Święta za pasem, czas pomyśleć o menu. Nic tak nie kojarzy się z wigilią, jak barszcz z uszkami. Wiele mąk wypróbowałam, z różnym rezultatem, najczęściej kiepskim. W końcu mam niezły przepis-uszka są smaczne, nie rozpadają się, ciasto elastyczne, dosyć łatwe w formowaniu. Zachęcam do wypróbowania receptury.

img_5920

Składniki:

200 g mąki ryżowej

160 g skrobi z tapioki

250 ml wrzącej wody

szczypta soli.

olej-do przelania ugotowanych uszek

białko jajka-opcjonalnie, ciasto klei się bez problemu bez niego, ale dla wygody podaje taka opcję

Wykonanie:

Mąki przesiać, wymieszać, wlać wrzątek. Łyżką, coby się nie poparzyć, wymieszać składniki. Jak już będzie można wyrabiać ciasto ręką. Przykryć w misce talerzykiem-ciasto nie będzie wysychało. Podsypać skrobią z tapioki i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć na szerokie pasy, podzielić na kwadraty. Na jego  środek nakładać farsz (użyłam farszu z zamieszczonych na blogu krokietów) i złożyć po przekątnej, jak na zdjęciu.

img_5923

Skleić brzegi. Ciasto świetnie się łączy, ale można ułatwić zadanie i posmarować jeden brzeg uszka białkiem jajka i wtedy kleić pierożka. Uformować uszko najlepiej na palcu (można sobie znów pomóc białkiem).

img_5929 img_5937

Gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać olejem, aby się nie pokleiły.

img_5919

Ciasto nadaję się również do pierogów.

Rada:

mąki różnie chłoną wodę, jeżeli widzisz, że ciasto jej jeszcze potrzebuje, śmiało dolej jej. Ciasto ma się dobrze skleić ze sobą.

Zapraszam na Facebook-owy profil blogu:

img_0157-12.jpg

Komentarze:
guest
47 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anna.k
Anna.k
6 lat temu

Super Aguś i teraz wszystkie przepisy w jednym miejscu ☺

Mariola
Mariola
Reply to  Anna.k
2 lat temu

Witam chcialam zapytac czy mâke ryzowa mieszamy ze skrobia ? Czy skrobia jest tylko do podsypania ??dziekuje i pozdrawiam ☺️

dOMINIKA
dOMINIKA
6 lat temu

CZY MĄKA RYŻOWA JEST Z BRĄZOWEGO CZY BIAŁEGO RYŻU?

Pati
Pati
Reply to  Agnieszka Bednarska
1 rok temu

Ile sztuk powstaje z porcji ?

Basia zajfert
Basia zajfert
6 lat temu

Czytam i nie wierzę,że da się tak pięknie zrobić uszka. Z tego samego ciasta mogę zrobić pierogi? I zamrozić Przed ugitowaniem,cY po?
Super,że trafiłam na Twoją stronę Agnieszko?pozdrawiam.

Basia zajfert
Basia zajfert
6 lat temu

Nic nie szkodzi. nie przepraszaj Aga. Powodzenia?

Basia zajfert
Basia zajfert
6 lat temu

Wyszły super!!!polecam. Ciasto faktycznie lepi się znakomicie.wreszcie? dziękuję?❤

Basia zajfert
Basia zajfert
6 lat temu

No oczywiście nie takię piękne,ale ci tam wprawię się?

Basia zajfert
Basia zajfert
6 lat temu

No oczywiście nie takie piękne,ale cotam wprawię się?

Mania
Mania
6 lat temu

A czy zamiast skrobi z tapioki mozna dodac skrobi kukurydzianej?

lisia
lisia
6 lat temu

Czy można zrobić z ciasta pierogi, czy się rozpadną? Klasycznie Wrzucamy na gorąca wodę i 3 min od wpłynięcia czy po prostu 3 min?

Magdalena Rucinska
Magdalena Rucinska
6 lat temu

A jaki farsz do pierogów czy uszek?!

Anes
Anes
5 lat temu

Wspaniale ciasto! Dziękuję!

