Święta za pasem, czas pomyśleć o menu. Nic tak nie kojarzy się z wigilią, jak barszcz z uszkami. Wiele mąk wypróbowałam, z różnym rezultatem, najczęściej kiepskim. W końcu mam niezły przepis-uszka są smaczne, nie rozpadają się, ciasto elastyczne, dosyć łatwe w formowaniu. Zachęcam do wypróbowania receptury.

img_5920

Składniki:

200 g mąki ryżowej

160 g skrobi z tapioki

250 ml wrzącej wody

szczypta soli.

olej-do przelania ugotowanych uszek

białko jajka-opcjonalnie, ciasto klei się bez problemu bez niego, ale dla wygody podaje taka opcję

Wykonanie:

Mąki przesiać, wymieszać, wlać wrzątek. Łyżką, coby się nie poparzyć, wymieszać składniki. Jak już będzie można wyrabiać ciasto ręką. Przykryć w misce talerzykiem-ciasto nie będzie wysychało. Podsypać skrobią z tapioki i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć na szerokie pasy, podzielić na kwadraty. Na jego  środek nakładać farsz (użyłam farszu z zamieszczonych na blogu krokietów) i złożyć po przekątnej, jak na zdjęciu.

img_5923

Skleić brzegi. Ciasto świetnie się łączy, ale można ułatwić zadanie i posmarować jeden brzeg uszka białkiem jajka i wtedy kleić pierożka. Uformować uszko najlepiej na palcu (można sobie znów pomóc białkiem).

img_5929 img_5937

Gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać olejem, aby się nie pokleiły.

img_5919

Ciasto nadaję się również do pierogów.

Rada:

mąki różnie chłoną wodę, jeżeli widzisz, że ciasto jej jeszcze potrzebuje, śmiało dolej jej. Ciasto ma się dobrze skleić ze sobą.

Zapraszam na Facebook-owy profil blogu:

img_0157-12.jpg

Komentarze:
47 komentarzy
  1. Renata 26 października, 2022 at 10:51 - Reply

    Jaką mąkę ryżową konkretnie Pani poleca? W książce czytałam, że ze sklepów z orientalną żywnością, ale można jakieś bliższe informacje?

  2. Aleksandra 19 grudnia, 2021 at 09:41 - Reply

    Dzień dobry. Robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu z Pani przepisu uszka. Ciasto dość grube na 2 mm ale i tak robią się dziury choć delikatnie sklejam. Co robię nie tak?Na Pani fotkach wygląda ciasto przepięknie i bardzo cienkie.

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2021 at 15:15 - Reply

      Olu, wkładam nie za dużo farszu i nie naciągam ciasta – może o to chodzić.

  3. Marceli 20 grudnia, 2020 at 11:58 - Reply

    Dzięki za przepis, mam pytanie, ile wychodzi z tego przepisu uszek?
    Pozdrawiam

  4. Patrycja 16 grudnia, 2020 at 18:21 - Reply

    Czy zamiast maki ryzowej moze byc np jaglana?
    Ile wczesniej mozna zrobic uszka przed gotowaniem?

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:51 - Reply

      Ja tego przepisu nie robiłam z wykorzystaniem innych mąk. Pierogi należy ugotować jak najszybciej, bo pod wpływem temperatury wysychają i pękają.

  5. Kolada 7 grudnia, 2020 at 17:22 - Reply

    Czy mrozic je mozna? Jesli tak to jak?

    • Aga Bednarska 7 grudnia, 2020 at 17:30 - Reply

      Nie mroziłam, ale wiem, że je mrożono z powodzeniem. Ja bym to pewnie zrobiła przed gotowaniem.

  6. Katarzyna 7 grudnia, 2020 at 16:22 - Reply

    Agnieszko uwielbiam Twoje przepisy, niestety ciasto na uszka nie wyszło,, porażka. A robiłam zgodnie z przepisem z mąki ryżowej i tapioki czyli skrobi z manioku. Ale ciasto na pierogi z ziemniakami super mięciutkie i pyszne. Także zrobię uszka z tamtego ciasta.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • Aga Bednarska 7 grudnia, 2020 at 16:53 - Reply

      Kasiu, dlaczego nie wyszło? Co się z nim stało? Przepis na uszka wiele osób wykorzystuje – na uszka, na pierogi. Cieszę się, ze znalazłaś zamiennik. 😀 Uściski :*

  7. Monika 25 listopada, 2020 at 10:30 - Reply

    Witam, czy mozna zastosowac tez skrobie ziemniaczana?

