Tajemnicą delikatności i cienkości tych naleśników jest użyty rodzaj mąki.  Z mąki gryczanej palonej (najczęściej taką kupujemy w sklepie- o ile nie ma adnotacji, że jest to mąka gryczana niepalona) naleśniki w smaku są mocno gryczane, ciasto grubsze i cięższe. Z niepalonej wprost odwrotnie- elastyczne, mięciutkie i cienkie. Mąkę, bez problemu, zrobimy sobie sami- wystarczy zmielić (chociażby w młynku do kawy) kaszę gryczaną niepaloną (białą). Zajmie nam to dosłownie kilka sekund.


Składniki:

(ok. 10 sztuk)

150 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej

50 g skrobi ziemniaczanej

400 ml zimnej wody

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie je łączymy.

2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).

3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.

4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.

Naleśniki doskonale smakują w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Rady:

Jeżeli używamy mąki palonej, dodajmy 50 ml mniej wody. Mąka palona inaczej pracuję i jest mniej elastyczna.

Zapraszam na Facebooka:

img_0157-12.jpg

Komentarze:
16 komentarzy
  1. Ania 11 maja, 2025 o 11:34 - Odpisz

    Czy smazymy na duzym czy malym ogniu?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 13 maja, 2025 o 14:55 - Odpisz

      Aniu, ja smażę na średnio rozgrzanej patelni – nie mocno, wtedy naleśniki są gładkie (zbyt intensywnie nagrzana patelnia prawią, że są takie wypukłości, nie wiem, jak to opisać, na cieście).

  2. Iga 25 kwietnia, 2024 o 20:32 - Odpisz

    Ciasto elastyczne, cienkie. Doskonałe na słodko i wytrawnie. Uwielbiamy z powidłami 🙂

  3. Kinga 22 kwietnia, 2024 o 08:59 - Odpisz

    Mega przepis
    Nalesniki pyszne i mega dobrze się je przewraca na drugą stronę. Ja dodałam olej przed smażeniem do ciasta i później już nie dodawałam na patelnie.
    Polecam w 100% warto zrobić.
    Pozdrawiam

  4. Michał 19 listopada, 2022 o 11:39 - Odpisz

    Dzięki za przepis. Czy skrobię można zastąpić np gumą ksantową i siemieniem?

  5. Weronika 15 marca, 2018 o 16:46 - Odpisz

    Czy zamiast mielić kaszę, mogę użyc mąki gryczanej?

    • Aga Bednarska 15 marca, 2018 o 17:06 - Odpisz

      Siema Weronika! Pewnie, że tak. Pozdrawiam. :*

  6. Justyna 6 marca, 2018 o 11:20 - Odpisz

    Rety jakie pyszne te naleśniki!!dzięki za przepis.

    • Aga Bednarska 6 marca, 2018 o 15:42 - Odpisz

      Cześć Justyna! Bardzo się cieszę, że posmakowały. Polecam się. Dziękuję bardzo za wpis… Buziak. :*

  7. Anonim 15 października, 2017 o 15:59 - Odpisz

    Czy kaszę przed zmieleniem należy ugotować?

    • Agnieszka Bednarska 15 października, 2017 o 18:45 - Odpisz

      Kasza sucha, nic nie gotujemy. Pozdrawiam

  8. MagDa 8 października, 2017 o 18:35 - Odpisz

    Czym mozna zastąpiĆ jajko?

    • Agnieszka Bednarska 9 października, 2017 o 07:40 - Odpisz

      Magda, niczym nie trzeba zastępować.Jak robię bez, to zwyczajnie dodaje tylko trochę tapioki w miejsce ziemniaczanej ok. 20 gram i wtedy tez trzeba dodać więcej wody. Ciasto ma się swobodnie na patelni rozprowadzać. Pozdrawiam.

      • Andziaplus 7 sierpnia, 2021 o 07:51

        Czy 20 g tapioki zamiast jajka oznacza, że wsypujemy 50 g skrobi ziemniaczanej i dodatkowo20 g zatoki, żeby zastąpić jajko, czy może wsypujemy tylko 20 g zatoki?

  9. Izabela 18 kwietnia, 2017 o 08:18 - Odpisz

    Czy mozna zastapic skrobie siemniaczana maka z tapioki?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 o 12:03 - Odpisz

      Można bez problemu. Pozdrawiam.