Pierogi., Strączki

Pierogi z soczewicą, batatem i suszonymi pomidorami. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, bez jajek.

Zapraszam na dobre pierogi z zieloną soczewicą, batatem (można zamienić na ziemniaka) i suszonymi pomidorami. Ciasto pierogowe w nich jest miekkie, elastyczne, niezawodne i nie wymagające zabawy z lepieniem.

Ciasto z proporcji według tego przepisu <klik>

Farsz:

1/3 szkl suchej zielonej soczewicy – namoczonej w ciepłej wodzie ok. 30 minut

1 mały batat – ugotowany (na parze) lub upieczony; możemy użyć zwykłego ziemniaka

5 -6 suszonych pomidorów – użyłam w oleju, ze słoika

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1 gałązka świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego

1 szczypta cząbru

1 szczypta pieprzu czarnego

2 liście laurowe

Sól – do smaku

2 łyżki tłuszczu do smażenia – preferowanego, tu masło klarowane


Wykonanie:

1. Soczewice gotujemy do miękkości. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy liście laurowe, gałązkę rozmarynu (suszony dajemy później), chwilę podsmażamy. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażamy do zeszklenia.

2. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, kilka minut podsmażamy. Dodajemy suszony cząber, tymianek. Przeciskamy przez praskę czosnek, dokładamy do cebuli i pomidorów i chwilę podsmażamy.

3. Wszystko blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Lepimy pierogi – klasycznie, albo na okrągło ( na jedno wycięte koło nakładamy farsz, przykrywamy drugim kołem i dociskamy palcem).

4. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu opłukujemy delikatnie zimną wodą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *