Naleśniki

Bretońskie naleśniki gryczane z jajkiem. Bez glutenu, bez cukru, bez mleka.


Francja, a dokładniej Bretania jest ojczyzną potrawy zwanej Galettes De Bretagne . Jest to nic innego, jak naleśnik z jajkiem i dodatkami, które dostosowane są do naszych upodobań. U nas najczęściej jest to szpinak w połączeniu z vege serem czy krewetki. Ten wpis poświęcony będzie tej pierwszej opcji. Składniki podane będą mało precyzyjnie, gdyż wszytko zależy od tego, ile chcemy dodać szpinaku, sera no i ile sztuk nam jest potrzebnych. Zapraszam na smaczny posiłek. 🙂

Składniki:

Naleśniki gryczane zrobione według tego przepisu <klik>

Jajka

Garść świeżego szpinaku

Vegański ser

Sól

Masło klarowane do smażenia lub inny preferowany tłuszcz

Wykonanie:

1. Usmażony naleśnik kładziemy na rozgrzanej, wysmarowanej tłuszczem patelni.


2. Na środku niego ścieramy ser, układamy wkoło niego szpinak, w środek wbijamy jajko. Zawijamy brzegi. Smażymy do ścięcia białka. Trwa to kilka minut. W między czasie możemy dołożyć tłuszczu. Nie lubimy rzadkiego żółtka, więc powstałą kopertę naleśnikową smażę z dwóch stron.


3. Podajemy solo lub z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *