagotowania wody. Farsz się dogotuje się i puszcza pyszne soki. Pierogi po ugotowaniu zakładaliśmy z sosem sojowym. Polecam
Super pierożki ,pierwszy raz od 5 lat udało nam się zjeść uszka,trzeba grubo wycinac ciasto i wkładać niewiele farszu a takze podsypywac maka.
Dziekujemy za przepis?
Niestety, zostalismy bez uszek. Wszystko wg przepisu i nie wychodzi. Ciasto sie klei, rozrywa i nici z tego
Ciasto wychodzi. Jest prztestowane przez wiele osób – nawet tu jest parę komentarzy. Nie wiem, co się zadziało, ale ewidentnie coś poszło nie tak… Na pewno było zaparzone? Pozdrawiam
Czy mogę dodać skrobię kukurydzianą zamiast z tapioki ?
Paulina, tapioka jest delikatniejsza, bardziej plastyczna, ale myślę, że powinno wyjść. Ziemniaczana możne zabrać trochę więcej wody. Pisze to czysto teoretycznie, bo nigdy nie robiłam na samej ziemniaczanej. Pozdrawiam.
Wspaniale ciasto! Dziękuję!
Anes, cieszę się bardzo. Dziękuję za ten miły komentarz. :*
A jaki farsz do pierogów czy uszek?!
Do uszek może być zrobiony z podsmażonych, wraz z cebulką, suszonych grzybów.Farszu potrzeba nam do uszek niewiele. Można dodać pieczarki. A do pierogów robię farsz, jak do krokietów-na blogu jest na nie przepis.Pozdrawiam.
Czy można zrobić z ciasta pierogi, czy się rozpadną? Klasycznie Wrzucamy na gorąca wodę i 3 min od wpłynięcia czy po prostu 3 min?
Witam. Z tego ciasta można robić również pierogi. Co do gotowania, to ok. 3 minuty od wrzucenia na wrzącą wodę, ale nie trzeba jakoś mocno czasu pilnować, bo nie mają tendencji do rozpadania się. Pozdrawiam.
A czy zamiast skrobi z tapioki mozna dodac skrobi kukurydzianej?
Witam. Teoretycznie tapiokę najlepiej zastępować skrobią kukurydzianą, ale niestety w praktyce tego nie robiłam i nie mogę zaręczyć, że wyjdą tak, jak na tapioce. Pozdrawiam.
No oczywiście nie takie piękne,ale cotam wprawię się?
No oczywiście nie takię piękne,ale ci tam wprawię się?
Wyszły super!!!polecam. Ciasto faktycznie lepi się znakomicie.wreszcie? dziękuję?❤
Basiu, cieszę się niezmiernie. To ja dziękuję za ten miły komentarz. Pozdrawiam.
Nic nie szkodzi. nie przepraszaj Aga. Powodzenia?
Czytam i nie wierzę,że da się tak pięknie zrobić uszka. Z tego samego ciasta mogę zrobić pierogi? I zamrozić Przed ugitowaniem,cY po?
Super,że trafiłam na Twoją stronę Agnieszko?pozdrawiam.
Witam. Cieszę się. Proponuje po ugotowaniu mrozić, tylko żeby się nie stykały. Oczywiście najlepsze i kształtne sa bez mrożenia. Przepraszam za zwłokę, dopiero wpis zobaczyłam-uczę się tego bloga dopiero.. Pozdrawiam.
CZY MĄKA RYŻOWA JEST Z BRĄZOWEGO CZY BIAŁEGO RYŻU?
witam. na szybko pisałam i nie zauważyłam błędu-mąka ryżowa. Ciastka polecam-smaczne są. Pozdrawiam serdecznie
Witaj. Mąka z białego ryżu. Pozdrawiam.:)
Ile sztuk powstaje z porcji ?
Super Aguś i teraz wszystkie przepisy w jednym miejscu ☺
🙂 Też się cieszę, że się udało.:)Buziaki.
Witam chcialam zapytac czy mâke ryzowa mieszamy ze skrobia ? Czy skrobia jest tylko do podsypania ??dziekuje i pozdrawiam ☺️
Mariola,mąki przesiać, wymieszać i z nich zagniatać ciasto. Podsypanie dodatkowo. Miłego dnia! :*