Paulina
Paulina
5 lat temu

Czy mogę dodać skrobię kukurydzianą zamiast z tapioki ?

Alicja
Alicja
5 lat temu

Niestety, zostalismy bez uszek. Wszystko wg przepisu i nie wychodzi. Ciasto sie klei, rozrywa i nici z tego

Aga
Aga
Reply to  Alicja
5 lat temu

Ciasto wychodzi. Jest prztestowane przez wiele osób – nawet tu jest parę komentarzy. Nie wiem, co się zadziało, ale ewidentnie coś poszło nie tak… Na pewno było zaparzone? Pozdrawiam

Anna
Anna
5 lat temu

Super pierożki ,pierwszy raz od 5 lat udało nam się zjeść uszka,trzeba grubo wycinac ciasto i wkładać niewiele farszu a takze podsypywac maka.
Dziekujemy za przepis?

Kamila
Kamila
5 lat temu

Kia ora z Nowej Zelandii! Ciasto extra za każdym razem wychodzi znakomicie. Zaprosilam na wspólne lepienie kolezanki z chin i przyszly ze swoim farszem. Wyszło pysznie więc podzielę się przepisem. Mielona świeża szynka, jajko i pęczek chińskiego szczypioru. Wymieszać i nakładać surowe mięso do ciasta. Podczas gotowania trzy razy zalac zimna woda do zagotowania wody. Farsz się dogotuje się i puszcza pyszne soki. Pierogi po ugotowaniu zakładaliśmy z sosem sojowym. Polecam

Olesia
Olesia
2 lat temu

Wrescie nabylam make ryzowa biala i zrobilam pierogi z tym ciastem. Zastapilam tapioke manioka, ale i tak ciasto wyszlo swietne! Co prawda musialam dolac troche (a nawet calkiem sporo) wrzatku, pomalu, bo poczatkowa ilosc wody w ogole nie chciala namoczyc calej objetosci maki pomimo usilnego mieszania. Po tej manipulacji wyszlo mi duzo ciasta – jak mawiaja Rosjanie „Jak na wesele Melanii” :). Rozwalkowalam na 2 cm, Wykrawalam swoja bardzo wygodna plastykowa wykrawaczka o srednicy 7 cm, wyszlo mi okolo 60 pierogow! Lepily sie bardzo latwo, ciasto nie kaprysne.

Olesia
Olesia
2 lat temu

Na 2 mm , nie cm

Gosia
Gosia
2 lat temu

Czy skrobia z tapioki a mąka z tapioki, to to samo?

Iza
Iza
2 lat temu

Rozumiem, że na pierogi też się sprawdzi, tak ?

Monika
Monika
2 lat temu

Witam, czy mozna zastosowac tez skrobie ziemniaczana?

Pozdrawiam 🙂

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Agnieszko uwielbiam Twoje przepisy, niestety ciasto na uszka nie wyszło,, porażka. A robiłam zgodnie z przepisem z mąki ryżowej i tapioki czyli skrobi z manioku. Ale ciasto na pierogi z ziemniakami super mięciutkie i pyszne. Także zrobię uszka z tamtego ciasta.

Pozdrawiam serdecznie
Kasia

Kolada
Kolada
2 lat temu

Czy mrozic je mozna? Jesli tak to jak?

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Czy zamiast maki ryzowej moze byc np jaglana?
Ile wczesniej mozna zrobic uszka przed gotowaniem?

Marceli
Marceli
2 lat temu

Dzięki za przepis, mam pytanie, ile wychodzi z tego przepisu uszek?
Pozdrawiam

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Dzień dobry. Robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu z Pani przepisu uszka. Ciasto dość grube na 2 mm ale i tak robią się dziury choć delikatnie sklejam. Co robię nie tak?Na Pani fotkach wygląda ciasto przepięknie i bardzo cienkie.

Renata
Renata
4 miesięcy temu

Jaką mąkę ryżową konkretnie Pani poleca? W książce czytałam, że ze sklepów z orientalną żywnością, ale można jakieś bliższe informacje?