    Pozdrawiam 🙂

  8. Iza 24 listopada, 2020 at 20:33 - Reply

    Rozumiem, że na pierogi też się sprawdzi, tak ?

    • Aga Bednarska 24 listopada, 2020 at 21:57 - Reply

      Tak. Pozdrawiam!

  9. Gosia 7 października, 2020 at 21:15 - Reply

    Czy skrobia z tapioki a mąka z tapioki, to to samo?

    • Aga Bednarska 8 października, 2020 at 04:03 - Reply

      Tak.

  10. Olesia 23 kwietnia, 2020 at 12:08 - Reply

    Na 2 mm , nie cm

  11. Olesia 23 kwietnia, 2020 at 12:06 - Reply

    Wrescie nabylam make ryzowa biala i zrobilam pierogi z tym ciastem. Zastapilam tapioke manioka, ale i tak ciasto wyszlo swietne! Co prawda musialam dolac troche (a nawet calkiem sporo) wrzatku, pomalu, bo poczatkowa ilosc wody w ogole nie chciala namoczyc calej objetosci maki pomimo usilnego mieszania. Po tej manipulacji wyszlo mi duzo ciasta – jak mawiaja Rosjanie „Jak na wesele Melanii” :). Rozwalkowalam na 2 cm, Wykrawalam swoja bardzo wygodna plastykowa wykrawaczka o srednicy 7 cm, wyszlo mi okolo 60 pierogow! Lepily sie bardzo latwo, ciasto nie kaprysne.

  12. Kamila 24 stycznia, 2018 at 08:01 - Reply

    Kia ora z Nowej Zelandii! Ciasto extra za każdym razem wychodzi znakomicie. Zaprosilam na wspólne lepienie kolezanki z chin i przyszly ze swoim farszem. Wyszło pysznie więc podzielę się przepisem. Mielona świeża szynka, jajko i pęczek chińskiego szczypioru. Wymieszać i nakładać surowe mięso do ciasta. Podczas gotowania trzy razy zalac zimna woda do zagotowania wody. Farsz się dogotuje się i puszcza pyszne soki. Pierogi po ugotowaniu zakładaliśmy z sosem sojowym. Polecam

  13. Anna 30 grudnia, 2017 at 08:03 - Reply

    Super pierożki ,pierwszy raz od 5 lat udało nam się zjeść uszka,trzeba grubo wycinac ciasto i wkładać niewiele farszu a takze podsypywac maka.
    Dziekujemy za przepis?

  14. Alicja 23 grudnia, 2017 at 19:31 - Reply

    Niestety, zostalismy bez uszek. Wszystko wg przepisu i nie wychodzi. Ciasto sie klei, rozrywa i nici z tego

    • Aga 24 grudnia, 2017 at 07:30 - Reply

      Ciasto wychodzi. Jest prztestowane przez wiele osób – nawet tu jest parę komentarzy. Nie wiem, co się zadziało, ale ewidentnie coś poszło nie tak… Na pewno było zaparzone? Pozdrawiam

  15. Paulina 16 listopada, 2017 at 11:58 - Reply

    Czy mogę dodać skrobię kukurydzianą zamiast z tapioki ?

    • Agnieszka Bednarska 16 listopada, 2017 at 17:00 - Reply

      Paulina, tapioka jest delikatniejsza, bardziej plastyczna, ale myślę, że powinno wyjść. Ziemniaczana możne zabrać trochę więcej wody. Pisze to czysto teoretycznie, bo nigdy nie robiłam na samej ziemniaczanej. Pozdrawiam.

  16. Anes 18 lipca, 2017 at 12:04 - Reply

    Wspaniale ciasto! Dziękuję!

    • Agnieszka Bednarska 18 lipca, 2017 at 20:30 - Reply

      Anes, cieszę się bardzo. Dziękuję za ten miły komentarz. :*

  17. Magdalena Rucinska 16 grudnia, 2016 at 12:53 - Reply

    A jaki farsz do pierogów czy uszek?!

    • Agnieszka Bednarska 17 grudnia, 2016 at 22:23 - Reply

      Do uszek może być zrobiony z podsmażonych, wraz z cebulką, suszonych grzybów.Farszu potrzeba nam do uszek niewiele. Można dodać pieczarki. A do pierogów robię farsz, jak do krokietów-na blogu jest na nie przepis.Pozdrawiam.

