Tajemnicą delikatności i cienkości tych naleśników jest użyty rodzaj mąki. Z mąki gryczanej palonej (najczęściej taką kupujemy w sklepie- o ile nie ma adnotacji, że jest to mąka gryczana niepalona) naleśniki w smaku są mocno gryczane, ciasto grubsze i cięższe. Z niepalonej wprost odwrotnie- elastyczne, mięciutkie i cienkie. Mąkę, bez problemu, zrobimy sobie sami- wystarczy zmielić (chociażby w młynku do kawy) kaszę gryczaną niepaloną (białą). Zajmie nam to dosłownie kilka sekund.
(ok. 10 sztuk)
150 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
50 g skrobi ziemniaczanej
400 ml zimnej wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie je łączymy.
2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).
3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.
4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.
Naleśniki doskonale smakują w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Rady:
Jeżeli używamy mąki palonej, dodajmy 50 ml mniej wody. Mąka palona inaczej pracuję i jest mniej elastyczna.
Zapraszam na Facebooka:
Czy mozna zastapic skrobie siemniaczana maka z tapioki?
Można bez problemu. Pozdrawiam.
Czym mozna zastąpiĆ jajko?
Magda, niczym nie trzeba zastępować.Jak robię bez, to zwyczajnie dodaje tylko trochę tapioki w miejsce ziemniaczanej ok. 20 gram i wtedy tez trzeba dodać więcej wody. Ciasto ma się swobodnie na patelni rozprowadzać. Pozdrawiam.
Czy 20 g tapioki zamiast jajka oznacza, że wsypujemy 50 g skrobi ziemniaczanej i dodatkowo20 g zatoki, żeby zastąpić jajko, czy może wsypujemy tylko 20 g zatoki?
Czy kaszę przed zmieleniem należy ugotować?
Kasza sucha, nic nie gotujemy. Pozdrawiam
Rety jakie pyszne te naleśniki!!dzięki za przepis.
Cześć Justyna! Bardzo się cieszę, że posmakowały. Polecam się. Dziękuję bardzo za wpis… Buziak. :*
Czy zamiast mielić kaszę, mogę użyc mąki gryczanej?
Siema Weronika! Pewnie, że tak. Pozdrawiam. :*
Dzięki za przepis. Czy skrobię można zastąpić np gumą ksantową i siemieniem?