  18. lisia 15 grudnia, 2016 at 08:04 - Reply

    Czy można zrobić z ciasta pierogi, czy się rozpadną? Klasycznie Wrzucamy na gorąca wodę i 3 min od wpłynięcia czy po prostu 3 min?

    • Agnieszka Bednarska 16 grudnia, 2016 at 10:35 - Reply

      Witam. Z tego ciasta można robić również pierogi. Co do gotowania, to ok. 3 minuty od wrzucenia na wrzącą wodę, ale nie trzeba jakoś mocno czasu pilnować, bo nie mają tendencji do rozpadania się. Pozdrawiam.

  19. Mania 14 grudnia, 2016 at 21:58 - Reply

    A czy zamiast skrobi z tapioki mozna dodac skrobi kukurydzianej?

    • Agnieszka Bednarska 16 grudnia, 2016 at 10:38 - Reply

      Witam. Teoretycznie tapiokę najlepiej zastępować skrobią kukurydzianą, ale niestety w praktyce tego nie robiłam i nie mogę zaręczyć, że wyjdą tak, jak na tapioce. Pozdrawiam.

  20. Basia zajfert 14 grudnia, 2016 at 19:40 - Reply

    No oczywiście nie takie piękne,ale cotam wprawię się?

  21. Basia zajfert 14 grudnia, 2016 at 19:39 - Reply

    No oczywiście nie takię piękne,ale ci tam wprawię się?

  22. Basia zajfert 14 grudnia, 2016 at 19:37 - Reply

    Wyszły super!!!polecam. Ciasto faktycznie lepi się znakomicie.wreszcie? dziękuję?❤

    • Agnieszka Bednarska 17 grudnia, 2016 at 22:20 - Reply

      Basiu, cieszę się niezmiernie. To ja dziękuję za ten miły komentarz. Pozdrawiam.

  23. Basia zajfert 7 grudnia, 2016 at 12:54 - Reply

    Nic nie szkodzi. nie przepraszaj Aga. Powodzenia?

  24. Basia zajfert 3 grudnia, 2016 at 07:17 - Reply

    Czytam i nie wierzę,że da się tak pięknie zrobić uszka. Z tego samego ciasta mogę zrobić pierogi? I zamrozić Przed ugitowaniem,cY po?
    Super,że trafiłam na Twoją stronę Agnieszko?pozdrawiam.

    • Agnieszka Bednarska 4 grudnia, 2016 at 14:09 - Reply

      Witam. Cieszę się. Proponuje po ugotowaniu mrozić, tylko żeby się nie stykały. Oczywiście najlepsze i kształtne sa bez mrożenia. Przepraszam za zwłokę, dopiero wpis zobaczyłam-uczę się tego bloga dopiero.. Pozdrawiam.

  25. dOMINIKA 20 listopada, 2016 at 20:22 - Reply

    CZY MĄKA RYŻOWA JEST Z BRĄZOWEGO CZY BIAŁEGO RYŻU?

    • Agnieszka Bednarska 20 listopada, 2016 at 20:40 - Reply

      witam. na szybko pisałam i nie zauważyłam błędu-mąka ryżowa. Ciastka polecam-smaczne są. Pozdrawiam serdecznie

    • Agnieszka Bednarska 21 listopada, 2016 at 18:42 - Reply

      Witaj. Mąka z białego ryżu. Pozdrawiam.:)

      • Pati 21 listopada, 2021 at 14:25

        Ile sztuk powstaje z porcji ?

  26. Anna.k 20 listopada, 2016 at 06:40 - Reply

    Super Aguś i teraz wszystkie przepisy w jednym miejscu ☺

    • Agnieszka Bednarska 20 listopada, 2016 at 20:41 - Reply

      🙂 Też się cieszę, że się udało.:)Buziaki.

    • Mariola 26 sierpnia, 2020 at 22:29 - Reply

      Witam chcialam zapytac czy mâke ryzowa mieszamy ze skrobia ? Czy skrobia jest tylko do podsypania ??dziekuje i pozdrawiam ☺️

      • Aga Bednarska 27 sierpnia, 2020 at 05:18

        Mariola,mąki przesiać, wymieszać i z nich zagniatać ciasto. Podsypanie dodatkowo. Miłego dnia! :*